AcasăEconomieScad prețurile la electricitate. Cade energia regenerabilă?

Scad prețurile la electricitate. Cade energia regenerabilă?

Cel mai mare producător de energie regenerabilă din Europa își reduce planurile de a construi noi centrale eoliene și solare din cauza prețurilor scăzute la electricitate și a costurilor mai mari

Cel mai mare producător de energie regenerabilă din Europa își reduce planurile de a construi noi centrale eoliene și solare din cauza prețurilor scăzute la electricitate și a costurilor mai mari.

Directorul general al Statkraft, Birgitte Vartdal, care a preluat conducerea în aprilie, a promis să „ascută” strategia pentru a face față unui mediu mai dificil, potrivit Financial Times. „Tranziția de la energia fosilă la energia regenerabilă are loc într-un ritm din ce în ce mai rapid în Europa și în restul lumii. Cu toate acestea, condițiile de piață pentru întreaga industrie a energiei regenerabile au devenit mai dificile”, a spus ea.

Deși Statkraft nu este cotată la bursă, piețele publice au evidențiat declinul cererii de energie regenerabilă.Indicele S&P Global Clean Energy, care include producătorii de turbine eoliene și panouri solare, a scăzut cu 25% din iulie anul trecut, în timp ce fondurile de acțiuni ESG au suferit ieșiri de 38 de miliarde de dolari în acest an până la sfârșitul lunii mai, potrivit Barclays.

Statkraft, care este deținută de statul norvegian, a anunțat joi planurile de a încetini creșterea capacității energetice. Se numără printre mai multe companii europene de utilități –  Orsted(Danemarca), Iberdrola(Spania) Enel(Italia) –  care și-au încetinit planurile de creștere în ultimul an. „A avut loc o mare confruntare cu realitatea în ceea ce privește creșterea energiei regenerabile”, a declarat în mai Norman Valentine, șeful departamentului de cercetare în domeniul energiei regenerabile al companiei de consultanță Wood Mackenzie. „A avut loc o schimbare uriașă în mediul costurilor”.

În aceeași lună, EDP din Portugalia și-a redus, de asemenea, obiectivele anuale, directorul general Miguel Stilwell d’Andrade acuzând „prețurile mai mici la electricitate și rate ale dobânzii mai mari pentru mai mult timp”.

„Nu este grozav pentru tranziția energetică”

Aceste măsuri vin în ciuda presiunii politice din ce în ce mai mari asupra surselor regenerabile de energie, țările convenind la summitul COP28 privind schimbările climatice din noiembrie anul trecut să încerce să tripleze capacitatea globală a acestor surse până în 2030.

„Proiectele au devenit mult mai dificile, iar randamentele relative pur și simplu nu există”, a precizat Vegard Wiik Vollset, vicepreședinte și șef al departamentului de energie regenerabilă și electrică din cadrul companiei de consultanță Rystad Energy.”Nu este grozav pentru tranziția energetică”.

În ceea ce privește hidrogenul, compania franceză Engie și-a amânat obiectivul de a dezvolta 4GW din 2030 în 2035, argumentând că „dezvoltarea și structurarea pieței este mai lentă decât se preconiza în urmă cu un an”.  Statkraft și-a redus obiectivul de 2GW până în 2030 la 1-2GW până în 2035.

author avatar
Radu Jacotă Redactor