Rubla rusească a devenit cea mai performantă monedă globală, înregistrând cele mai mari creșteri din acest an în raport cu dolarul american, depășind chiar și tradiționalul refugiu sigur, aurul.
Rubla s-a întărit cu 38% față de dolar pe piața extrabursieră de la începutul lui 2025, arată datele compilate de Bloomberg. În timp ce dolarul a fost afectat de escaladarea războaielor tarifare ale președintelui Statelor Unite, Donald Trump, moneda Rusiei a fost susținută și de factori specifici țării, inclusiv de ratele dobânzilor locale.
„Spre deosebire de multe monede de pe piețele emergente, rubla nu se confruntă cu presiuni din partea ieșirilor de capital, cauzate de retragerea investitorilor globali de la activele mai riscante”, a declarat Sofia Donets, economist la T-Investments.
Sancțiuni de pomană
Factorii interni au amplificat câștigurile rublei în fața slăbirii dolarului, chiar dacă sancțiunile impuse de SUA rămân în vigoare.
Inflația persistentă a forțat Banca Rusiei să mențină o poziție monetară hawkish – rata cheie este de 21 % – care a redus cererea de importuri și, prin extensie, de monedă străină. Între timp, exportatorii sunt obligați să vândă o parte din câștigurile lor în valută pe piața locală, alimentând și mai mult ascensiunea rublei.
Un dezgheț perceput în politica SUA față de Rusia a reînviat atractivitatea rublei pentru o tranzacție clasică de carry-trade. Investitorii străini, care nu sunt descurajați de riscurile persistente legate de sancțiuni, se îndreaptă către țările care rămân în relații bune cu Rusia pentru a se expune la activele cu randament ridicat din ruble, explică Iskander Lutsko, șeful departamentului de cercetare și gestionare a portofoliului de la Istar Capital, cu sediul în Dubai.
În plus, companiile rusești sunt dornice să refinanțeze datoriile prohibitiv de scumpe în monedă locală, folosind împrumuturi mult mai ieftine denominate în yuani, ceea ce conduce la conversii suplimentare de valută străină în ruble.
Luni, dolarul a înregistrat un nou minim al ultimelor șase luni, în condițiile în care ultimul schimb de replici al administrației Trump cu privire la politica tarifară a contribuit la neliniștea investitorilor față de activele americane.
Traderii s-au orientat către aur, renunțând la activele în dolari, pe fondul așteptărilor de noi perturbări și incertitudini. Metalul prețios a crescut cu 23 % de la începutul anului, atingând maxime istorice, fiind al doilea cel mai bun randament în raport cu dolarul, după rublă.
Creșterea rublei a fost o surpriză pentru guvernul rus, care și-a bazat bugetul pentru 2025 pe un curs de schimb mediu de 96,5 per dolar, cu 14% mai slab decât nivelul actual. Moneda mai puternică, combinată cu scăderea prețurilor petrolului, amenință să diminueze veniturile din export prevăzute.