Cererea globală de gaze va atinge noi maxime istorice în 2024 și 2025, majoritatea provenind din zona Asiei, care cunoaște o dezvoltare fără precedent. Între timp, piața din Europa scârțâie, dependentă de gazele lichefiate americane, cu probleme de transport din ce în ce mai pronunțate. În plus, se apropie momentul zero, când mai dispar 15 miliarde metri cubi livrate din Rusia, prin Ucraina, către statele UE.
Tranziția verde împinge statele UE spre un dezastru iminent, acestea trezindu-se înțepenite într-o politică izolaționistă sinucigașă. În timp ce europenii asistă neputincioși la propria lor prăbușire, statele din Asia se dezvoltă într-un ritm accelerat, profitând de absența oricărei concurențe, pe fondul prețurilor mici la gaze și la energie, pe care Europa le-a refuzat. Deși s-a lăsat să se înțeleagă că problema crizei gazelor s-ar fi rezolvat, adevărul este cu totul altul.
Producția industrială din UE a înregistrat doar o creștere anemică, și aceea lipsită de viziune și eficiență, în condițiile în care prețul gazelor a rămas necompetitiv. Ordinul Comisiei Europene de a reduce consumul de gaze a funcționat, desigur, prețurile enorme închizând, aproape în totalitate, industria și descurajând temperaturi decente în casele oamenilor. Deși cetățenilor UE li se dau asigurări că nu vor exista probleme în aprovizionarea cu gaze, semnalele pieței nu sunt tocmai optimiste. Analiștii de la Asociația Internațională a Energiei (IEA) prognozează că cererea globală de gaze va atinge noi maxime istorice în 2024 și 2025, pe fondul unei creșteri limitate a producției de GNL (gaze naturale lichefiate).
Mai mult, tensiunile geopolitice continuă să provoace volatilitatea prețurilor, în condițiile în care piețele rămân sensibile la mișcările neașteptate ale ofertei sau cererii. ”Constrângerile de transport cu GNL au apărut peste Canalul Panama și Marea Roșie în 2024, acest lucru evidențiind potențialele vulnerabilități ale comerțului cu GNL pe o piață globală de gaze din ce în ce mai interconectată”, se arată într-un raport al IEA.
Incertitudini majore
Pentru întregul an 2024, cererea globală de gaze este prognozată să crească cu peste 2,5%, iar în 2025, cu încă 2,3% (sau aproape 100 de miliarde de metri cubi). Pe de altă parte, creșterea globală a aprovizionării cu GNL a rămas slabă în primele trei trimestre ale acestui an, majorându-se cu doar 2% față de anul trecut, pe fondul întârzierii proiectelor, a problemelor de furnizare a gazelor de la anumiți producători vechi (inclusiv în Angola, Egipt, Trinidad și Tobago), semnalează IEA.
”Viitorul tranzitului de gaze rusești prin Ucraina este o incertitudine cheie înaintea iernii 2024/25, deoarece contractul de tranzit al gazelor rusești cu Ucraina expiră la sfârșitul anului 2024. Această prognoză presupune că nu vor exista livrări rusești de gaz prin conducte prin Ucraina către Europa din ianuarie 2025. Vulnerabilitatea Moldovei este semnificativ mai mare și ar necesita o strânsă cooperare între Moldova și partenerii regionali și internaționali pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie în sezonul de iarnă. Oprirea tranzitului ucrainean ar reduce livrările rusești de gaz prin conducte către Europa cu aproximativ 15 miliarde de metri cubi față de 2024. Acest lucru, la rândul său, ar putea necesita importuri mai mari de GNL pentru Europa în 2025 și, în consecință, ar putea duce la un echilibru global de gaz mai strâns”, se precizează în raportul IEA.
SUA, lideri de piață
De la începutul războiului din Ucraina au fost aprobate peste 150 de miliarde de metri cubi pe an de capacitate de lichefiere a GNL. Numai Statele Unite au reprezentat 75% din capacitatea de lichefiere aprobată între 2022 și 2023. Elanul puternic din spatele dezvoltării proiectelor GNL a continuat în trimestrul 3 din 2024, cu puțin peste 45 de miliarde de metri cubi pe an de capacitate de lichefiere GNL primind aprobare, inclusiv North Field din Qatar. În schimb, niciun proiect de GNL din SUA nu a ajuns la o decizie finală de investiție (FID) din ianuarie 2024, ca urmare a introducerii unei pauze temporare privind deciziile în așteptare pentru exporturile de GNL către țări care nu au acorduri de liber schimb cu Statele Unite, mai arată raportul IEA.