AcasăEconomieSancțiunile economice. America joacă poker cu banii altora

Sancțiunile economice. America joacă poker cu banii altora

Întrebările-cheie privind momentul impunerii sancțiunilor, cum să fie folosite ca pârghie și când să fie ridicate nu au fost niciodată atât de importante, după ce SUA și Occidentul au impus Rusiei cele mai dure embargouri globale din istorie din cauza  invaziei Ucrainei în februarie 2022.

În ultimele două decenii, utilizarea sancțiunilor de către Washington a crescut cu 933%, potrivit unui raport al Departamentului Trezoreriei Satelor Unite.

Raționamentul pentru implementarea acestor sancțiuni include, de obicei, tăierea resurselor adversarilor, pedepsirea persoanelor sau a guvernelor sau încercarea de a împinge părțile beligerante spre negocieri.

Dar astfel de măsuri punitive împedică eforturile de soluționare a conflictelor, pot inhiba procesele de pace și de redresare post-conflict.

Raportul se bazează pe trei ani de interviuri cu oficiali, diplomați străini, membri ai societății civile, părți implicate în conflicte și persoane din țări afectate de sancțiuni, precum Afganistan, Columbia, Siria și altele.

Parametrii neclari atunci când sunt impuse sancțiuni și incertitudinea cu privire la condițiile în care acestea vor fi ridicate sau atenuate pot afecta influența SUA în soluționarea conflictelor. Guvernul american nu precizează întotdeauna ce pot face țările vizate pentru a scăpa de sancțiuni.

Citând părți din raport, Responsible Statecraft notează că pentru oficialii americani, negocierea fără capacitatea de a ridica sancțiunile este ca și cum „ai juca poker cu banii altora”.

O altă problemă este că, din cauza inerției birocratice, a fricii de a fi etichetat drept „slab” sau din alte considerente, Washingtonul întârzie să ridice sau să atenueze sancțiunile.

Cele mai ambițioase proiecte de sancțiuni ale Americii sunt cele impuse în prezent Rusiei, pe care administrația Biden le-a numit în mod constant „fără precedent”.

În al doilea an de mandat, președintele Biden a desemnat aproape 2.500 de grupuri și persoane noi, aproape dublu față de listele pe care administrația Trump le făcuse la vârful anului 2018, se precizează în raport.

Washingtonul și Occidentul au mers, de asemenea, pe urmele oligarhilor în speranța de a amenința accesul pe ușa din spate al lui Putin la fonduri și la sprijinul elitelor. Nu a funcționat chiar așa.

Dar această speranță s-a bazat pe convingerea greșită că Putin a văzut invazia în Ucraina ca pe o ambiție, mai degrabă decât ca pe ceva vital pentru a proteja Rusia de încercuirea NATO.

Prin urmare, războaiele economice nu funcționează așa cum cred inițiatorii acestora. Sancțiunile rareori descurajează statele să apere ceea ce ele consideră a fi interesele lor majore, indiferent de costuri.

590 afisari

5 COMENTARII

 1. Radu, joci rolul propagandistului rus cu ne-rusinare. „convingerea greșită că Putin a văzut invazia în Ucraina ca pe o ambiție, mai degrabă decât ca pe ceva vital pentru a proteja Rusia de încercuirea NATO.” Nu Radu, asta e adavarul, a fost ambitia lui Putin, nu mai vraji lumea.

  • Barbule, de ce securistii sunt prosti si facuti sah MAT pr lucrarea lor?!:))) fac spume la gura anchetatorii… Asa dispozitiv si asa logistica implicata si nimic nimic … Rusinica la securistul coordonator, a epuizat toate metodele si tehnologia obosita:)))

   Barbule Sictir la securistii prosti, stiu ei care …:))

   Coordonatorule B 247 MVR…:))) maine in Bucuresti vreau dispozitiv amplu de supraveghere si documentare, sa vedem profesionalismul vostru … Si la finalul zilei va notez, vedem daca treceti clasa… Operativilor! :))
   Cu stima,
   Un afon civil Joker …

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Spaimă într-un bloc din Galați. O femeie a fost dusă la spital, în urma unei explozii produse într-o garsonieră

Au fost momente de spaimă pentru locuitorii unui bloc din municipiul Galați. O femeie a ajuns în grija cadrelor medicale.Pompierii au fost chemați să...

Supărare mare la o biserică din Târgu Jiu, chiar de Sfântul Andrei. A fost chemată poliția

În timp ce în alte lăcașuri de cult din țară s-au ținut slujbe în tihnă încă de la primele ore ale zilei de joi,...