Nemulțumirea cu privire la costurile locuințelor a atins un nivel record în țările bogate, depășind alte preocupări, precum asistența medicală și educația.
Jumătate dintre respondenții din țările OCDE sunt nemulțumiți de disponibilitatea locuințelor la prețuri accesibile, potrivit cifrelor Gallup Analytics, preluate de Financial Times, ceea ce reprezintă o creștere bruscă de când băncile centrale au majorat ratele dobânzilor pentru a face față celei mai grave crize de inflație din ultima generație.
Deși ratele mai ridicate au contribuit la scăderea prețurilor proprietăților în mai multe țări europene, locuințele rămân mai scumpe decât înainte de pandemie – chiar și înainte de a lua în considerare costurile mai ridicate ale împrumuturilor.
În SUA, prețurile locuințelor au crescut în pofida majorării ratelor dobânzilor. Aproape 60 % dintre persoanele intervievate în cea mai mare economie a lumii s-au declarat nemulțumite de stocul de locuințe accesibile.
În aprilie, indicele global al prețurilor locuințelor, cu excepția Chinei, a crescut cu mai mult de 3% față de anul precedent. În SUA, casele sunt mai scumpe cu 6,5% față de 2023. Costurile au crescut cu 5% în Australia și Portugalia.
Între timp, chiriile au urcat într-un moment în care prețurile mai mari pentru alte produse esențiale, cum ar fi alimentele și combustibilul, au redus veniturile disponibile.
Proporția britanicilor care afirmă că le este „foarte dificil” sau „oarecum dificil” să plătească chiria sau ratele ipotecare a crescut de la 24% la începutul anului 2022 la 41% în prezent. De la punctul său minim din 2021, rata unui credit ipotecar tipic pe 30 de ani în Statele Unite a crescut cu aproximativ patru puncte procentuale.
O problemă pentru milioane de oameni
Judecând după contextul economic, notează The Economist, sectorul imobiliar a dat dovadă de o mare rezistență. Prețurile locuințelor din Spania continuă să crească în ciuda ipotecilor mai scumpe și a încetinirii vânzărilor. Se știe că lipsa ofertei face dificilă scăderea prețurilor.
Imigrația generează o cerere mai mare de locuințe, care, la rândul său, împinge în sus atât prețurile de achiziție, cât și cele de închiriere.
De asemenea, modificările ratelor dobânzilor au scumpit ipotecile, dar au crescut și randamentele depozitelor. Salariile medii în țările bogate au crescut cu aproape 15 % din 2021. În general, aceste creșteri au depășit cu mult creșterea costurilor ipotecare, făcând piața rezistentă.
Fără o colaborare cuprinzătoare între guverne, dezvoltatori și comunități pentru a crea soluții care să echilibreze oferta și cererea și să promoveze accesibilitatea, locuințele vor rămâne o problemă pentru milioane de oameni.