AcasăEconomieS-a intâmplat inevitabilul: și măreața Americă trage ponoasele isteriei climatice

S-a intâmplat inevitabilul: și măreața Americă trage ponoasele isteriei climatice

Importurile de panouri solare mai ieftine din China au ajuns o adevărată amenințare pentru producătorii din SUA

Importurile de panouri solare mai ieftine din China au ajuns o adevărată amenințare pentru producătorii din SUA care încearcă să creeze un lanț de aprovizionare intern pentru generarea energiei electrice din surse regenerabile. Prețurile și comerțul nu țin seama de politicile  ecologistului Joe Biden.

În prezent, China, furnizorul dominant de echipamente solare, produce de aproape trei ori mai multe panouri decât cererea globală, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie și Wood Mackenzie. Prețurile globale ale panourilor au scăzut cu 50% în ultimul an, ajungând până la 10 cenți pe watt.

Surplusul de ofertă a determinat companiile energetice din SUA să favorizeze importurile în detrimentul panourilor naționale mai scumpe. Producătorii americani  își retrag planurile de extindere, în ciuda stimulentelor disponibile în cadrul Inflation Reduction Act(IRA).

Recent, CubicPV, un producător de plachete pentru panouri solare susținut de Bill Gates, a renunțat la planurile de a construi o fabrică de 10GW în SUA, anunțate pentru decembrie 2022, invocând o „prăbușire dramatică” a prețurilor. De asemenea, compania canadiană Heliene a amânat o linie de asamblare de 500 de megawați la fabrica sa de panouri solare din Minnesota. „Piața este prăbușită. Nu vrem să mușcăm ceva ce nu putem mesteca”, spune directorul Martin Pochtaruk.

SUA, extensia  Inițiativei Belt and Road a Chinei

Mark Widmar, directorul general al First Solar, cel mai mare producător american din sector, a avertizat marți, în cadrul unei audieri a comisiei de finanțe a Senatului, că țara va deveni „o extensie de facto a Inițiativei Belt and Road a Chinei”.

SUA importă cea mai mare parte a panourilor solare din Asia de Sud-Est, ale cărei exporturi rămân mult mai ieftine chiar și luând în calcul tarifele și subvențiile IRA.

Pol Lezcano, analist senior la Bloomberg NEF, anticipează anulări și întârzieri ale angajamentelor de producție de energie solară în SUA, care au totalizat peste 115GW de când președintele Joe Biden a semnat IRA.

Până la sfârșitul acestui an, celulele și modulele solare americane vor costa 18,5 cenți pe watt, față de 15,6 cenți pentru un produs asiatic.

Sectorul solar din SUA nu este competitiv, deoarece subvențiile nu sunt suficiente pentru a compensa importurile ieftine, a precizat Lezcano. Administrația Biden a emis un moratoriu asupra taxelor de import care va dura până în iunie.

Capitalismul american funcționează pe baza cererii și ofertei. Valabil și în sectorul solar: China își permite să vândă ieftin – produce trei sferturi din panourile solare din lume – iar SUA cumpără.

Nu numai măreața Americă a ajuns să depindă de China: panourile chineze au copleșit piața europeană și au paralizat furnizorii interni.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
771 afisari

1 COMENTARIU

  1. America nu este mareata si nu a fost niciodata. Asa ca nu poate fi facuta mareata din nou, cum au visuri sustinatorii lui Trump, cei cu MAGA

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger