AcasăEconomieS-a descoperit marea problema a mașinilor electrice. Devin obiecte de unică folosință

S-a descoperit marea problema a mașinilor electrice. Devin obiecte de unică folosință

Piața second-hand va fi dominată de mașinile clasice. Electricele își pierd valoarea

Un articol apărut în presa din Norvegia, țara mașinilor electrice, atrage atenția că aceste vehicule nu vor mai avea valoare după 5 ani de utilizare, dat fiind sfârșitul de viață al bateriilor și avansul tehnologic care le vor transforma în produse depășite, în special în ceea ce privește softurile. Practic, aproape ca și în cazul telefoanelor mobile, aceste autoturisme ar putea deveni de unică folosință.

Potrivit unui articol apărut în publicația norvegiană teksiden.no și citat de PiațaAuto.md, evoluțiile pieței de mașini second hand arată două tendințe clare: în timp ce prețurile la mașinile pe benzină și diesel continuă să crească, valoarea mașinilor electrice scade constant. Experții din domeniul auto, semnalează că majorarea valorii pentru mașinile pe bază de combustibili fosili se datorează stabilității costurilor cu taxele și combustibilul. În același timp, oferta de mașini noi pe benzină și diesel este foarte limitată, ceea ce contribuie la creșterea cererii de modele uzate, arată jurnaliștii de la teksiden.no.

Pentru mașinile electrice, imaginea este complet diferită. De la vârful prețurilor din 2022, prețurile vehiculelor folosite au scăzut cu aproape 20 la sută, doar în 2025 valoarea acestora scăzând cu încă 1,5 la sută față de ultima jumătate a anului trecut. Mașinile hibride sunt, de asemenea, pe o tendință descendentă. Multe dintre aceste modele încep acum să îmbătrânească și puține modele noi de acest tip intră pe piața second-hand.

„Adevărul e că nimeni nu va vrea să-ţi cumpere maşina electrică pe care o ai azi în 2030”, susține publicație teksiden.no. Argumentele derivă dintr-un laitmotiv principal, şi anume cel că maşinile electrice evoluează foarte repede, cu paşi giganţi, ceea ce face ca o tehnologie ce a valabilă azi să fie deja considerată răsuflată peste doar 3-5 ani, punctează cei de la PiataAuto.md, citând publicația norvegiană.

Bateria, marea provocare

Bateria are toate şansele să fie epuizată peste 5 ani, mai ales dacă maşina are deja 3-5 ani acum, consideră cei de la PiataAuto.md. Mulţi producători dau o garanţie de 5-8 ani şi chiar o baterie care n-a avut probleme tehnice va ajunge degradată către o vârstă mai înaintată, iar asta scade din utilitatea pe care maşina o va avea pentru un viitor proprietar. Iar înlocuirea ei va fi foarte scumpă, uneori mai scumpă decât valoarea maşinii. E adevărat, însă, există deja multe service-uri care fac reparaţii şi înlocuiri de module sau celule, ceea ce mai lungeşte viaţa lor, consideră cei de la PiațaAuto.md. Aceștia mai semnalează problema puterii de încărcare, care va fi derizoriu de mică – exact aşa cum acum 7-8 ani era perfect normal ca puterea maximă de încărcare să fie de 50 kW, iar acum ea e derizoriu de mică, şi valorile de 150-200 kW, fireşti pentru unele maşini de acum, vor fi considerate derizorii în 2030, mai ales în contextul în care chinezii au deja încărcări de 1.000 kW acum, în 2025. Prin urmare, cumpărătorii la mâna a doua vor privi sceptici la parametrii acestor maşini din prezent.

Softurile vor da bătăi de cap

Autorii materialului apărut în PiațaAuto.md merg și mai departe și vorbesc despre posibilitatea ca şi conectorul la staţii să fie de standard învechit, exact aşa cum azi aproape nimeni în Europa nu mai foloseşte ChaDeMo, şi actualul standard CCS2 are toate şansele să devină învechit în 2030.

”Softul va fi învechit, iar maşinile electrice sunt puternic dirijate de soft, iar cele care ies din producţie de obicei nu mai beneficiază de actualizări, aşa că multe din softuri vor părea foarte învechite peste 5 ani, ceea ce va accentua senzaţia de maşină învechită moral. Autonomia va fi prea mică – nu neapărat pentru că bateria e degradată, ci pur şi simplu pentru că, dacă azi 300-400 km cu o baterie plină pare firesc, în 2030 asta va părea exact la fel ca impresia creată acum de autonomia unui Nissan Leaf de primă generaţie, care abia de trece de 100 km în viaţa reală. Standardele de 700-900 km şi mai mult vor fi mai degrabă cele de referinţă”, mai notează PiațaAuto.md.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.610 afisari

2 COMENTARII

  1. România are minți luminate dar nu știe sa le folosească. Încă din perioada pionieratului mașinilor electrice, unul din copii cu doctorat în motoare luat în Franța, îmi spunea ca soluția bateriilor n-are niciun viitor. Sunt din materiale scumpe, dificil de obținut, mentenanță costisitoare și mai ales, vai, când vor trebui schimbate și distruse. V-a costa mai mult neutralizarea decât întreg autovehiculul. După ani, se adeveresc spusele de atunci.

  2. FUDULIA SI PROSTIA SE PLATESTE !.
    MASINILE ELECTRICE SUNT CA SI MODA -SCHIMBATOARE ,CURAND SE VA DESCHIDE SEZONUL LA RABLA ELECTRICA !.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger