AcasăEconomieSalvatorii globalizării: roboții, 3D, digitalizarea

Salvatorii globalizării: roboții, 3D, digitalizarea

Fisurile geopolitice au dezactivat modelul just-in-time, afectând decenii de globalizare. Pericolul unei dependențe excesive de o singură mare bază de producție, China, a fost expus de pandemie. În ultimii doi ani, 94% dintre companiile din Fortune 1000 au suferit întreruperi ale lanțului de aprovizionare.

Chiar dacă perturbările au continuat, comerțul global pentru 2021 a atins o valoare record, potrivit Conferinței ONU pentru Comerț și Dezvoltare. Furnizorii ar trebui să urmărească să facă față provocărilor care însoțesc această cerere.

Factori precum reziliența, fiabilitatea și flexibilitatea lanțului de aprovizionare ar trebui tratați ca fiind mai importanți decât costul și eficiența, relatează Financial Times.Majoritatea companiilor recunosc nevoia unei vizibilități mai bune, dar doar câteva o pot realiza. SupplyChainBrain spune că digitalizarea „nu mai este opțională dacă dorim să evităm consecințele grave asupra comerțului”.

Pentru cele mai bune rezultate, lanțurile de aprovizionare ar trebui să fie integrate digital de la cel mai în amonte furnizor de mărfuri și componente până la clientul final. Intrările manuale ar fi transformate în date digitale consolidate, lizibile și vizibile în întregul sistem.

O actualizare a lanțului de aprovizionare ar trebui să fie un proces în etape, mai degrabă decât o revizuire simultană la scară largă. Adoptarea noilor tehnologii,  precum inteligența artificială (IA) și internetul lucrurilor (IoT), ar trebui să fie progresivă, nu în ultimul rând pentru că acestea sunt încă prost înțelese.

Imprimarea 3D este utilă pentru companiile cu producție în loturi mici, în apropierea piețelor lor finale. Situația este din ce în ce mai des întâlnită în industriile de înaltă precizie,  cum ar fi dispozitivele medicale personalizate, sectoarele aerospațial și aviatic, precum și în cele care produc prototipuri și piese de schimb.

De asemenea, una dintre cele mai eficiente tehnologii disponibile pentru utilizarea în lanțurile de aprovizionare este robotica. Funcționalitatea a devenit din ce în ce mai sofisticată, iar utilizarea roboților s-a răspândit cu mult dincolo de zona sa de bază tradițională din sectorul auto. Datele Asociației pentru avansarea automatizării arată că, în 2021, vânzările de roboți au crescut cu 28% de la an la an, ajungând la 2 miliarde de dolari.

Inteligența artificială poate accelera sarcinile banale, cum ar fi alegerea unui operator de telefonie. Poate ajuta planificatorii logistici prin restrângerea traseelor posibile. Procesul este similar cu cel al unui consumator individual care utilizează Google Flights pentru a alege un bilet de avion. Algoritmii predictivi pot să se asigure că bunurile, de exemplu containerele, se află în locul potrivit la momentul potrivit. IA îmbunătățește analiza datelor, estimarea capacității și analiza rețelelor.

„Aceste tehnologii  vor ajuta cu siguranță companiile să devină mai adaptabile și mai flexibile, să reducă costurile și erorile, să optimizeze utilizarea activelor și să accelereze procesele și comunicarea”, spune Mohan Sodhi, profesor de operațiuni și management al lanțului de aprovizionare la Bayes Business School London. “Și vor va elibera lucrătorii de sarcinile repetitive pentru a le oferi roluri care necesită discernământ și experiență”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
326 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger