AcasăEconomieScade inflația, dar revine recesiunea?

Scade inflația, dar revine recesiunea?

“Taurii” obligațiunilor europene se bazează pe încetinirea inflației pentru a-și întări opinia că o recesiune este pe drum

“Taurii” obligațiunilor europene se bazează pe încetinirea inflației pentru a-și întări opinia că o recesiune este pe drum.

Managerii financiari de la J.P. Morgan Private Bank, Blackrock  și Baring Investment Services  spun că există argumente mai puternice pentru cumpărarea de obligațiuni europene, pe măsură ce economia slăbește.

Ei vor urmări îndeaproape raportul privind inflația marți, care este de așteptat să arate că creșterea prețurilor a scăzut la 3,1%, cel mai redus nivel din ultimii doi ani, potrivit economiștilor chestionați de Bloomberg.

Banca Centrală Europeană a stimulat investitorii cu venit fix prin oprirea unui ciclu de înăsprire monetară de 14 luni săptămâna trecută, iar speculațiile sunt deja în creștere cu privire la cât de curând va trebui să efectueze reduceri.

„Cu fiecare imprimare de date primite, cazul se consolidează pentru ca BCE să devină treptat dovish”, a declarat Samuel Zief, șeful strategiei globale FX la J.P. Morgan Private Bank. Există un context convingător pentru a adăuga obligațiuni europene peste curbă, deoarece ideea că următoarea mișcare a BCE va fi altceva decât o reducere „pare greu de crezut”, a spus el.

Activitatea din sectorul privat a dat, de asemenea, o nouă lovitură săptămâna trecută, sugerând că regiunea ar putea fi în recesiune, Germania ieșind în evidență pe fondul cererii lente de export din China. Toate acestea înseamnă că șansa unei noi majorări a BCE este minimă, potrivit traderilor de pe piața monetară.

De fapt, piețele monetare înregistrează prima reducere completă cu un sfert de punct până în iunie și un total de aproximativ 80 de puncte de bază de reduceri până în anul 2024.

Revenirea inflației de bază sub 3% în primul trimestru al anului 2024 nu mai poate fi exclusă, a declarat Viraj Patel, strateg senior la Vanda Research. Valoarea de bază, care exclude elementele mai volatile precum energia și alimentele, este de așteptat să fie de 4,2% în această săptămână.

Avertismentele președintelui BCE Christine Lagarde cu privire la perspectivele economice ale Europei contrastează cu datele solide din SUA, unde creșterea în trimestrul al treilea a fost de 4,9% – cel mai rapid ritm din 2021.

„Divergența de creștere Europa-SUA continuă să susțină alocările supraponderale în obligațiunile suverane europene”, a declarat Brian Mangwiro, manager de fond la Baring. „Slăbirea creșterii europene și a perspectivelor inflației oferă o ancora mai bună pentru investitorii în obligațiuni.”

Cu toate acestea, există încă o mulțime de motive pentru precauție. Progresul în ceea ce privește inflația ar putea fi testat dacă conflictul din Orientul Mijlociu escaladează, împingând prețurile energiei mai sus, iar Lagarde însăși a reiterat că este mult prea devreme pentru a lua în considerare reducerea ratelor dobânzilor.

Unii anailști susțin că ținta de 2% a BCE se va dovedi probabil evazivă fără o răcire suplimentară a economiei și o slăbiciune a pieței forței de muncă.

Konstantin Veit, manager de portofoliu la gigantul de obligațiuni Pacific Investment Management, spune că piețele ar putea fi prea optimiste în ceea ce privește proximitatea reducerilor de dobândă.

„Pe măsură ce prețurile de piață reflectă faptul că ratele de politică monetară ale BCE rămân ridicate pentru mai mult timp, chiar dacă creșterea se deteriorează, supraponderăm tactic obligațiunile guvernamentale pe termen lung din zona euro”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
247 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger