AcasăEconomieScapă europenii de coșmarul facturilor la energie? A doua iarnă fără gaz...

Scapă europenii de coșmarul facturilor la energie? A doua iarnă fără gaz rusesc

Europa a întors pagina crizei energetice, dar se va confrunta cu o nouă nouă realitate care are propria listă de provocări

În această lună, vremea rece a traversat o mare parte a Europei. Ar fi trebuit să crească prețurile gazelor. În schimb, au continuat să scadă.

Este un semn puternic că ce a fost mai rău în coșmarul care a făcut ca facturile la energie să crească vertiginos și a împins inflația la maxime de mai mulți ani a trecut.

Europa beneficiază de faptul că anul trecut a acumulat rezerve record de gaz și de o iarnă relativ blândă – cu excepția unor valuri de frig. Creșterea economică slabă joacă, de asemenea, un rol, limitând cererea de energie în marile puteri industriale.

A fost suficient pentru a spori încrederea în birourile de tranzacționare că regiunea se află pe o bază suficient de stabilă pentru a trece peste restul iernii cu gaz de rezervă. Prețurile europene de referință se tranzacționează în prezent sub 30 de euro pe megawatt-oră, aproximativ o zecime din nivelurile maxime din 2022.

Cu toate acestea, după ce a trecut cu bine de criză, Europa a apărut într-o nouă realitate care are propria listă de provocări.

Acum se bazează mai mult pe energiile regenerabile și va trebui să facă față intermitenței acestei producții de energie. Odată cu pierderea gazului rusesc, de care era excesiv de dependentă înainte de invazia Ucrainei, a trebuit, de asemenea, să caute în altă parte pentru a-și satisface nevoile de combustibil. Asta înseamnă să concureze pentru o parte din încărcăturile străine de gaze naturale lichefiate cu alte părți ale lumii.

„Doar uitându-ne la prețuri, se pare că criza s-a încheiat”, a declarat Balint Koncz, șeful departamentului de tranzacționare a gazelor la MET International din Elveția. „Totuși, suntem acum dependenți de factori globali, care se pot schimba rapid. Prețurile ar putea crește din nou, chiar și în acest sezon de încălzire, dacă va exista o întrerupere bruscă a aprovizionării sau o perioadă prelungită de vreme rece.”

Prețul gazelor a scăzut cu aproape 60% în 2023 și a scăzut cu încă 12% până acum în acest an, ceea ce ar trebui să contribuie la reducerea facturilor de energie ale consumatorilor.

„Aceasta este a doua iarnă pe care Europa o trece fără gaz rusesc”, spune Kim Fustier, șeful departamentului de cercetare pentru petrol și gaze din Europa al HSBC Holdings. „Faptul că există acum un precedent – iarna 2022-2023 care a trecut fără probleme – ajută la calmarea nervilor comercianților”.

Însă dezvoltarea energiei regenerabile în Europa înseamnă o pondere tot mai mică a gazului în mixul energetic al continentului.

Mai este un drum lung de parcurs, cu multe obstacole potențiale. Deși există o investiție globală masivă în GNL, o mare parte din noile capacități nu va ajunge pe piață până în 2025 și 2026.

În plus, costurile de transport maritim – mai ales Canalele Suez și Panama –  sunt deja pe creștere. Atacurile rebelilor Houthi la Marea Roșie, una din rutele comerciale vitale, afectează flotele navale globale.

Și fenomenele meteorologice extreme devin tot mai frecvente, punând la încercare sistemele de alimentare cu energie electrică și, uneori, crescând cererea de gaze.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
830 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger