Cauta

Scade inflația, dar gardienii euro o dau la întors

Mesaje confuze din partea Băncii Centrale Europene: după ce a recunoscut că există „semne de moderare” a inflației de bază în zona euro, Christine Lagarde a  reafirmat că este prea devreme pentru a vorbi de un vârf al acestui indicator cheie al creșterii prețurilor.

„Cele mai recente date disponibile sugerează că indicatorii privind presiunile inflaţioniste rămân ridicaţi şi, deşi există unele semne de moderare, nu există o dovadă clară că inflaţia de bază a atins nivelul de vârf”, a declarat Lagarde în Parlamentul European.

Comentariile președintei BCE au fost de natură să consolideze așteptările pieței cu privire la mai multe creșteri ale ratei dobânzii în această lună și în următoarea, în ciuda unei scăderi puternice a inflației luna trecută.

Potrivit estimărilor Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 6,1% în luna mai, de la un nivel de 7% înregistrat în aprilie. Cifra anunţată este sub estimările analiştilor, care mizau pe o stagnare a inflaţiei la 6,3%.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut şi ea până la 5,3% în mai, de la 5,6% în aprilie, de asemenea sub estimările analiştilor care mizau pe un avans de 5,5%.Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Aceste date au alimentat dezbaterea privind necesitatea unor noi majorări ale dobânzilor, relatează Reuters. În ultimele 12 luni, BCE a majorat dobânda de politică monetară cu 375 de puncte de bază, până la 3,25%.

Practic, instituția de la Frankfurt s-a angajat pentru o nouă majorare cu alte 25 de puncte de bază la următoarea şedinţă de politică monetară din 15 iunie.

Vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos, a declarat că deşi gardienii euro au parcurs cea mai mare parte a ciclului lor de înăsprire a politicii monetare, pentru a aduce inflaţia înapoi la obiectivul pe termen mediu de 2%, “ciclul nu s-a terminat încă”.

Lagarde a admis că efectele recentelor majorări ale dobânzilor „încep să se materializeze” şi probabil „se vor întări în următorii ani”.
În plus, guvernatorii băncilor centrale din Germania, Olanda şi Irlanda – influenți în consiliul BCE –   au susținut chiar şi o nouă majorare în luna iulie, însă perspectivele  unui astfel de angajament sunt neclare pe termen lung.

Ultimele stiri

  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Omul care l-ar ajuta pe Trump să răstoarne economia globală
  • „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?
  • Exit mobile version