O analiză a Agenției Internaționale a Energiei (IEA) arată că vânzările de mașini clasice de mari dimensiuni, cum sunt SUV-urile, au bătut toate recordurile în 2023, aruncând în derizoriu marele Green Deal european. Mai mult, emisiile acestor autovehicule au fost responsabile de peste 20% din creșterea emisiilor globale de CO2 legate de energie. Evident, cele mai multe achiziții de astfel de vehicule au fost făcute în statele dezvoltate.
În timp ce România a fost obligată de Comisia Europeană să-și închidă aproape toate capacitățile de producție energie, pe motiv că sunt poluante, cetățenii statelor dezvoltate din UE, dar și din lume bat recorduri după recorduri la achizițiile de autovehicule poluante, de mari dimensiuni.
Potrivit unei analize a Agenției Internaționale a Energiei, anul trecut, vehiculele mari și grele de pasageri au fost responsabile de peste 20% din creșterea emisiilor globale de CO2 legate de energie. Astfel, SUV-urile au reprezentat 48% din vânzările globale de mașini în 2023, atingând un nou record și întărind și mai mult tendința definitorie a automobilelor de la începutul secolului 21 – trecerea către mașini din ce în ce mai mari și mai grele.
”Există diverse forțe motrice în spatele acestei tendințe, de la atractivitatea SUV-urilor ca simbol de statut și potențialele îmbunătățiri ale confortului, până la strategiile de marketing ale producătorilor auto de top. În economiile avansate, vânzările de SUV au ajuns anul trecut la aproximativ 20 de milioane, depășind pentru prima dată o cotă de piață de 50%. Această preferință pentru vehiculele mai mari se extinde și asupra economiilor emergente și în curs de dezvoltare, unde ponderea SUV-urilor în vânzările totale de mașini reflectă această tendință”, se precizează în documentul IEA.
Electrice, dar mari
În prezent, mai mult de una din patru mașini aflate pe drumuri la nivel mondial sunt SUV-uri, majoritatea fiind vehicule convenționale cu motor cu combustie internă (ICE). În timp ce doar 5% dintre SUV-urile aflate în prezent pe drumuri sunt electrice, ele reprezintă o pondere tot mai mare din vânzările de mașini electrice. În 2023, peste 55% din înmatriculările de mașini electrice noi au fost SUV-uri. Numărul total al SUV-uri și vehiculelor convenționale electrice a fost de 13,70 milioane, în timp ce numărul total al vehiculelor clasice achiziționate în 2023 a fost de aproape 64 milioane.
SUV-urile cântăresc cu 200-300 kg mai mult decât o mașină medie de dimensiuni medii și, de obicei, ocupă cu aproape 0,3 m2 mai mult spațiu – emițând cu aproximativ 20% mai multe emisii de dioxid de carbon (CO2). Tendința către mașini mai grele și mai puțin eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil crește cererea de energie, inclusiv consumul de petrol și electricitate, precum și cererea de metale de bază și minerale esențiale necesare pentru producerea bateriilor, semnalează IEA. Pe parcursul anilor 2022 și 2023, consumul global de petrol direct legat de SUV-uri a crescut cu un total de peste 600.000 de barili pe zi, reprezentând mai mult de un sfert din creșterea anuală globală a cererii de petrol.
Locul 5 la nivel mondial
Dacă SUV-urile ar fi o țară, aceasta s-ar situa pe locul 5 la nivel mondial la emisiile de CO2, susține IEA. Cele mai mari cantități de CO2 au emis în 2023 China – 10,8 Gt CO2, SUA – 4,7 Gt CO2, India – 2,5 Gt CO2, Rusia – 1,8 Gt CO2, SUV-urile – 1 Gt CO2, Japonia – 0,95 Gt CO2, Indonezia – 0,8 Gt CO2, Iran – 0,75 Gt CO2, Germania – 0,65 Gt CO2, Coreea de Sud – 0,5 Gt CO2 și Canada – 0,45 Gt CO2. În 2023, erau peste 360 de milioane de SUV-uri pe drumurile din întreaga lume, ceea ce a dus la emisii de CO2 legate de ardere de 1 miliard de tone, o creștere de aproximativ 100 de milioane de tone față de anul precedent. Aceasta a reprezentat mai mult de 20% din creșterea emisiilor globale de CO2 legate de energie anul trecut. Creșterea anuală a emisiilor de CO2 atribuită creșterii SUV-urilor este echivalentă cu aproximativ jumătate din creșterea emisiilor care decurge din sectorul electric global. În comparație cu mașinile mai mici, SUV-urile sunt, de asemenea, asociate cu emisii indirecte mai mari rezultate din producerea materialelor utilizate pentru fabricarea lor.
Asta cu eco green este ipocrizie. De ce? De ce vrei să fi eco, de-aia poluezi mai rău. În plus, ecologiștii sunt cei mai poluanți, la fel cum mulți preoți sunt atei.