AcasăEconomieS-au înșelat cei are au râs de criptomonede? Se întâmplă “cea...

S-au înșelat cei are au râs de criptomonede? Se întâmplă “cea mai mare evoluție de pe Wall Street din ultimii 30 de ani”?

Aprobarea fondurilor de bitcoin tranzacționate la bursă înseamnă că piața criptomonedelor va continua să profite

A fost ușor să râzi de criptomonede la sfârșitul lui 2022. Piața se prăbușise cu aproximativ două treimi, laolaltă cu multe dintre cele mai mari companii din industrie.

Cu toate acestea, puțin peste un an mai târziu, a face haz de necaz ar putea părea mai puțin simplu. Prețurile și-au revenit semnificativ, evaluarea pieței dublându-se în ultimele douăsprezece luni.

În ianuarie, Comisia pentru valori mobiliare și burse din SUA, condusă de  Gary Gensler, a aprobat listarea a 11 fonduri tranzacționate la bursă (ETF) spot bitcoin, oferind investitorilor expunere la criptomonedă prin intermediul unor produse reglementate care pot fi cumpărate și vândute ca și acțiunile și care sunt emise de unii dintre cei mai bine stabiliți administratori de active.

Între timp, Larry Fink, șeful BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume și unul dintre cei care oferă un ETF pe bitcoin, a devenit un fel de evanghelist al bitcoin, numindu-l „o clasă de active care te protejează”.

„Nu este nerezonabil să sugerăm că aprobarea SEC ar putea fi cea mai mare evoluție de pe Wall Street din ultimii 30 de ani”, a declarat Michael Saylor, președintele executiv al companiei de software MicroStrategy, care a devenit un acumulator de criptomonede.

„Semnificația acestui moment nu poate fi supraestimată”, subliniază și Brad Garlinghouse, directorul executiv al firmei de criptomonede Ripple pe X.  “Este o nouă legitimare a cripto ca o clasă de active”.

Și totuși, în ciuda acestor proclamări mărețe, analiștii de la Financial Times sunt sceptici: nu există nicio clasă de active inițializate nou-nouță care să poată crea bani din senin.

Tot ceea ce s-a întâmplat este că industria cripto a trecut de la a fi o alternativă incitantă și rebelă la finanțele tradiționale, o modalitate de „a fi propria ta bancă”, la a oferi pur și simplu un mijloc pentru investitorii obișnuiți de a-și diversifica portofoliile și pentru managerii de active de a obține un pic de venit suplimentar.

Aprobarea ETF-urilor de bitcoin nu a fost o aprobare a bitcoin sau a monedelor digitrale pe scară mai largă, ci mai degrabă rezultatul unei hotărâri judecătorești care a constatat că opoziția de lungă durată a SEC față de aceste  ETF-uri, pe motiv că ar putea fi supuse fraudei și manipulării, a fost arbitrară.

Pentru context, printre celelalte ETF-uri care au fost aprobate de SEC se numără ETF „God Bless America” (ticker: „$YALL”), o „investiție pentru conservatorii care se tem de Dumnezeu și salvează steagul”; ETF „Inverse Cramer” (SJIM), care își propune să investească în opusul a ceea ce recomandă personalitatea TV Jim Cramer; și un ETF „VICE” (VICE) care investește în „activități comerciale legate de moravuri”.

Indiferent de decizia SEC, piața cripto va continua să profite, învelită într-un nou ambalaj frumos și reglementat.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
607 afisari

1 COMENTARIU

  1. criptomonedele sunt virtuale si nu au nimic in spate. cand ne vom muta in lumea virtuala atunci vom cumpara nimic cu nimic.
    Monezile statelor au tezaur , industrie, zacaminte in spate. Alea garanteaza stabilitatea nu chedul lui Elon Musk care daca a visat urat noaptea depreciaza bitcoinul cu 79% ca asa vrea el.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger