AcasăEconomieS-au terminat banii pentru plata facturilor la energie. Ce alternativă de compensare...

S-au terminat banii pentru plata facturilor la energie. Ce alternativă de compensare au găsit autoritățile

Numai în această iarnă asta mai e în vigoare plafonarea din energie. Adică încă trei luni şi jumătate. Din 1 aprilie, piaţa devine una liberă.

Mai multe scenarii sunt luate în calcul de autorităţi.

Cine primeşte carduri de energie

Doar consumatorii vulnerabili ar urma să mai beneficieze de sprijin la plata facturilor, după ce dispare plafonarea. E scenariul cel mai plauzibil, care s-ar putea aplica din primăvara anului viitor.

Ajutorul va fi dat sub formă de carduri de energie. Autorităţile iau în calcul şi o prelungire a plafonării pentru toată lumea, pentru o scurtă perioadă de timp, conform observatornews.ro.

„Peste tot în lume oamenii care au venituri mici sunt ajutaţi de stat”, crede un român.

„Probabil cei care au salariul minim pe economie”, spune un altul. În prezent, pragul de venit e de 2.000 de lei. S-ar încadra la această sumă peste 2,5 milioane de români.

„Se va situa între 1,1-1,2 lei pe kWh şi 1,5. Cred că 1,5 este o exagerare. Având în vedere plafoanele actuale, plafonul minim, este o diferenţă. E aproape dublu faţă de plafonul minim”, mai spune Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie.

Fost secretar de stat: Fără cărbune, suntem terminați

Fostul secretar de stat în Ministerul Energiei, Constantin Ștefan, a făcut un apel la autorități să amâne închiderea termocentralelor pe cărbune impusă prin PNRR în 2025, pentru a evita un dezastru.

La ora actuală, tranziția la energie verde se face prin importuri masive, care au depășit 3.000 MWh, iar nevalorificarea resurselor energetice naționale va atrage o diminuare importantă de venituri pentru România, care va adânci și mai mult deficitul bugetar, susține acesta.

Fără termocentralele pe cărbune, România ar fi în beznă, a semnalat Constantin Ștefan, fost secretar de stat în Ministerul Energiei. Acesta și-a exprimat speranța ca, în al 12-lea ceas, să nu se mai aștepte realizarea unui nou Studiu de adecvanță care să confirme realitatea de azi, cu peste 3.000 MWh import, cu care se confruntă Sistemul Energetic din România, fapt întărit și de oficialii din Transelectrica.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
2.786 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger