AcasăOldSăracii români sunt din ce în ce mai bogați. INS arată pe...

Săracii români sunt din ce în ce mai bogați. INS arată pe ce și-au cheltuit banii

Institutul Național de Statistică (INS) a prezentat, vineri, în spațiul media un raport potrivit căruia în primul trimestru al acestui an veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România a fost de 5.119 lei.

Potrivit INS, din această sumă s-au cheltuit în medie 4.269 de lei.

De asemenea, în intervalul ianuarie – martie 2020, veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.710 lei lunar pe gospodărie (1.830 lei/persoană), iar veniturile în natură de 409 lei lunar pe fiecare gospodărie (159 lei/persoană).

Care este principala sursă de venit a românilor

Cea mai importantă sursă de venituri, adică, 67.8% au reprezentat-o salariile şi celelalte venituri associate.

Totodată, la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au mai contribuit veniturile din prestaţii sociale (18,9%), veniturile din agricultură (1,3%), veniturile din activităţi neagricole independente (1,8%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%) precum şi veniturile în natură (8,0%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,7%).

Pe ce le place românilor să-și cheltuiască banii

Potrivit datelor INS, românii au cheltuit cea ma mare parte din bani pe consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei, de doar 0,3%.

5.119 de lei pe gospodărie

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul I din acest an, în medie, 34,1% din consumul gospodăriilor.

La nivel general, veniturile totale medii lunare au reprezentat, în perioada analizată, în termeni nominali, 5.119 lei pentru fiecare gospodărie şi 1.989 lei/persoană.

Din acest total, cheltuielile totale s-au ridicat, în medie, la 4.269 lei/lună/gospodărie (1.659 lei/persoană) şi au reprezentat 83,4% din nivelul veniturilor totale.

 

author avatar
Eli Dan Davidescu
200 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cei mai multi bani au fost cheltuiti de catre copiii care abandoneaza scoala,din cauza ca se culca flamanzi sau nu au cu ce se incalta,imbraca.Urmeaza pesionarii cu pensii cuprinse intre 704 si 1000 lei,apoi Iohanis,prea sfintitii,si alti „intretinuti”,capuse cu salarii uriase dela stat evident,care nu baga mana in buzunar nici macar sa-si cumpere o paine.Aici sunt cheltuielile dumneavoastra.Stabilite stiintific,transparent,cum vor fi stabilite de catre STS si ” rezultatele „alegerilor. Sa fiti mintiti bine.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger