AcasăEconomieRusia anulează lovitura sancțiunilor. Economia își revine și crește

Rusia anulează lovitura sancțiunilor. Economia își revine și crește

Creșterea economică a Rusiei în al treilea trimestru a depășit estimările analiștilor. Sectoare cheie se adaptează și își revin complet în urma sancțiunilor occidentale.

Cererea consumatorilor, stimulată de cheltuielile guvernamentale ample, a permis băncilor și  producătorilor de automobile să găsească modalități de a face față și, în unele cazuri, de a prospera, în ciuda restricțiilor impuse de SUA și de Uniunea Europeană.

Creșterea anuală s-a accelerat la 5,5% în trimestrul al treilea, de la 4,9% în trimestrul precedent, potrivit Serviciului Federal de Statistică. Rezultatul, cel mai rapid ritm de creștere din mai bine de un deceniu, în afară de un vârf înregistrat când Rusia a ieșit din blocajul Covid, a depășit așteptările tuturor economiștilor intervievați de Bloomberg.

Această revenire ilustrează limitele sancțiunilor despre care președintele american Joe Biden a declarat că au fost concepute pentru a transforma economia rusă  în „moloz” ca pedeapsă pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Sectorul bancar din Rusia oferă unul dintre cele mai clare exemple de cazuri în care economia a depășit impactul sancțiunilor. Cea mai mare bancă rusă, Sberbank, care, alături de toți jucătorii importanți de pe piața financiară din țară, a fost exclusă din sistemul internațional de plăți SWIFT, este pe cale să obțină un profit record în ruble în acest an.

Profitul total al sectorului bancar pentru primele nouă luni ale anului a depășit deja precedentul record din 2021. După ce au scăzut aproape la zero în 2022, profiturile băncilor ar putea ajunge la peste 3.000 de miliarde de ruble (33 de miliarde de dolari) în 2023, a declarat Valeri Piven, director general al agenției ruse de rating ACRA.

După două trimestre succesive de creșteri, economia Rusiei a revenit la nivelurile înregistrate înainte de războiul din Ucraina, anulând aproape complet lovitura dată de sancțiuni.

Stimulentele fiscale care au contribuit la redresarea situației vor continua, în parte datorită capacității Rusiei de a redirecționa livrările de petrol către alte țări și de a vinde țiței la prețuri mai mari decât plafonul de 60 de dolari impus de Grupul celor șapte națiuni și de UE.

Capacitatea Rusiei de a găsi noi surse pentru importuri sau, în unele cazuri, de a le înlocui cu totul, a fost un alt factor al recentei sale redresări, susține Stanislav Murașov, economist la Raiffeisenbank din Moscova.

„Mediul de afaceri rusesc reușește să aplice soluții foarte nestandardizate”, a spus el. „Nu vedem încă niciun deficit sever”.

Piața auto rusă confirmă acest lucru. Aparent moarte după un exod în masă al mărcilor occidentale, vânzările de mașini au revenit la nivelurile de dinainte de război în doar puțin peste un an.

Avtovaz controlează o altă felie a pieței și a raportat o creștere de 59% a producției în primele șapte luni ale anului, precum și cele mai bune volume de vânzări din ultimul deceniu, în ciuda restricțiilor privind furnizarea de componente în țară. SUA au adăugat Avtovaz pe lista de sancțiuni în septembrie.

1.030 afisari

20 COMENTARII

 1. Cand a intrat „armata eliberatoare sovietica”, in al doilea razboi mondial, in Baragan(informatie reala de la batrani) fetele erau ascunse in porumb.Ei violau, ucideau, dadeau foc locuintelor si furau ce puteau.” Davai ceas”…
  Sper sa ii chinuie scaraoțchi in iad.

  • În,,baragan” nu au întrat rusii.Invadatorii României a fost armata a 3 a și a 4 a ucrainiana.Rusii au ținut linia cea mai scurta a frontului spre Berlin prin Polonia.Mai citește și tu câte o carte și lasă propaganda.

   • Mai lasa abureala mai prorusule.In 1944-1945 in URSS se vorbea limba rusa obligatoriu (inclusiv ucrainenii) , aveau aceeasi politica a lui Stalin si mai ales acelasi ordin militar !
    Au fost abuzuri si dupa ce au ramas pe teritoriul Romaniei, dupa 1945.
    Am fost sub „mângâiere” RUSA, pana un 1989.

    • am fost si nu mai aveam datorii. Aveam industrie si agricultura, construiam milioane de spatii locative, hidrocentrale, metrou, Casa Poporului, etc. etc. Nu aveam drogati, bulangii, tradatori, speculanti. Aveam o tara normala. Traiam linistiti. Acum suntem in deriva, cu salariul mediu sau cu pensia medie cumperi 50% din ce cumparai atunci. Dar avem 100000 (una suta mii) de milionari, a căror avere din munca cinstite, bineinteles, depaseste de 3 ori datoria tarii. Daca te numeri printre ei, inseamna ca te-ai dat cu diavolul cu succes. Daca nu, e prostie curata….

    • am fost si nu mai aveam datorii. Aveam industrie si agricultura, construiam milioane de spatii locative, hidrocentrale, metrou, Casa Poporului, etc. etc. Nu aveam drogati, bulangii, tradatori, speculanti. Aveam o tara normala. Traiam linistiti. Acum suntem in deriva, cu salariul mediu sau cu pensia medie cumperi 50% din ce cumparai atunci. Dar avem 100000 (una suta mii) de milionari, a căror avere din munca cinstite, bineinteles, depaseste de 3 ori datoria tarii. Daca te numeri printre ei, inseamna ca te-ai dat cu diavolul cu succes. Daca nu, e prostie curata….

     • Ai trait bine pe vremea lui ceasca sau povestesti de la batranii, membrii PCR?
      Sub comanda rusa comunistii au inchis elita romaneasca si le-au furat avuturile.Au ajuns mari PCR isti si CC, care aveau toate privilegiile.Aveau magazine cu lucruri de import unde cetateanul de rand nu avea voie sa se uite nici in vitrina.Daca iti gasea militia un dolar in portofel faceai inchisoare.Era interzis sa detii valuta(doar escrocii aveau voie).Agricultura era doar pe hartie.Se raportau milioane de ha cultivate, mai mult decat suprafata tarii:).Oamenii lucrau in acord global.Adica aveai o norma( fixata de stat nerealizabila) asa ca niciodata nu o realizai.Deci, salariul era pe hartie.Luai doar 40% – 60 % din el.In alimentare , vitrine goale.Pentru 1 kg de carne de persoana pe cartela(asa cum era si uleiul, zaharul, painea) stateai la coada de la 3 dimineata.
      Da.Nu am avut datorii deoarece comunistii au realizat asta pe suferinta romanilor.

  • ESTI MAI PROST CA NOAPTEA DAR NU TE INTREBI CE AU FACUT ROMINI PINA LA STALINGRAD CITESTE SI TU PUTINA ISTORIE CA NU DOARE .[ASTAI TOT INFORMATIE REALA DE LA MAI MULTI BATRINI ]

 2. Articol de propagandă de la „Russia Today” sau „Pravda”. Minte de îngheață apele, prin dezinformare sau omisiune.

  Rubla s-a depreciat la un nivel record fața de dolar. Că băncile rusești se descurca – poate, cu maculatură fără valoare.

  Europa s-a decuplat de la importurile de energie rusească. Piața europeană nu poate fi, pur și simplu, înlocuită de China, India sau alte țări – nu sunt conducte și nici șanse să fie construite curând.
  In ansamblu Rusia nu a sucombat, având în vedere resursele imense de care dispune, dar pe care nu le mai poate valorifica.

  Piața auto? O glumă proastă. Auto VAZ și alți producători ruși au reintrodus în producție modele de acum vreo 20 de ani, cu norma de poluare similara cu EURO-2, fără air-bags sau servo-frână. Să și le țină.

  Într-un cuvant: Rusia este pe cale să se decupleze definitiv de tehnologia occidentală avansată și să rămână o piață de desfacere pentru chinezisme – și alea de mana a doua!

 3. Solutie sipla mai esti tu insuti. Esti atat de depasit de timpuri si evenimente ca este imposibil ca sa te mai faci bine sa poti intelege realitatea.
  Termenul de chinezisme il puteai folosi acum 20-30 de ani. Astazi China are tot ace are intreaga tehnologie occidentala si chiar mai mult, la un nivel de cel putin o generatie in avans.
  Daca inca mai gandesti in termeni de chinezisme inseamna ca esti si spalat si uscat la creier de propaganda ideo-americana.
  Daca ti se canta Imnul Romanoiei de 10 ori pe zi si tot nu ai cum sa te mai trezesti din somnul ala de …, doamne fereste.
  Esti depasit si pierdut.

  • Radu, as lua cu semn de întrebare orice declara un oficial din Rusia. Dacă te iei după ei, economia bubuie. Dar dacă era asa , înseamnă că înainte de război trebuia ca Rusia sa fie un fel de SUA sau Germania ca nivel de trai. Ceea ce nu e adevărat. Eu nu am văzut nicio națiune sa prospere sub sanctiuni. Poți sa supraviețuiești dar atât. Poveștile cu creșterea pib de 5% în timp ce China abia mai face 4% pe tot anul iar UE abia 1% sunt greu de crezut. Și în plus, nu uita ca o mare parte din investițiile statului sunt către armata. Aia e creștere pib pe hârtie, în fapt sunt cheltuieli uriașe complet neproductive.

   • Cu semn de intrebare trebuia luat si orice declara un oficial din ue si sua…. Important sa ai o tara cat mai neafectata de nebunia din vest.

  • Si noi avem resurse, dar le exploateaza altii in folosul lor, nu noi in folosul nostru. Asta e una din diferentele intre un stat suveran si unul aservit, o colonie cum din pacate a ajuns sa fie Romania 🙁

 4. Spre surprinderea mea am citit si comentarii de bun simt , ale unor persoane informate. Felicitari pt faptul ca va detasati de grupul idiotilor spalati pe creiere , anti-occidentali, anti NATO, anti SUA.

  • bravo. asa domnule mrd, ce frumos ziceti, se vede ca va detasati in grupul idiotilor spalati pe creiere, occidentali, pro nato, pro su.a

 5. Asta se întâmplă când lupți cu Satana , câștigi necondiționat cu ajutorul lui Dumnezeu. Occidentul a devenit masochist pentru că tot ce întreprinde pentru a ajuta poporul care la torturat și ucis pe Domnul Isus i se va întoarce ca un bumerang .

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Școala Gimnazială „Herăstrău”, 135 de ani de excelență în educație

Școala Gimnazială „Herăstrău”, una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Capitală, a sărbătorit zilele trecute 135 de ani de activitate. Excelență în...

Voucher-ul uriaş, de 72.500 lei, pe care autorităţile se pregătesc să-l acorde românilor. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti

Autorităţile se pregătesc să acorde românilor un voucher uriaş, în valoare de 72.500 lei. Bonificaţia e cuprinsă în "RePowerEU" un program national de eficiență...