AcasăEconomieRomânii care vor fi afectaţi de "Ordonanța austerității". Efectele, resimţite în cel...

Românii care vor fi afectaţi de „Ordonanța austerității”. Efectele, resimţite în cel mai scurt timp

Bugetele gospodăriilor s-au micșorat, puterea de cumpărare s-a topit

”Ordonanța austerității bugetare” va fi adoptată în ședința de miercuri a Guvernului. Au adăugat şi acest sistem de bonificație de 3% pentru cei care au taxele și impozitele achitate la zi.

Prevederile privind ”austeritatea” bugetară au rămas și vor produce efecte în cel mai scurt timp.

Cele mai importante puncte din „Ordonanța austerității”

”Art. XVII (1) Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și plată prevăzut la art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare precum și contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit titlului III „Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor” din Codul fiscal, beneficiază de o bonificație de 3% din impozitul pe profit anual/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, în cazul în care aceste impozite au fost declarate și achitate integral, la termenele prevăzute de lege;

în cazul impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, după expirarea termenului de declarare și plată, respectiv după data de 25 ianuarie a anului următor pentru care s-a calculat impozitul;

Pentru acordarea bonificației, organul fiscal central întocmește un referat prin care se aprobă această facilitate pentru contribuabilii persoane juridice care îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (3) și (4) pe baza unei liste editată automat din aplicația informatică;

Pentru obligațiile bugetare pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată, potrivit legii, la data de 31 august 2024 inclusiv, debitorii pot renunța la efectele suspendării actului administrativ fiscal pentru a beneficia de anularea dobânzilor, penalităților și tuturor accesoriilor. În acest caz, debitorii trebuie să depună o cerere de renunțare la efectele suspendării actului administrativ fiscal până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv.

Anumiți debitori pot beneficia de conversia unui procent de 10 % din obligațiile bugetare principale restante până la data de 31 august 2024 în credit fiscal, la solicitarea debitorilor, dacă sunt îndeplinite o serie de condiții.

Guvernul României poate aproba prin memorandum excepții de la procesul de desființare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activității către alte structuri organizatorice pentru instituțiile publice/entitățile publice, numai în situațiile în care activitatea instituțiilor publice/entităților publice este considerată unică

Plata despăgubirilor stabilite prin titlurile de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților până la 31 august 2023 va fi realizată până la finalul anului 2024, iar emiterea de noi titluri de plată va fi suspendată în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2024.

Record absolut al deficitului bugetar

România a ajuns la un deficit bugetar apocaliptic de 63,66 miliarde lei, mai mare cu 20 miliarde de lei decât în 2020, când economia a fost efectiv închisă. Blocul Național Sindical (BNS) a avertizat asupra derapajului nepermis și a arătat că acesta nu este justificat de așa-zisele investiții despre care vorbea premierul Marcel Ciolacu.

În acest ritm, anul se va încheia cu un deficit de 7%, care va avea drept consecință creșteri generalizate ale taxelor și impozitelor.

Deficitul bugetar a explodat, astfel că, după primele 6 luni din 2024, este mai mare cu 5 miliarde de euro față de aceeași perioadă din 2023, a atras atenția Blocul Național Sindical (BNS). Datele publicate de Ministerul Finanțelor au arătat o înrăutățire fără precedent a indicatorilor economici, astfel încât deficitul bugetar în perioada ianuarie-iulie 2024, a ajuns la 3,6% din PIB (63,66 miliarde lei).

Cu excepția anului pandemic 2020 (când deficitul la 6 luni a fost de 4,17% din PIB, generat de cauza obiectivă a închiderii economiei), finanțele publice înregistrează în prima jumătate a anului, cel mai avansat declin din ultimii 10 ani, a semnalat BNS.

Deficitul de 63,66 miliarde de lei a ajuns să reprezinte mai mult decât toate încasările din TVA pentru primele 6 luni ale acestui an (57,09 miliarde lei) și mult mai mult decât încasările însumate din alte 3 capitole bugetare, respectiv din impozit pe profit, impozit pe salarii și venit și din alte impozite pe venit, profit și câștiguri de capital, toate acestea generând încasări totale de 42,3 miliarde lei).

author avatar
Andrei Ștefan