AcasăEconomieSe îngroașă gluma: petrolul poate să ajungă la 100 de dolari barilul...

Se îngroașă gluma: petrolul poate să ajungă la 100 de dolari barilul până în august

Oferta este slabă, în timp ce cererea se menține la niveluri ridicate

Atunci când petrolul a urcat la  90 de dolari pe baril în urmă cu doar câteva zile, tensiunile militare dintre Israel și Iran au fost declanșatorul imediat. Dar cauzele sunt mai profunde – șocurile globale ale ofertei, care intensifică temerile legate de o revenire a inflației provocată de mărfurile de bază.

O decizie recentă a Mexicului de a-și reduce exporturile de țiței contribuie la o presiune mondială, determinând rafinăriile din SUA – cel mai mare producător de petrol din lume – să consume mai mult  pe piața internă.

Sancțiunile americane au blocat încărcături rusești pe mare, iar aprovizionarea din Venezuela ar putea fi următoarea țintă. Atacurile rebelilor houthi asupra petrolierelor din Marea Roșie au întârziat transporturile de țiței. Și, în ciuda turbulențelor, OPEC și aliații săi își mențin reducerile de producție.

Ofertă slabă, cerere mare

„Vorbim de o slăbiciune a ofertei de petrol, în timp ce cererea se menține la cote ridicate”, a spus Amrita Sen, fondator și director de cercetare la Energy Aspects, într-un interviu acordat Bloomberg Television.

Livrările din Mexic au scăzut cu 35% luna trecută – cel mai redus nivel din 2019. Compania petrolieră Pemex, controlată de stat, a anulat unele contracte de furnizare către rafinăriile străine. Această decizie a zdruncinat piețele din întreaga lume. Țițeiul Mars Blend a surclasat West Texas Intermediate. Mars se tranzacționează de obicei cu un discount față de WTI. Petrolul Brent a atins joi 90 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din octombrie, și și-a extins câștigurile vineri.

Analiștii de la JPMorgan Chase au declarat că ar putea atinge 100 de dolari până în august. Indicatorii cheie pentru țițeiul din Orientul Mijlociu, cum ar fi contractele din Oman și Dubai  sunt în creștere.

Reducerea fluxurilor

Mexicul, SUA, Qatar și Irakul și-au redus fluxurile combinate de petrol cu peste un milion de barili pe zi în martie. Bagdadul s-a angajat să limiteze producția pentru a compensa nerespectarea promisiunilor anterioare față de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, cunoscută sub numele de OPEC+.

Adăugând la înăsprirea situației, Emiratele Arabe Unite, membru OPEC, a redus livrările de petrol Upper Zakum cu 41%, comparativ cu media anului trecut, potrivit datelor firmei de informații maritime Kpler. Deși Dhabi National Oil Co. oferă cumpărătorilor un alt tip de țiței ca substitut, declinul exporturilor de Upper Zakum contribuie la creșterea prețurilor regionale în contextul reducerii mai ample a OPEC+.

Între timp, piețele de țiței din Europa au fost presate de atacurile Houthi din Marea Roșie, care au trimis milioane de barili pe un drum ocolitor în jurul Africii, întârziind unele livrări timp de săptămâni. Sancțiunile americane au privat Rusia de petrolierele care îi transportau anterior petrolul către cumpărători, inclusiv India.

“Cred că petrolul la 100 de dolari barilul este pe deplin real”, a declarat Bob McNally, fondator al consultanței Rapidan Energy Group și fost consilier la Casa Albă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
177 afisari

1 COMENTARIU

  1. cand petrolul a fost si 110 dolari si 120 dolari barilul, nici benzina si nici motorina n-au fost 8 lei.
    acum si benzina si motorina sunt pe la 7.50-8.05 lei.
    numai minciuni. de fapt se cauta orice prilej ca sa se fure si mai mult din bunastarea cetateanului.
    plus ca acum sunt si masini electrice si hibride, acum 10 ani erau foarte rare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger