AcasăEconomieSe încheie epoca petro-weapondolarilor?

Se încheie epoca petro-weapondolarilor?

Puterea monopolistă a SUA începe să se clatine

Economia globală a acceptat dolarul american ca monedă de rezervă și  de tranzacționare internațională. Băncile centrale din Europa și Asia aveau un apetit insațiabil pentru titlurile de trezorerie americane denominate în dolari. SUA au capacitatea de a cheltui bani după bunul plac.

În cazul în care o țară ieșea din rând din punct de vedere politic sau militar, Washingtonul o putea sancționa, excluzând-o din sistemul de comerț mondial acaparat de dolar. Dar situația pare să se schimbe.

„Suntem în favoarea utilizării yuanului chinezesc pentru deconturile dintre Rusia și țările din Asia, Africa și America Latină”, a declarat Vladimir Putin după o întîlnire la nivel înalt din martie cu Xi Jinping. „Cea de-a doua cea mai mare economie a lumii și cel mai mare exportator de energie încearcă împreună în mod activ să afecteze dominația dolarului ca ancoră a sistemului financiar internațional”,  subliniază CNN.

Potrivit The Independent Media Institute, un nou sistem monetar global, sau cel puțin unul în care nu există o monedă de rezervă cvasi-universală, ar însemna o remaniere a puterii politice, economice și militare. O reordonare geopolitică nemaiîntâlnită de la sfârșitul Războiului Rece sau chiar de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Când URSS s-a prăbușit, Statele Unite au declarat o nouă ordine mondială și au lansat o serie de noi războaie, inclusiv împotriva Irakului. Moneda Noii Ordini Mondiale a fost petrodolarul-weapondolar.În cartea Petrodollar Warfare, analistul american William Clark susține că răsturnarea finală a lui Saddam Hussein a fost declanșată de amenințarea de a începe să tranzacționeze petrolul în euro în loc de dolari.

Cu toate acestea, se pare că era petro-weapondolarilor se apropie de sfârșit, deoarece pilonii care îi susțin devin instabili.Statele Unite nu mai sunt producătorul dominant, iar China recuperează teren și în domeniul tehnologiei.

Statele Unite nu mai par a fi un model de dezvoltare atractiv pentru țările din Sudul Global și nu pot concura cu acordurile Inițiativei Belt and Road a Chinei în Africa și în alte părți ale lumii în curs de dezvoltare.

America a  sancționat atât de multe țări încât acestea încep să atingă o masă critică prin comerțul între ele. Puterea militară a SUA nu mai este considerată supremă după ce nu a reușit să determine o schimbare de regim în Siria și s-a retras din Afganistan.

În timp ce Statele Unite ar fi reușit să reducă dramatic vânzările de gaz rusesc către Europa, nu au reușit să convingă India sau China să se alăture planurilor lor în această privință: ambele țări cumpără energie rusească și o revând. Arabia Saudită va face schimburi comerciale cu China în yuani în loc de dolari, a anulat războiul din Yemen susținut de SUA și a făcut pace cu Iranul

Chiar și aliații americanilor sunt reticenți în a deține active în dolari sau în a-și păstra activele în Statele Unite, de teamă să nu fie confiscate.

Sistemele monetare reflectă relațiile de putere din lume: nu le schimbă. Standardul anglo-saxon al aurului și standardul american al dolarului au reflectat puterea monopolistă imperială timp de secole. Într-o lume multipolară, însă, ar trebui să ne așteptăm la aranjamente mai diverse.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.820 afisari

5 COMENTARII

  1. Yuanul chinezesc nu va putea detrona dolarul. In schimb moneda noua introdusa de brics luna viitoare are toate sansele. Pentru ca valoarea ei va fi bazata pe deposite in aur si aurul nu il poti tipari

  2. eu demult am zis la fel>>>>FORTA ECONOMICA A PETROLULUI ARABILOR E CEA CARE TOT TIMPUL A INCLINAT BALANTA>>>>FARA ARABI…NU MAI EXISTA PETRO-DOLARI

    INDIA SI CHINA ERAU ORICUM IMPREUNA

  3. Vom asista cat de curand la prabusirea IMPERIULUI AMERICAN Nici un IMPERIU nu a dainuit lumea

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger