AcasăEconomieSe îngroașă gluma: s-a declanșat spirala prețurilor petrolului

Se îngroașă gluma: s-a declanșat spirala prețurilor petrolului

Prețul crește pe măsură ce piața globală se restrânge

Petrolul și-a prelungit creșterea pe măsură ce reducerile de ofertă OPEC+ au restrâns piața

Prețul a crescut luni și se tranzacționa aproape de 95 de dolari pe baril, pe fondul așteptărilor privind un deficit mare de țiței în trimestrul al patrulea și a semnelor de redresare economică în China.

Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, se tranzacționa cu 0,67% mai sus, la 94,58 dolari pe baril. West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a crescut cu 0,86%, la 91,55 dolari pe baril.

Vineri, Brent-ul s-a stabilit cu 0,25% mai sus, la 93,93 dolari. WTI a închis în creștere cu 0,68%, la 90,77 dolari pe baril.

La Londra, petrolul brut a crescut cu aproape 10% de la începutul anului până în prezent, pe măsură ce OPEC+ își reduce producția, iar perspectivele privind cererea se îmbunătățesc, mai ales în SUA și China.

În acest context, stocurile de țiței au scăzut, în timp ce speculatorii au sporit pariurile net optimiste pe Brent și pe indicele american de referință West Texas Intermediate la un maxim combinat al ultimelor 15 luni.

Creșterea petrolului pare să alimenteze presiunile inflaționiste în întreaga lume, chiar în momentul în care bancherii centrali  încearcă să stabilească dacă au făcut deja suficient pentru a contracara ritmul de creștere a prețurilor prin majorarea ratelor dobânzii. Va fi o săptămână importantă pentru politica monetară, cu decizii ale Rezervei Federale a SUA și ale Băncii Angliei, printre altele.

Analiștii susțin că restrângerea tot mai mare a ofertei și erodarea stocurilor vor continua să susțină tendința de scumpire a petrolului.

Pe piața fizică, produsele rafinate, precum motorina, dau tot mai multe semne de alarmă, rafinăriile din lume dovedindu-se incapabile să producă suficient de mult combustibil industrial. Prețurile le-au depășit cu mult pe cele ale țițeiului.

„Prețurile petrolului continuă să crească, cu aproximativ 15% în ultimele săptămâni. Reducerile OPEC+, alături de restricțiile suplimentare voluntare de aprovizionare din partea Arabiei Saudite și a Rusiei, au creat o piață foarte strânsă. Este posibil să vorbim despre un petrol de 100 de dolari în scurt timp”, a declarat Craig Erlam, analist senior de piață la Oanda.

Producția industrială a Chinei a crescut luna trecută cu 4,5% față de anul precedent, comparativ cu o creștere de 3,7% în iulie.

China, cel mai mare importator de țiței din lume și a doua economie ca mărime, a anunțat o serie de măsuri de stimulare, inclusiv înjumătățirea taxei de timbru pentru tranzacțiile cu acțiuni și relaxarea ratelor la creditele ipotecare.

Săptămâna trecută, banca centrală a țării a redus rata rezervelor minime obligatorii pentru instituțiile financiare – a doua oară în acest an – cu 0,25 puncte procentuale pentru a stimula lichiditatea și a sprijini redresarea economică.

Agenția Internațională pentru Energie a prognozat un deficit „semnificativ” de aprovizionare în trimestrul al patrulea, în urma reducerilor OPEC+.

Agenția cu sediul la Paris se așteaptă la o creștere a cererii globale de petrol de 1,5 milioane de barili pe zi în a doua jumătate a anului, comparativ cu primul semestru, depășind oferta cu 1,24 milioane de bpd în această perioadă.

Energy Aspects, un furnizor de date și informații cu sediul la Londra, și-a redus prognoza privind oferta de țiței OPEC cu 180.000 bpd în trimestrul al patrulea și cu 430.000 bpd în primul trimestru din 2024.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
349 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger