AcasăEconomieScăderea prețului la gaze aduce ușurare în Europa după panica energetică

Scăderea prețului la gaze aduce ușurare în Europa după panica energetică

Prețul gazelor în Europa a  coborât la cel mai scăzut nivel de la jumătatea anului 2021 – când Rusia abia începea să comprime livrările înainte de invazia sa în Ucraina –  contribuind la inversarea unei creșteri bruște a inflației și la ușurarea situației consumatorilor.

În condițiile în care unii comercianți prezic că prețurile pe termen scurt ar putea fi uneori chiar negative în această vară, situația nu ar putea fi mai diferită de cea din luna mai a anului trecut.

Atunci, prețurile la termen erau de patru ori mai mari decât în prezent, iar țările au fost nevoite să revigoreze producția de cărbune pentru a menține lumina aprinsă după ce Rusia a redus livrările de gaze.

Au existat, de asemenea, îngrijorări legate de penurie și de posibilitatea ca Europa să poată construi niveluri de stocare a gazelor înainte de iarnă. Acum, stocurile sunt peste medie și ar putea chiar să fie umplute în timpul verii, și înainte de termen.
Contractele futures olandeze de referință au scăzut timp de opt săptămâni consecutive și se află sub 25 de euro pe megawatt oră, cel mai redus nivel din mai 2021.Importurile crescute de gaze naturale lichefiate pentru a înlocui livrările rusești au ajutat, la fel ca și o iarnă relativ blândă, ceea ce a însemnat că regiunea nu a fost nevoită să apeleze prea mult la depozitele de stocare.

Slăbiciunea economică joacă, de asemenea, un rol prin reducerea consumului de energie. Redresarea Chinei a pierdut din avânt, industria prelucrătoare europeană se află într-o criză profundă, iar Germania a înregistrat o contracție neașteptată în primul trimestru, ceea ce a dus-o în recesiune.

Scăderea prețurilor „este o veste excelentă pentru Europa și arată că importurile crescute de GNL, precum și reducerea cererii au reușit să reechilibreze rapid piața europeană după ce Rusia a închis robinetele”, a declarat pentru Blooomberg Georg Zachmann, membru senior al grupului de reflecție Bruegel, cu sediul la Bruxelles.

Pentru gospodării, beneficiile legate de preț sunt evidente. Inflația din zona euro a încetinit la 6,3% în luna mai, cel mai scăzut nivel din perioada imediat anterioară invadării Ucrainei de către Rusia. În raportul care va fi publicat marți, economiștii de la Nomura spun că se așteaptă să vadă „prețuri mai mici la energia cu ridicata care să ajungă la consumatori pe scară largă în întreaga zonă euro”.

Prețurile europene la gaze ar putea scădea și mai mult, sub 20 de euro pe megawatt-oră, dacă importurile chinezești de GNL se dovedesc foarte slabe, potrivit analiștilor de la Energy Aspects.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
213 afisari

1 COMENTARIU

  1. Degeaba scade pe bursa la 25 euro/MWh daca la consumatori pretul ramane de N ori mai mare din cauza intermediarilor, iar statul nu face nimic. Ar putea sa limiteze numarul de intermediari si adaosul comercial. Asa cum e acum, intermediarii castiga si noi pierdem, dar si statul pierde pentru ca plateste diferenta intre pretul dictat de furnizor si pretul plafonat prin lege.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger