AcasăEconomieSăptămână de foc.Băncile centrale vor ridica ratele dobânzilor la maximele ultimilor 15...

Săptămână de foc.Băncile centrale vor ridica ratele dobânzilor la maximele ultimilor 15 ani!

Principalele bănci centrale urmează să majoreze ratele dobânzilor în această săptămână la cele mai ridicate niveluri de la criza financiară, alimentând anxietatea unor investitori care se tem că revenirea pieței de obligațiuni din această lună subestimează dovezile de inflație persistentă.

Prețurile obligațiunilor și-au revenit rapid de la începutul anului, după vânzarea istorică din 2022, piețele mizând pe faptul că majorările ratelor dobânzilor vor încetini și, în cazul Rezervei Federale americane, chiar vor merge înapoi. Însă unii investitori au îndoieli.

Un indice Bloomberg care urmărește obligațiunile guvernamentale și corporative de înaltă calitate și cu rating junk din întreaga lume a înregistrat un randament de 3,3% până în prezent în 2023, ceea ce îl plasează pe drumul spre cea mai puternică lună ianuarie de la înființarea sa în 1999.

Rezerva Federală a SUA,Banca Centrală Europeană și Banca Angliei vor avea ședințe de politică monetară în această săptămână. Investitorii se așteaptă ca Fed să urce ratele la cel mai ridicat nivel din septembrie 2007, începutul crizei financiare mondiale, potrivit Financial Times.

Se așteaptă ca BoE și BCE să majoreze ratele cu o jumătate de punct procentual, până la cele mai ridicate niveluri din toamna anului 2008, când banca Lehman Brothers a declarat falimentul.

Există din ce în ce mai multe indicii că presiunile subiacente asupra prețurilor se dovedesc a fi persistente în fața acestor creșteri rapide și coordonate la nivel mondial ale ratelor – iar decalajul dintre așteptările investitorilor și datele economice se adâncește.

Măsurătorile de piață estimează ca inflația să se apropie în cele din urmă de țintele de 2% ale Fed și BCE. Dar creșterea prețurilor se situează încă la 6,5% în SUA și la 9,2% în zona euro. Inflația de bază – care omite costurile volatile ale alimentelor și energiei și care este urmărită îndeaproape de bancherii centrali – rămâne puternică.

Consumatorii și întreprinderile din majoritatea economiilor avansate se așteaptă ca inflația să rămână mai mare decât țintele băncilor centrale pe termen mediu, în ciuda scăderilor recente, arată sondajele.

Factorii de decizie politică urmăresc îndeaproape astfel de indicatori, precum și măsurătorile așteptărilor bazate pe piață, deoarece acestea pot alimenta cererile salariale, alimentând o inflație suplimentară.

„Așteptările inflaționiste pot fi o profeție care se autoîmplinește, deoarece declanșează condițiile inflaționiste preconizate”, a declarat Nathan Sheets, economist șef la banca americană Citigroup.

Jennifer McKeown, economist șef global la Capital Economics, a declarat că „după aproape toate măsurile, așteptările privind inflația sunt încă mult mai mari decât nivelurile anterioare pandemiei și peste nivelurile care ar fi în concordanță cu țintele de inflație de 2% ale principalelor bănci centrale”.

Dacă aceste bănci mențin ratele ridicate pentru o perioadă îndelungată sau le cresc cu mai mult decât se așteaptă investitorii, revenirea pieței de obligațiuni s-ar putea destrăma.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
436 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pentru bancile centrale clasa mijlocie si mica sunt un mare kacat, pentru ei conteaza ca pe bogati sa-i faca superbogati.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger