Planurile Uniunii Europene de a strânge mai mulți bani pentru Ucraina prin plasarea activelor rusești înghețate în investiții mai riscante ar echivala cu o expropriere a numerarului de la Euroclear.
Directorul executiv al Euroclear, Valerie Urbain, a declarat pentru Financial Times că planurile de reinvestire a numerarului generat de active pentru a obține profituri mai mari ar putea duce la represalii suplimentare din partea Moscovei și ar submina poziția-cheie a depozitarului central de valori mobiliare în sistemul financiar.
Comisia Europeană analizează modalitatea de a extrage mai multă valoare din activele băncii centrale a Rusiei, în valoare de aproximativ 191 de miliarde de euro, blocate la Euroclear din cauza sancțiunilor occidentale.
Euroclear reinvestește banii proveniți din activele rusești care ajung la scadență – cum ar fi plățile de cupoane și răscumpărările. G7 utilizează veniturile pentru a susține un împrumut de 50 de miliarde de dolari acordat Ucrainei.
Profiturile din active au scăzut pe măsură ce Banca Centrală Europeană a redus rata dobânzii. Comisia a propus transferarea numerarului în clase de active mai riscante.
”Riscul sistemic ar crește dramatic dacă ar trebui să depășim profilul de risc pe care îl avem și care este autorizat de autoritățile noastre de supraveghere”, subliniază Urbain.
Anul trecut, Euroclear a plătit 4 miliarde de euro Ucrainei, iar anul acesta 1,8 miliarde de euro. Planurile UE de a crește sumele vor implica un „vehicul cu scop special” către care să fie transferate activele băncii centrale ruse. Dar o astfel de schemă ar crea „o mulțime de riscuri pentru piețele europene”, deoarece ar însemna o expropriere a numerarului de la Euroclear, fără a-l elibera de obligația de restituire față de banca Rusiei.
Discuțiile cu privire la confiscarea activelor rusești s-au succedat de când aproximativ 260 de miliarde de euro au fost înghețate în diferite jurisdicții în februarie 2022, însă riscurile juridice și financiare ale confiscării au prevalat întotdeauna.
Euroclear se confruntă cu mai mult de 100 de procese privind activele imobilizate, inclusiv cele aparținând oligarhilor și altor entități sancționate. Rusia a confiscat active în valoare de 33 de miliarde de euro aparținând clienților Euroclear.
Urbain a mai precizat că ”ar trebui să ne așteptăm la mai multe represalii din partea Rusiei, sub tot felul de forme”.