Cauta

Săptămână de foc pentru prețul aurului. Totul depinde de bancherii Americii

Deciziile Rezervei Federale a SUA vor influența cotațiile metalului prețios

Săptămâna aceasta  are un potențial puternic de a repara impulsul actual al prețului aurului, sau ar putea să îi ia și mai mult din avânt, ceea ce înseamnă că am putea asista la o prăbușire a cotațiilor.

Prețurile au atins vârful în aprilie, când au atins maximul de 2.079 de dolari și, în mod interesant, acest lucru s-a întâmplat într-un moment în care sistemul bancar american s-a confruntat cu o altă amenințare majoră.

În acel moment, amenințarea venea mai degrabă din partea politicii monetare a Rezervei Federale a SUA decât din cea anterioară, când băncile au început să vândă clienților active garantate cu ipoteci care aveau o valoare mică sau deloc.

Traderii au fost foarte optimiști cu privire la creșterea prețului aurului – considerat activ sigur –  la niveluri record atunci când a început războiul dintre Rusia și Ucraina. Nu s-a întâmplat așa.

De asemenea, prăbușirea unor băncile regionale din SUA a tras un semnal de alarmă în întreaga lume și a oferit un impuls masiv pentru prețul aurului. La acea vreme, Fed avea o poziție de “șoim”,  deoarece inflația era în creștere și existau șanse de a continua cu majorarea ratelor.

Situația s-a schimbat semnificativ de atunci, iar inflația nu numai că a scăzut de la nivelul său record, dar săptămâna trecută s-a apropiat de nivelul de 3%, care este acum la doar un punct procentual distanță de ținta dorită de Fed.

Miercuri, banca centrală a SUA va anunța decizia sa de politică monetară – și va avea o influență masivă asupra prețului aurului.Înaintea ședinței, anticiparea generală în rândul traderilor este că Fed va majora rata dobânzii de încă două ori în acest an, și de fiecare dată o va crește cu 25 de puncte de bază, ceea ce înseamnă că prețul aurului este posibil să se deplaseze mai jos, poate chiar spre 1800 de dolari.

În cazul în care Rezerva Federală optează pentru domolirea înăspririi monetare, aurul ar putea să urce la 2000 de dolari.Dar câștigurile s-ar putea să nu se oprească aici. Analiștii de la Goldman Sachs au estimat un preț mediu pentru uncie la 2175 de dolari pentru acest an și începutul lui 2024.

Aurul este denominat în dolari americani, ceea ce înseamnă că metalul prețios are o relație inversă cu bancnota verde. Forța dolarului față de alte monede afectează prețul aurului, deoarece acesta devine mai scump și, prin urmare, mai puțin atractiv pentru cumpărătorii din străinătate. În schimb, atunci când valoarea dolarului scade alimentează cererea de aur.

Cererea băncilor centrale pentru aur a rămas nesecată, contribuind cu un număr impresionant de 228 de tone la rezervele globale în primul trimestru din 2023, potrivit World Gold Council.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version