AcasăEconomieScumpirea metalului prețios. Aurul, purtat de raliul bancherilor americani

Scumpirea metalului prețios. Aurul, purtat de raliul bancherilor americani

Prețul aurului a crescut vertiginos în ultimele două luni, pe măsură ce așteptările că Rezerva Federală a SUA va încetini creșterea dobânzilor au stimulat metalul prețios.

Aurul a crescut cu 15% din 3 noiembrie până la aproape 1.900 de dolari pe uncie,  atingând cel mai ridicat nivel din aprilie 2022.

Raliul vine în condițiile în care piața se așteaptă tot mai mult ca Fed să încetinească ritmul de creștere a costurilor de împrumut, pe măsură ce inflația se va diminua de la maximele sale. Ratele mai mari ale dobânzilor fac ca aurul, care, spre deosebire de obligațiuni, nu oferă randamente regulate, să fie mai puțin atractiv.

„Așteptările extinse de pe piața financiară, conform cărora Rezerva Federală va trebui să se retragă din procesul agresiv de înăsprire monetară, contribuie la susținerea pieței aurului, chiar dacă vorbitorii Fed nu dau încă semne de schimbare”, au declarat analiștii de la Emirates NBD pentru Financial Times.

O creștere mai lentă a ratei dobânzii Fed în comparație cu alte bănci centrale, cum ar fi Banca Centrală Europeană, ar putea exercita o presiune descendentă asupra dolarului american – întărit puternic anul trecut. Un dolar mai slab tinde să avantajeze mărfurile, inclusiv aurul, deoarece le face mai puțin costisitoare pentru cumpărătorii din afara SUA.

Ultimul avans de 50 de zile al aurului marchează cea mai bună evoluție de când pandemia de coronavirus a zguduit piețele globale în 2020.

Prețul aurului a scăzut brusc anul trecut, după ce a atins un nivel record în martie, în condițiile în care băncile centrale din întreaga lume au luat măsuri de creștere a ratelor dobânzilor pentru a stopa inflația, iar dolarul a fost stimulat de puterea economiei americane.

Investitorii au vândut ETF-uri din aur cu suport fizic în valoare de 3 miliarde de dolari în 2022, o scădere de 3,4%, până la 202,7 miliarde de dolari din deținerile globale la sfârșitul lunii decembrie, potrivit World Gold Council.

Traderii caută acum semne despre cât de persistentă va fi inflația pentru a evalua perspectivele politicii monetare. Phillip Streible, strategul șef de piață al casei de brokeraj Blue Lines Futures, a declarat că aurul ar putea trece de 1.900 de dolari pe uncia troy dacă datele privind indicele prețurilor de consum din SUA  sunt mai slabe decât se așteaptă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
306 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger