AcasăEconomieSe ascute lupta pentru ”agățarea” regenerabilelor de sistem. Licitațiile se amână cu...

Se ascute lupta pentru ”agățarea” regenerabilelor de sistem. Licitațiile se amână cu un an

Transelectrica cere trierea falșilor investitori care au blocat rețelele

După protestele reprezentanților producătorilor de energie din eolian și fotovoltaic, ANRE a decis să amâne cu un an licitațiile pentru alocarea capacităților disponibile pentru racordarea la rețea. În fapt, argumentul decisiv a venit chiar de la Transelectrica, aceasta avertizând că termenul inițial nu era realist, având în vedere că mulți dintre cei care au făcut rezervări de capacitate nu au puterea financiară de a-și duce la capăt proiectele, astfel că este nevoie de timp pentru a tria investitorii reali în regenerabile de factorii speculativi.

La ora actuală, la Transelectrica există sute de proiecte în regenerabile cu avize în diferite stadii, însă puține dintre acestea se vor și materializa. Problema reală este că, în prezent, sistemul energetic nu mai poate prelua energie regenerabilă intermitentă, din cauza absenței investițiilor în extinderea și modernizarea rețelelor, precum și în stocare.

Aceste investiții nu au cum să se facă peste noapte, pentru că depind de puterea de suportabilitate a populației în ce privește majorarea facturilor la energie. ANRE a propus organizarea de licitații pentru alocarea capacităților disponibile pentru racordarea la rețea, cu garanții instituite pentru participanți, pentru a evita situațiile rezervărilor fără finalitate, care, în realitate, nu fac decât să blocheze accesul investitorilor serioși. Pentru că producătorii de regenerabile s-au revoltat față de această măsură, ANRE a decis să amâne cu un an licitațiile.

În schimb, a fost introdusă o garanție de 5% din valoarea racordării la rețea, care se va aplica inclusiv proiectelor pentru care, la data intrării în vigoare a ordinului, a fost depusă cerere de racordare, dar nu s-a emis aviz tehnic de racordare (ATR), pentru a filtra intențiile speculative.

Argumentul Transelectrica

Decizia amânării cu un an a licitațiilor pentru alocările de capacități a venit în urma argumentelor aduse chiar de Transelectrica. Astfel, compania de stat a arătat că există un nivel însemnat de incertitudine cu privire la materializarea unei părți importante din totalul capacităților de producere pentru care la acest moment există solicitări de racordare la rețelele electrice publice.

”Procesul actual prin care se realizează alocarea capacității disponibile în rețele în vederea racordării de capacități noi de producere nu este însoțit de obligația demonstrării de către solicitanți a unui angajament financiar adecvat și solid și plasat în timp suficient de devreme raportat la etapa procesului de racordare în care are loc alocarea capacității. Această situație este de natură să inducă incertitudine cu privire la materializarea proiectelor de realizare a capacităților de producere pentru care a fost alocată capacitate în rețele. Având în vedere situația actuală a procesului de racordare, caracterizată de numărul mare de solicitări de racordare aflate în lucru la nivelul operatorilor de rețea și în special de volumul ridicat al capacităților disponibile în rețele deja alocat în vederea racordarii, precum și de incertitudinea materializării proiectelor de realizare a capacităților noi de producere în absența unui angajament financiar adecvat din partea promotorilor acestor proiecte, considerăm că este necesară o perioada de timp mai lungă pentru filtrarea naturală a proiectelor înainte de trecerea la mecanismul de alocare a capacității bazate pe metode de piață”, a precizat Transelectrica.

Incertitudini totale

Actuala situație de incertitudine totală a fost cauzată, în mod evident, de reglementările ambigue ale Autorității, astfel că, în prezent, nu se știe ce capacități mai există disponibile. Transelectrica a avertizat că, în absența unei perioade de timp necesare pentru filtrarea naturală a proiectelor de realizare de noi capacități de producere pentru care a fost deja alocată capacitate în rețele, trecerea prea rapidă la noul mecanism de licitații comportă un risc semnificativ în ce privește publicarea unor valori ale capacității disponibile în rețele mult mai mici față de cele reale.

”Această situație poate cauza stabilirea unor lucrări de întărire suplimentare în rețele care în realitate nu vor fi necesare, ceea ce ar putea avea un efect descurajant pentru investitorii care au intenții reale de realizare de noi capacități de producere. Pentru a se putea asigura un proces eficient de tranziție de la modul actual de alocare a capacității la mecanismul de alocare bazat pe licitații, pe lângă filtrarea naturală a proiectelor care au aviz tehnic de racordare emis anterior, este necesară și o filtrare mai bună a noilor solicitări de emitere de avize tehnice de racordare prin impunerea constituirii garanției financiare”, a mai semnalat Transelectrica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.