AcasăEconomieS-a întâmplat inevitabilul: China scumpește petrolul

S-a întâmplat inevitabilul: China scumpește petrolul

Cererea globală de petrol este programată să crească la un maxim istoric în 2023, pe măsură ce China își relaxează restricțiile legate de Covid-19 într-o mișcare care va duce la creșterea prețurilor țițeiului în a doua jumătate a anului, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Cererea de țiței ar putea crește cu 1,9 milioane de barili pe zi pentru a atinge un maxim istoric de 101,7 milioane b/zi, a declarat AIE în primul său raport lunar privind petrolul din 2023.

„Două wild card-uri domină perspectivele pieței petroliere din acest an: Rusia și China”, se arată în raport, adăugând că o astfel de cerere robustă ar înăspri „echilibrele pe măsură ce oferta rusă încetinește sub impactul deplin al sancțiunilor”.

Aprovizionarea cu petrol rusesc s-a „menținut constantă” în decembrie la 11,2 milioane de barili pe zi, în pofida introducerii sancțiunilor UE privind importul de țiței rusesc.

Cu toate acestea, AIE, cu sediul la Paris, a prognozat că piața mondială a petrolului „bine aprovizionată” la începutul anului ar putea „să se restrângă rapid” pe măsură ce sancțiunile occidentale – în special interdicția UE privind importul de produse rusești rafinate începând cu 5 februarie – își vor produce efectele.

Jumătate din creșterea prognozată a consumului de petrol în acest an va proveni din China, chiar dacă „forma și viteza” redeschiderii țării rămân incerte. Restricțiile politicii zero-Covid au făcut ca cererea de petrol să scadă pentru prima dată din 1990 încoace, în medie cu 390.000 b/d, cel mai redus nivel anual.

Dar relaxarea măsurilor de carantină și de testare în noiembrie, urmată de decizia bruscă a Beijingului de a renunța la regimul de toleranță zero Covid la începutul lunii decembrie, a stimulat deja consumul chinezesc, a precizat AIE. Cererea chineză de petrol în noiembrie a crescut cu 470.000 b/d față de octombrie.

În decembrie, analiștii au apreciat că redeschidera economiei Chinei va avea un impact mai mare asupra pieței petrolului decât plafonarea prețului pentru țițeiul rusesc.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
870 afisari

3 COMENTARII

  1. Europeni idioti ce si au tăiat craca singuri de sub picioare. O sa ajungem sclavii americii

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger