AcasăEconomieSe însănătoșește „omul bolnav al Europei”?

Se însănătoșește „omul bolnav al Europei”?

Germania caută să se debaraseze de acest titlu deloc de invidiat

În ultimele săptămâni, Germania și-a recăpătat încet-încet titlul deloc de invidiat de „omul bolnav al Europei”, deși unii economiști nu sunt convinși că aceasta este o descriere corectă și precisă a celei mai mari economii europene.

Germania a fost descrisă pentru prima dată cu acest apelativ în 1998, în timp ce se confrunta cu provocările costisitoare ale unei economii post-reunificare. În prezent, Fondul Monetar Internațional prognozează că economia germană se va contracta în 2023 – singura din G7 aflată în această situație.

Dar merită oare  Germania să fie clasificată pe perfuzii? Cu siguranță, “omul bolnav al Europei” chiar nu se potrivește pentru economia germană, a declarat Holger Schmieding, economist șef la Berenberg Economics, pentru CNBC. “Nu a greșit în așa măsură încât această etichetă să fie adecvată”.

În timp ce Germania a intrat în recesiune în primul trimestru al acestui an, există „diferențe majore” între țara de acum și ultima perioadă în care a fost „omul bolnav” al Europei, potrivit lui Jasmin Groeschl, economist senior pentru Europa la Allianz. În plus, există presiuni provocate de tensiuni geopolitice externe și o încetinire economică gobală.

Problemele care apasă asupra economiei Germaniei pot fi separate în „două bătălii foarte distincte”, susține Stefan Kooths, director de cercetare la Kiel Institute for World Economy.Există probleme ciclice, pe termen scurt, dintre care multe sunt rezultatul climatului economic global, asociate cu probleme structurale, pe termen mai lung, care provin din Germania însăși, a spus el.

Exporturile Germaniei, de exemplu, sunt preponderent în sectoare care cresc și scad odată cu economia în general, cum ar fi automobilele, utilajele și produsele chimice, în timp ce alte țări, cum ar fi Franța, sunt mult mai dependente de exporturile de servicii, care prosperă într-o lume post-pandemică.

Pentru prima dată în ultimele decenii, Germania a raportat un deficit de comerț exterior de un miliard de euro pentru luna mai 2022. A importat mai mult decât a exportat. În timp  ce a revenit de atunci la un excedent comercial totalizând 18,7 miliarde de euro în iunie, potrivit biroului federal de statistică, exporturile sunt încă slabe. Valoarea bunurilor exportate către alte țări în iunie a crescut cu doar 0,1% față de luna precedentă și a scăzut cu 1,9% față de iunie 2022.Exporturile către China au scăzut cu 5,9%, la 8,2 miliarde de euro în iunie, de la o lună la alta.

„Germania se luptă să scape de imaginea de „om bolnav” și pentru asta are nevoie de taxe mai mici pentru companii, de mai puțină birocrație, de proceduri de aprobare mai rapide, de mai multe investiții în drumuri, poduri și infrastructură digitală, de prețuri competitive la electricitate și de un management mai bun”, a declarat Joerg Kraemer, economist-șef la Commerzbank.

„Germania nu este un caz izolat, se va debarasa de această imagine și își va recăpăta reputația”, spune Siegfried Russwurm, șeful Federației Industriei Germane. Multe companii din țară „se descurcă bine la nivel global”, chiar dacă s-au confruntat cu dificultăți – la fel ca “multe alte economii europene”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor