AcasăEconomieRomânia, sub ocupație economică. Germania, Franța și SUA controlează totul

România, sub ocupație economică. Germania, Franța și SUA controlează totul

Colonie în toată regula. Capitalul românesc, sub 20% în economia țării

În România operează peste 90.600 de multinaționale, din care mai mult de 90.000 sunt controlate din străinătate, se arată într-un raport al Institutului Național de Statistică (INS). Comparativ, numărul de grupuri de întreprinderi rezidente, care aparțin antreprenorilor români, este de doar 6.036. Cele mai multe companii străine activează în domeniul comerțului, ceea ce face ca România să fie, preponderent, piață de desfacere. Pe primele locuri în grupurile de întreprinderi din afara țării se situează Germania, Franța și SUA.

Potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică, Germania, Franţa ṣi Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul ṭărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România. Datele oficiale arată că, în anul 2022, în țara noastră își desfășurau activitatea 96.705 grupuri de întreprinderi, din care 6.036 de grupuri de întreprinderi rezidente, cu antreprenori români, ceea ce reprezintă doar un procent de 6%, şi 90.669 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (606 controlate din interior, respective, 90.063 controlate din străinătate).

Din totalul grupurilor de întreprinderi multinaṭionale controlate din străinătate ṣi identificate în România, 14.553 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 75.510 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine. Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România activează în domeniul comerţului, semnalează INS.

”În anul 2022, repartizarea grupurilor de întreprinderi din România pe activităţi economice, la nivelul secţiunilor CAEN, arată că majoritatea acestora îşi desfăşoară activitatea în: secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 32% din totalul grupurilor de întreprinderi; secţiunea F – Construcţii – 12% din totalul grupurilor de întreprinderi; secţiunea M – Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 10% din totalul grupurilor de întreprinderi; secţiunea C – Industria prelucrătoare – 10% din totalul grupurilor de întreprinderi și secţiunea L – Tranzacţii imobiliare – 8% din totalul grupurilor de întreprinderi”, se precizează în raportul INS.

29% dintre salariați români, angajați la multinaționale

Totodată, grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în cadrul următoarelor domenii: secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 18%; secţiunea F – Construcţii – 11%; secţiunea M – Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 11%; secţiunea C – Industria prelucrătoare – 10% șiu secţiunea S – Alte activităţi de servicii – 8%.

Pe de altă parte, în România, în anul 2022, un procent de 29,2% din numărul total de salariați din întreprinderile active și-au desfășurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaṭionale controlate din străinătate. Conform INS, în anul 2022, un procent de 21,7% din numărul total de salariați activau în grupurile de întreprinderi multinaționale controlate din primele 10 țări. Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franţa ṣi Statele Unite ale Americii. Pe locurile următoare se situează Italia, Olanda, Marea Britanie și Austria.

Austria, profit mare, angajați puțini

Rezultatele anului 2022 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (18,1%), Franṭa (11,2%) și Statele Unite ale Americii (9,3%), Italia (8,4%), Olanda (7,3%) și Marea Britanie (5,8%). Austria, deși are unele dintre cele mai profitabile afaceri în România, are o pondere de salariați de doar 5,3%. În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunea C – Industria prelucrătoare (9,3%), în secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,3%) şi în M – Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,9%). În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franṭa, 4,5% din salariați se regăsesc în secţiunea C – Industria prelucrătoare, 2,3% se regăsesc în secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 1,4% se regăsesc în secțiunea J – Informații și comunicații. Subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii au cei mai mulți salariați în secţiunea C – Industria prelucrătoare (3,8%) și secțiunea J – Informații și comunicații (2,8%).

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.