AcasăEconomieSe destramă influența americană asupra banilor: China globalizează yuanul. „Nu avem nevoie...

Se destramă influența americană asupra banilor: China globalizează yuanul. „Nu avem nevoie de dolarul vostru”

China pune yuanul în prim-planul luptei sale împotriva influenței unice a SUA asupra banilor la nivel global.

Guvernul președintelui Xi Jinping a fost foarte ocupat în ultimul an cu încheierea de acorduri pentru a extinde modalitățile de utilizare a monedei, care se întind din Rusia și Arabia Saudită până în Brazilia și chiar Franța.

În timp ce SUA rămâne în mod clar hegemonul financiar mondial, aceste mișcări ajută China să își construiască o poziție mai puternică în sistemul financiar internațional. Ele au loc într-un moment în care tensiunile geopolitice sunt în creștere, iar comerțul global devine un câmp de luptă din ce în ce mai activ.

Antagonismul dintre cei doi titani economici are  legătură cu probleme care variază de la comerț și Taiwan până la TikTok și know-how-ul tehnologic. Sancțiunile dure impuse Rusiei au scos la iveală o nouă dorință a SUA de a folosi dolarul ca armă. Împreună, toate acestea au făcut mai mult pentru promovarea yuanului chinezesc în ultimul an decât a realizat guvernul lui Xi în deceniul precedent.

Intensificarea este, de asemenea, un răspuns la poziția schimbătoare a Chinei în cadrul economiei globale, pe măsură ce iese din epoca zero-Covid, cu o creștere mai lentă decât odinioară și cu o retragere a impulsului global pentru un comerț mai liber.Contextul i-a stimulat pe liderii de la Beijing să mărească miza pentru a transforma țara – și în special moneda sa – într-un pol alternativ pentru finanțe, comerț și împrumuturi internaționale.

“China face eforturi pentru a demonstra că există o lume în afara SUA și a lumii occidentale”, a declarat pentru Bloomberg  Adrian Zuercher, director al diviziei de  investiții  globale pentru regiunea Asia-Pacific la biroul UBS Global Wealth Management din Hong Kong. „Trimite un semnal foarte puternic către SUA: nu avem nevoie de voi și nu avem nevoie de dolarul vostru”.

Acest mesaj are ecou, neliniștea față de dominația SUA și a dolarului împinge unele țări și companii să se diversifice în afara Americii și a Europei.Utilizarea yuanului în contracte pentru orice, de la petrol la electronice, se accelerează, ponderea monedei în finanțarea comerțului mondial triplându-se de la sfârșitul anului 2019.

Vizitele la Beijing ale președintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și ale președintelui francez Emmanuel Macron au fost însoțite de o serie de noi acorduri comerciale. De asemenea, China semnează contracte cu furnizorii de energie din Rusia și Arabia Saudită.

Ostracizarea Rusiei în urma războiului lui Vladimir Putin în Ucraina a oferit Chinei o deschidere importantă pentru a demonstra cum poate fi folosit yuanul. Și a alimentat îngrijorarea unor națiuni cu privire la faptul că sunt îndatorate dolarului și euro, cele mai mari două monede.

Blocată în afara sistemului central de plăți internaționale cunoscut sub numele de SWIFT, Rusia a adoptat yuanul pentru comerț, economii private și tranzacții valutare. China și-a dezvoltat propria platformă de plăți internaționale – CIPS – care este complet separată de SWIFT, folosită nu numai de instituțiile din Rusia, ci și de băncile care operează în alte țări.

“Un yuan pe deplin internațional nu se poate realiza decât dacă China permite o mai mare libertate a monedei și a investițiilor interne și externe”, susține Jim O’Neill, fostul economist-șef al Goldman Sachs Group.

Dar în China utilizarea yuanului în tranzacțiile internaționale a depășit recent dolarul, un nivel record de 48% la sfârșitul lunii martie, față de aproape zero în 2010, în timp ce ponderea dolarului a scăzut la 47%.

Unii analiști cred că dominația dolarului se va destrăma în următorii ani, în timp ce Esther Law, manager la compania de administrare  a activelor Amundi, se așteaptă ca “yuanul să continue să crească în popularitate”, ca parte a rolului Chinei  în finanțele mondiale.

 

 

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
4.037 afisari

9 COMENTARII

  1. da. propagandă ieftină pentru fraieri. comuniștii nu vor ajunge niciodată să conducă lumea.
    așa că, dragi comuniști chinezi, nu avem nevoie de yuanul vostru.

  2. Dumnezeu le rinduie pe toate indiferent de părerile noastre Cartea Sfinta ne vorbește că ,in vremurile de pe urma ,rasa galbena va fi cea care va prelua puterea
    lumii !.

    Lupta se va da la nivelul mai marilor puteri mondiale !

    Rezultatele se pot vedea ,numai că nu omenirea nu dorește să le vadă !
    Cu Dumnezeu înainte !

    Pace tuturor !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger