Conform unor date oficiale, două din zece familii din România nu îşi pot plăti la timp cheltuielile lunare.
Mai bine de un sfert din gospodăriile din ţară au restanţe la întreţinere, când vorbim de cele de la oraş, şi întârzieri de plată pentru energia electrică în ceea ce priveşte familiile din mediul rural.
Ratele, plătite cu prioritate
Cele mai frecvente restanţe sunt cele la întreţinere, iar conform ultimului studiu realizat de INS, aproape 80% din populaţia care trăieşte în mediul urban se loveşte de această problemă. În mediul rural, 75% dintre oameni întârzie să îşi plătească facturile aferente energiei electrice.
În ceea ce privește ratele, acestea sunt plătite cu prioritate de români, fiind înregistrate întârzieri foarte mici, conform Antena 3.
„Motivul? Salarii mici, prețuri din ce în ce mai mari. Suntem singura tară din UE unde o familie cu 2 copii da aproape trei sferturi din bani pe mancare, intretinere si celelalte facturi esentiale in viata de zi cu zi”, a spus Adrian Negrescu, analist financiar, pentru sursa amintită.
Majorarea cu 24,1% a tarifelor, aprobată!
Românii vor plăti facturi mai mari la gaze, după ce ANRE a probat majorarea cu 24,1% a tarifelor de distribuție pentru cel mai mare operator de distribuție gaze naturale din România.
Această majorare vine ca o consecință pentru a compensa gratuitatea de branșare la rețea, din 2020.
Conectările la sistem au fost făcute din fondurile companiilor de distribuție, care vor să își recupereze banii. Pentru acest lucru plătesc tot românii de rând care vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru facturi.
Îngrijorător este că experții ne avertizează că scumpirile nu se opresc aici, iar din iarnă facturile vor crește iar.