AcasăEconomieSancțiunile asupra petrolului rusesc, adevărata criză energetică

Sancțiunile asupra petrolului rusesc, adevărata criză energetică

Viitoarele sancțiuni asupra petrolului rusesc vor fi „cu adevărat perturbatoare” pentru piețele energetice dacă națiunile europene nu reușesc să stabilească un plafon pentru prețuri, au avertizat analiștii.

Cele 27 de țări ale Uniunii Europene au convenit în iunie să interzică achiziționarea de țiței rusesc începând cu 5 decembrie. În termeni practici, UE – împreună cu Statele Unite, Japonia, Canada și Marea Britanie – dorește să reducă drastic veniturile din petrol ale Rusiei, în încercarea de a goli vistieria de război a Kremlinului în urma invaziei în Ucraina.

Cu toate acestea, îngrijorarea că o interdicție totală ar duce la creșterea prețurilor la țiței a determinat G-7 să ia în considerare stabilirea unui plafon pentru suma pe care o va plăti pentru petrolul rusesc.

O interdicție totală a importurilor rusești ar putea fi „cu adevărat perturbatoare” pentru piețe, potrivit lui Henning Gloystein, director pentru energie, climă și resurse la firma de consultanță în domeniul riscurilor politice Eurasia Group.

Potențialul de creștere a prețului petrolului este „motivul pentru care există presiuni din partea SUA” pentru a conveni asupra unui plafon, a declarat Gloystein pentru CNBC.O limitare a prețului ar însemna ca națiunile din G-7 să cumpere petrol rusesc la un preț mai mic, într-un efort de a reduce veniturile din petrol ale Rusiei fără a crește prețul țițeiului pe glob.

Cu toate acestea, națiunile UE se află în dispută de mai multe zile cu privire la nivelul potrivit pentru a limita prețurile.

O propunere discutată la începutul acestei săptămâni a sugerat o limită de 62 de dolari pe baril, dar Polonia, Estonia și Lituania au refuzat să fie de acord cu aceasta, argumentând că nu va afecta veniturile Rusiei.Miercuri, petrolul rusesc se tranzacționa la aproximativ 66 de dolari pe baril.

Oficialii de la Kremlin au declarat în repetate rânduri că o plafonare a prețurilor este anticoncurențială și că nu își vor vinde combustibilul către țările care au implementat plafonul.

Ei speră că alți cumpărători importanți – cum ar fi India și China – nu vor fi de acord cu limitarea și astfel vor continua să cumpere petrol rusesc.

Ambele națiuni și-au intensificat achizițiile de petrol rusesc în urma invaziei trupelor lui Putin în Ucraina, beneficiind de tarife reduse. Participarea lor este considerată esențială pentru ca restricțiile asupra petrolului rusesc să funcționeze.

„China și India sunt cruciale, deoarece ele cumpără cea mai mare parte a petrolului rusesc”, spune Jacob Kirkegaard, senior fellow la Peterson Institute For International Economics

„Nu se vor angaja, însă, din motive politice, deoarece plafonul este o politică sponsorizată de SUA și din motive comerciale, pentru că primesc deja o mulțime de petrol ieftin din Rusia, așa că de ce să pună în pericol acest lucru? A crede că se vor alătura în mod voluntar la sancțiuni a fost întotdeauna naiv, deoarece Ucraina nu este atât de importantă pentru ele”.

Ministrul indian al Economiei, Shri Hardeep, a declarat în luna trecută că are o „datorie morală” față de consumatorii din țara sa: „Vom cumpăra petrol din Rusia, vom cumpăra de oriunde”.

Ca atare, există îndoieli din ce în ce mai mari cu privire la adevăratul impact al restricțiilor asupra Rusiei. Sancțiunile energetice împotriva Rusiei au venit prea târziu și sunt prea timide”, a avertizat Guntram Wolff, director la Consiliul German pentru Relații Externe.”Sunt doar o continuare a unei serii nefericite de decizii timide. Cu cât sancțiunile vin mai târziu, cu atât mai ușor va fi pentru Rusia să le ocolească.”

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
255 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger