AcasăEconomieS-au prins și statele UE. Specula din sectorul alimentar a sărăcit populația

S-au prins și statele UE. Specula din sectorul alimentar a sărăcit populația

Fermierii și consumatorii, sărăciți de lăcomia multinaționalelor

Comitetul Economic și Social European a cerut măsuri pentru stoparea speculei din sectorul alimentar, care a atins un nivel foarte înalt și a contribuit la sărăcirea populației și la profituri uriașe pentru marii retaileri. Totodată, potrivit comitetului, pentru a se asigura o concurență loială cu fermierii din UE, acordurile comerciale trebuie să stabilească standarde în materie de sănătate, de muncă și de mediu pentru importuri care să fie cel puțin echivalente cu cele impuse în Uniunea Europeană, cu trimitere directă la Ucraina.

Piețele trebuie reglementate în vederea abordării financiarizării sectorului alimentar, care induce niveluri înalte de speculă, dat fiind că acest sector obține profituri uriașe, în timp ce europenii se luptă să facă față creșterii prețurilor la alimente, se arată în avizul Comitetului Economic și Social European (CESE) privind strategiile pentru politica agricolă comună (PAC) post-2027.

CESE consideră că structura actuală a pieței mărfurilor alimentare nu contribuie pe deplin la economia sustenabilă de care avem nevoie, ci, din anumite puncte de vedere, lucrează în mod activ împotriva acesteia.

”Această stare de fapt subminează eforturile de soluționare a foametei, de promovare a unor venituri echitabile pentru fermieri și lucrători și a unor prețuri echitabile pentru consumatori și de protejare a operatorilor mici și mijlocii din sectorul prelucrării alimentelor și a sectorului comerțului cu amănuntul de riscurile creșterii inflației. Prețurile alimentelor reprezintă principala sursă de venituri pentru fermieri, împreună cu subvențiile menite să asigure un nivel de trai decent, astfel încât PAC ar trebui să urmărească să garanteze că prețurile la poarta fermei rămân mai mari decât costul de producție”, se precizează în avizul CESE.

Totodată, concentrarea puterii de negociere la nivelul a diferiți actori din lanțul de aprovizionare a dus la un abuz de poziție dominantă, care transferă riscul economic de pe piața consumatorilor în amontele lanțului de aprovizionare și are un impact deosebit de nociv asupra fermierilor.

Reguli și pentru Ucraina

CESE a cerut Comisiei Europene să ia în considerare includerea de elemente anticiclice în instrumentele PAC după 2027, pentru a reacționa la presiunea sporită pe care o suferă sectorul agricol din cauza piețelor, deseori prin prețuri scăzute sau cu fluctuații foarte mari.

Ca opțiune la nivelul statelor membre, PAC ar trebui să sprijine și instrumente de sprijin pentru venit (precum instrumente de asigurare sau de gestionare a riscurilor, inclusiv instrumente de stabilizare a veniturilor). Totodată, pentru a se asigura o concurență loială cu fermierii din UE, acordurile comerciale trebuie să stabilească standarde în materie de sănătate, de muncă și de mediu pentru importuri care să fie cel puțin echivalente cu cele impuse în UE. Ponderea bugetului UE alocată PAC a scăzut constant în ultimii 40 de ani, ajungând de la 65,5 % în 1980 la ceva mai puțin de 25 % în 2021, în timp ce cerințele pentru fermierii participanți au devenit din ce în ce mai extinse și mai costisitoare.

În comparație cu 1990, când reprezenta 0,54 % din venitul național brut al UE, se preconizează că costul bugetar al PAC va scădea la 0,32 % pentru perioada 2021-2027. În plus, o evaluare a actualei PAC arată că 20 % dintre exploatații primesc aproximativ 80 % din fondurile destinate sprijinului agricol, mai semnalează CESE.

Veniturile fermierilor, mai mici cu 40%

Nivelul actual al inflației, precum și imprevizibilitatea pieței de energie perturbă nivelul de trai echitabil al fermierilor din UE, venitul lor fiind deja cu aproximativ 40 % mai scăzut decât venitul din alte activități decât cele agricole. În același timp, numărul de ferme scade în mod constant în UE (9,1 milioane de ferme în UE în 2020, cu 25 % mai puține decât în 2010), iar în ultimul deceniu s-a înregistrat un exod al forței de muncă din agricultură (o scădere cu 23 % a unităților de muncă pe an în 10 ani, în prezent lucrând în mod regulat în acest sector 22 de milioane de persoane), mai arată CESE.

”Pentru a împiedica scăderea în continuare a numărului de ferme din UE din cauza lipsei reînnoirii generațiilor, trebuie luate măsuri pentru a promova sporirea veniturilor medii din agricultură, accesul la terenuri (prin granturi pentru investiții, credite preferențiale, legislație națională privind transferul de terenuri), condițiile favorabile pentru investiții în cadrul celui de-al doilea pilon (aducând fonduri private suplimentare), perfecționarea (fermierilor, lucrătorilor agricoli și consultanților), capacitarea femeilor, condițiile bune de muncă, îmbunătățind perspectivele pe termen lung pentru fermieri (pensii etc.) și atractivitatea generală a zonelor rurale”, se precizează în avizul comitetului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
509 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger