AcasăEconomieSe încălzește concurența globală pentru gaz lichefiat. Europa a devenit piața premium

Se încălzește concurența globală pentru gaz lichefiat. Europa a devenit piața premium

Europa a fost cel mai mare client de pe piața mondială a gazelor naturale lichefiate în 2022, regiunea importând volume substanțial mai mari decât cumpărătorii rivali, în timp ce încearcă să înlocuiască livrările tot mai reduse de gaze rusești prin conducte.

În anii precedenți, UE a rămas în urma Japoniei și Chinei în ceea ce privește importurile de GNL, dar criza energetică declanșată de invazia rusă în Ucraina a forțat blocul să caute surse alternative de combustibil.

Având în vedere că Europa trebuie să importe volume mai mari pentru a-și umple instalațiile de depozitare în 2023, piața mondială de GNL va rămâne restrânsă, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor pentru utilizatorii de gaz din întreaga lume.

„Atunci când prețul crește în Europa, Asia trebuie apoi să mărească suma pe care o plătește în mod corespunzător, pentru a putea concura în vederea atragerii de încărcături de GNL”, a declarat Olumide Ajayi, analist senior la Refinitiv, citat de Fiancial Times. „Europa a devenit piața premium”.

Importul de GNL al UE de anul trecut este echivalent cu o cantitate de gaze naturale în valoare de 137 de miliarde de metri cubi, aproape de cele aproximativ 140 de miliarde prin conducte pe care le-a primit din Rusia în 2021.

Cu toate acestea, analiștii avertizează că Europa va trebui să importe mai mult GNL în 2023, deoarece începe anul în mare parte lipsit de livrările rusești prin gazoducte.

Între timp, China a renunțat la regulile sale de „zero-Covid”, ceea ce va duce la o revigorare a cererii de gaz lichefiat – deși nu la același nivel ca în 2021.

GNL reprezintă în prezent aproximativ 35% din aprovizionarea cu gaze a Europei, în creștere de la 20% anul trecut, potrivit datelor think-tank-ului Bruegel.

Agenția Internațională a Energiei a avertizat în decembrie că UE s-ar putea confrunta cu un potențial deficit de cerere și ofertă de gaze în 2023, într-un scenariu în care livrările rusești prin conducte ar scădea la zero, iar importurile de GNL ale Chinei ar reveni la nivelurile din 2021.

Îmbunătățirea eficienței energetice și o dezvoltare mai rapidă a surselor regenerabile de energie ar ajuta la acoperirea acestui decalaj, a declarat AIE. Aceste schimbări vor fi necesare „pentru a satisface condițiile de reumplere a nivelurilor de stocare a gazelor până la 95% și de menținere a securității aprovizionării cu gaze până în primăvara anului 2024, fără tensiuni excesive asupra piețelor și consumatorilor europeni”.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
344 afisari

2 COMENTARII

  1. „Europa a devenit piața premium” Adică cei mai proști de pe Pământ. Fraierii Premium.

  2. Ioropa nu mai are decât multă fudulie. Atât. Industrie nu, economie nu, ceva agricultură și servicii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger