Comunicatul ANSVSA potrivit căruia putem, totuși, exporta ovine în țările arabe, după ce Comisia Europeană ne-a băgat cu totul în carantină, este pur și simplu sfidător. Crescătorii din România exportau de zeci de milioane de euro în state ale Uniunii Europene, ceea ce înseamnă pierderi enorme pentru acest sector. Vina pentru măsurile dure luate de autoritățile europene împotriva României aparține ANSVSA, care nu a fost în stare să ofere informații privind apariția focarului de pestă a micilor rumegătoare din Bihor, astfel că s-a concluzionat că toată țara e infectată.
La fel cum nici până azi așa-zisele anchete epidemiologice efectuate de ANSVSA nu au depistat cum a fost introdus în țară virusul pestei micilor rumegătoare, nici apariția acestuia în Bihor, la 5 luni de la stingerea ultimului focar, nu a putut fi explicată. Iar asta ne-a costat scump, deoarece Comisia Europeană a decis să bage toată țara în carantină, interzicând exporturile. Culmea sfidării este că ANSVSA a transmis că pedeapsa aplicată nu ar fi atât de dăunătoare, dat fiind că exporturile se pot face în continuare în țările arabe.
”Exportul de ovine și caprine către țările din afara Uniunii Europene nu este interzis. Majoritatea exporturilor României sunt direcționate către statele arabe precum Iordania, Arabia Saudită, Maroc, Algeria și Emiratele Arabe Unite etc, iar aceste livrări se desfășoară în continuare, conform cerințelor specifice fiecărei țări de destinație. România poate continua livrările către statele membre UE pentru carcase și carne de ovine și caprine, conform reglementărilor europene. Restricțiile impuse de Uniunea Europeană vizează doar transportul animalelor vii din anumite zone afectate de boală, fără a afecta schimburile comerciale cu produse de origine animală”, se arată într-un comunicat al ANSVSA. Ce nu spune instituția este că România exporta ovine și caprine în cel puțin în 3 țări din UE, Bulgaria, Grecia și Italia, în valoare de zeci de milioane de euro. Iar aceste exporturi însemnau animale vii, nicidecum produse de origine animală.
S-a speriat toată Europa
În situația epidemiologică actuală, există un risc mare de răspândire suplimentară a virusului pestei micilor rumegătoare în România și în restul Uniunii, în special din cauza faptului că, potrivit informațiilor furnizate de România, acest nou focar reprezintă o recurență a bolii respective într-o zonă care nu a fost niciodată afectată anterior, după mai mult de cinci luni de la ultimul focar raportat în România și după mai mult de două luni de la ridicarea tuturor măsurilor restrictive legate de boala respectivă în statul membru respectiv, existând foarte puține informații cu privire la originea focarului și la posibila răspândire între focare, se arată în Decizia Comisiei Europene, publicată în Jurnalul Oficial al UE.
”Aceasta indică faptul că este posibil ca boala să fi circulat deja în mai multe areale din România, nedetectată, în condițiile în care nu există nicio măsură restrictivă în vigoare pentru a preveni sau a încetini răspândirea ei. În plus, având în vedere incertitudinea și lipsa de informații cu privire la situația epidemiologică actuală, este necesar să se interzică circulația ovinelor și caprinelor de pe întreg teritoriul României către alte state membre, pentru o anumită perioadă de timp”, susține Comisia Europeană.
Măsuri suplimentare
Având în vedere situația epidemiologică urgentă, Comisia Europeană a decis că este necesar, în plus, să se identifice arealele din România în care este necesar să se aplice măsuri suplimentare, cum ar fi cele aplicabile zonelor suplimentare de restricții, astfel cum se prevede în Regulamentul delegat (UE) 2020/687, și în care circulația ovinelor și caprinelor în afara perimetrelor externe ale arealelor respective să fie interzisă, pentru o anumită perioadă de timp, după termenele corespunzătoare măsurilor care se aplică în toate zonele de protecție și de supraveghere. Astfel, pe lângă întreg județul Bihor, și județul Arad a fost introdus în zona restricțiilor de circulație, până la data de 9 mai 2025, ceea ce înseamnă o lovitură fatală pentru crescătorii din aceste județe.
Sa dam dracului Bihorul asta afara din Romania !
E un petic de pamint BLESTEMAT, de unde ne vin bolovani tradatari, ministri la sanatate criminali, unde se demoleaza statuile romanilor etc.
Afara din Romania cu Bihor !!!!!
De ce factorii de rasp. nu sunt destituiti ??
Vinovații sunt fermierii și samsarii, nicidecum ANSVSA. De ce nu recunoașteți ca la români nu merge cu vorba frumoasă și legea nu se respectă. Se taie crotaliile, se schimbă oile, berbecii, orice doar să iasă banul. Asta este fermierul român.
Exportul de ovine in viu sau sub forma de carcasa prelucrata merge fara probleme spre tarile arabe.
De ce nu este demis acest incompetent presedinte al ANSVSA?
D-na jurnalist, incurcati borcanele si creati confuzie, prin necunoasterea unor detalii esentiale. Incepand cu 2007, anul aderarii Romaniei la UE, export si import se refera doar la relatiile comerciale cu tari din afara UE/AELS. In interiorul pietei comune, libera circulatie a marfurilor si persoanelor este garantata (schimburi intracomunitare). Restrictiile privind circulatia sunt temporare, limitate la anumite arealuri si cauzate de evolutia anumitor maladii transmisibile (clar nominalizate in acte normative), precum si de masurile de limitare a raspandirii acestora. Spre corecta informare a cititorilor dvs si intru educarea autorului.
Se face contrabandă cu Bulgaria., Bulgaria cu Grecia, Macedonia și în țară circula oile cum vor oierii. Niciodată veterinari nu o să controleze circulația animalelor singuri, fără ajutorul crescatorilor de animale corecți si al altor structuri ale statului, poliție, primarii si altele
Prostii nu exista nici o boala.Asa au facut in trecut cu porcii etc.In Bihor in unele orase nici in ziua de azi nu permit sa se vanda porci in targ😐Culmea apare exact acum pe Pasti cand trebuia ca oameni sa isi vanda miei.Multi oieri ii dadeau angro la export.Se vrea sa se aduca din afara carne…Sa nu mai tina oamenii animale asta se vrea….sa se distruga tot😐😐😐
Dezinformare prin oferirea de informații parțial adevărate.
1. Va mai amintiți cum a sărit opinia publică în aer când au trebuit să fie ucise oile unui fermier acum câteva luni din cauza unui focar de pesta a micilor rumegătoare?…ei ce se întâmplă acum este rezultatul a ceea ce nu s a făcut atunci din cauza presiunii mediatice negative la adresa măsurilor, care atenție! sunt obligatorii că să poți controla.boala.
2. Președintele ANSVSA este că toți șefii numiți politic la sfârșit de drum, nu își va asuma prea multe pt că nu are rost. Cel care va veni va prelua tot ce trebuie de făcut pt că va avea sprijin politic.
3 Comisia europeană face ce a făcut intotdeauna…exces de zel cu noi! Și îi va proteja pe cei mai mari adică nemții, belgienii, olandezii și francezii.
Ce-ar fi dacă am avea și noi un ministru și niște specialiști la agricultura? Nu vopsitii care lasă legi neterminate și mizerie cât cuprinde în gospodăriile asa zise „de subzistenta”. …chiar nu mai avem specialiști? O tara altădată „granarul” Europei?