AcasăEconomieSe ieftinește mâncarea?

Se ieftinește mâncarea?

Se preconizează că prețurile globale ale alimentelor vor scădea în acest an, ceea ce va duce la o oarecare ușurare pentru cumpărători

Potrivit Oxford Economics, se preconizează că prețurile globale ale alimentelor vor scădea în acest an, ceea ce va duce la  o oarecare ușurare pentru cumpărători.

„Prognoza noastră de bază este ca prețurile mondiale la produsele alimentare de bază să înregistreze un declin anual în acest an, reducând presiunea asupra prețurilor cu amănuntul în aval”, a scris firma de consultanță economică într-o notă recentă.

Principalul argument este „oferta abundentă” pentru multe culturi importante, în special pentru grâu și porumb. Contractele futures pentru grâu au scăzut cu 10% de la începutul anului până în prezent, în timp ce contractele futures pentru porumb au pierdut aproximativ 6% în aceeași perioadă, conform datelor FactSet. Fermierii au accelerat producția atât de grâu, cât și de porumb boabe, ca urmare a creșterii prețurilor după ce Rusia a început invazia Ucrainei în 2022.

Ca urmare, recoltele mondiale de porumb pentru anul de comercializare care se va încheia în luna august vor atinge probabil niveluri record, se arată în raportul Oxford. Recoltele de grâu sunt, de asemenea, prognozate să vină la un nivel ridicat.

Exporturile de grâu rusesc au inundat piețele internaționale

În pofida colapsului inițiativei Black Sea Grain din iulie anul trecut, exporturile agricole ucrainene au rezistat bine, iar exporturile de grâu rusesc au inundat piețele internaționale, menținând prețurile la un nivel scăzut.

Grâul și porumbul, împreună cu orezul, reprezintă peste jumătate din aportul caloric global. Direcția prețurilor acestora va influența în mod critic bugetele alimentare ale consumatorilor din întreaga lume.

Prețurile globale ale alimentelor au înregistrat o scădere de 9% în 2023, potrivit Băncii Mondiale. În mod similar, indicele prețurilor mondiale al Agenției Națiunilor Unite pentru Alimentație a atins un minim al ultimilor trei ani în februarie, dar a înregistrat o ușoară revenire în martie, susținută de creșteri pentru produsele lactate, carne și uleiuri vegetale.

„Ne așteptăm ca prețurile să scadă cu  5,6% în acest an, a precizat Kiran Ahmed, analist la Oxford Economics. Dar a avertizat că orezul rămâne încă scump: aprovizionarea globală a fost îngreunată de restricțiile la export impuse de India, care reprezintă aproximativ 40% din producția mondială. Spre deosebire de prăbușirea observată la grâu și porumb, prețurile futures la orez brut au crescut cu peste 8% de la începutul anului.

În cazul în care condițiile meteorologice nefavorabile persistă, perspectivele de recoltă ar putea fi afectate în alte regiuni cheie de cultivare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor