Spre deosebire de americani, europenii nu își asumă riscuri. Dacă ar face-o, cele 10 000 de miliarde de euro care zac în conturile lor bancare – adică mai mult de o treime din mărimea economiei SUA – ar putea fi investite pe piața bursieră.
Ar oferi companiilor mai mulți bani și le-ar permite să cheltuiască pe proiecte pentru binele public, informează Politico. Și toate acestea ar stimula economia slăbită a Europei. Uniunea piețelor de capital ar putea fi ultima șansă de a salva continentul de la alunecarea în abisul financiar.
UE și-a lăudat mult timp piața unică – noțiunea conform căreia oamenii, bunurile și banii ar trebui să poată circula în interiorul blocului la fel de nestingherit ca și cum ar fi o singură țară mare precum Statele Unite. În realitate, nu a reușit să se ridice la înălțimea acestei promisiuni, în special atunci când vine vorba de fluxul financiar, iar consecințele economice sunt acum evidente. Uniunea piețelor de capital este o încercare de a remedia această situație.
Și nu este greu de înțeles de ce este nevoie de o astfel de viziune îndrăzneață. Economia europeană rămâne din ce în ce mai mult în urma Statelor Unite și a Chinei. Industria este în declin. Întreprinderile nou-înființate, lipsite de bani, au mai puțin succes decât rivalii de peste mări.
„Trebuie să finanțăm proiecte de inovare riscante pentru a recupera decalajul tehnologic față de SUA”, a declarat Stephane Boujnah, CEO al celui mai mare grup bursier european, Euronext.
O pușculiță în formă de pensii
Așadar, cele 10 trilioane de euro din economiile europenilor par foarte atrăgătoare. Și, deși reprezintă doar o parte a ideii de uniune a piețelor de capital, este motivul pentru a o numi în schimb uniunea economiilor și investițiilor.
Ca un prim pas, Franța a propus crearea unui produs de economisire comun la nivelul UE. Scopul ar fi acela de a-i determina pe economiștii europeni să renunțe la depozitele bancare cu dobândă scăzută și să se îndrepte către acțiuni, unde pot contribui la creșterea companiilor.
Pensiile sunt, de asemenea, o țintă evidentă. Există câteva excepții, precum Olanda și Suedia, dar în cea mai mare parte a Europei, pensiile sunt plătite de guvern și finanțate prin impozitare. În SUA există un cont privat stimulat fiscal care investește banii și îi plătește odată ce oamenii se pensionează.
„Dacă doriți cu adevărat să stimulați economia europeană și să asigurați o finanțare stabilă și pe termen lung, recurgerea la economiile din pensii este o alegere foarte evidentă”, subliniază Michiel Horck, consilier superior la PGGM Investments, o societate olandeză de gestionare a pensiilor care administrează active în valoare de 243 de miliarde de euro.
Diferențele se văd în statistici. În SUA, aproape 60% dintre gospodării dețin acțiuni, direct sau indirect, prin intermediul pensiilor lor. În Franța, procentul este de aproximativ 18 %, iar în Germania cifrele sunt similare.
Conform unui raport al Comisiei Europene, valoarea tuturor societăților de pe piețele bursiere din Europa, ca procent din PIB, este la jumătate față de cea din SUA.
Soluție ideală sau iluzie?
În mod ideal, uniunea piețelor de capital ar conecta cele 27 de piețe diferite din UE, permițând investițiilor să se extindă dincolo de granițe și, în acest proces, să atragă mai mulți bani pentru a contribui la finanțarea industriei europene și a o ajuta să concureze la nivel global.
Dar există incertitudini. Chiar dacă uniunea piețelor de capital ar fi finalizată, ar putea să nu fie soluția ideală la care speră Europa. Cât de multe fonduri ar debloca rămâne deschis dezbaterii. Thierry Philipponnat, economist șef la Finance Watch, se teme că unele dintre cele mai optimiste rezultate sunt „iluzorii”.
Riscul este ca o astfel de uniune să le permită politicienilor să ocolească decizii dificile cu privire la modul de a obține mai mulți bani publici – fie prin împrumuturi la nivel național sau la nivelul UE, fie prin creșterea impozitelor sau reducerea cheltuielilor – și să evite finanțarea priorităților blocului în materie de cercetare fundamentală, apărare și energie. Totuși, chiar dacă este o iluzie, ar putea fi tot ce au mai bun.