AcasăEconomieRomânia, sub jug străin. Companiile internaționale cer miliarde de euro despăgubiri de...

România, sub jug străin. Companiile internaționale cer miliarde de euro despăgubiri de la stat

Ministerul Finanțelor cere mai mulți bani pentru casele de avocatură

Ministerul Finanțelor a solicitat alocarea unei sume suplimentare de peste 40 milioane de lei pentru plata caselor de avocatură care ne reprezintă la curțile de arbitraj internaționale. În prezent, România este asaltată de cereri de arbitrare în cauze cu pretenții de despăgubiri ale companiilor internaționale care cumulează miliarde de euro. Cele mai multe plângeri au la bază Carta Energiei, care conține prevederi privind protecția investițiilor străine în sectorul energetic.

sursa foto FacebookMinisterul Finanţelor

România plătește bani grei caselor de avocatură internaționale pentru a se apăra împotriva avalanșei de plângeri la tribunalele de arbitrare, prin care companiile străine cer miliarde de euro despăgubiri pe motiv că nu și-au putut maximiza profiturile.

Potrivit Ministerului Finanțelor, în prezent sunt în curs de desfășurare nu mai puțin de 10 proceduri de arbitraj internațional împotriva țării noastre. Printre acestea, se numără Plaza Centers N.V împotriva României, în care valoarea despăgubirilor solicitate de reclamant este de aproximativ 368 milioane euro, Aderlyne Limited împotriva României, cu despăgubiri solicitate de reclamant de aproximativ 151,4 milioane euro, Clara Petroleum Ltd împotriva României, în care se cer despăgubiri de aproximativ 62,5 milioane euro, precum și Kelag-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft și alții împotriva României, care cer României despăgubiri de 48 milioane euro.

Totodată, pe rolul tribunalelor de arbitraj internațional se mai află dosarele Fin.Doc & Alții (care reprezintă mai multe firme străine) împotriva României, în care se solicită despăgubiri de circa 256 milioane euro, Ep Wind Project Six Ltd împotriva României, cu despăgubiri de 183 milioane de euro, Petrochemical Holding GmbH (PCH) împotriva României, în care se cer 887 milioane de dolari, și Nova Group Investment împotriva României, cu 330 milioane de euro despăgubiri. Pe această listă apar și Gabriel Resources și Gabriel Resources (Jersey) împotriva României, care cere nu mai puțin de 6,7 miliarde de dolari, dar și  Jak Sukyas şi Edward Sukyas împotriva României, cu 2 miliarde de dolari despăgubiri.

Una caldă, una rece

Pentru a justifica plățile caselor de avocatură, Ministerul Finanțelor a făcut o trecere în revistă a litigii internaționale investiționale în cazul cărora a fost pronunțată o hotărâre arbitrală. Astfel, în dosarul The Rompetrol Group N.V împotriva României, în care se solicitau 185 milioane de dolari, nu a fost acordată nicio despăgubire. Decizii în favoarea României au mai fost acordate în dosarele societății italiene FIN.CO.GE.RO. SPA, care solicita 300,9 milioane de euro,  Alverley Ltd și Germen Properties Ltd., cu pretenții de 200 milioane de dolari, și EDF (Services) Ltd., cu pretenții de 93 milioane de dolari.

În schimb, în dosarul arbitral Ioan Micula şi Viorel Micula şi societăţile European Food S.A., Starmill S.R.L., Multipack S.R.L. împotriva României, tribunalul a decis acordarea de despăgubiri reclamanţilor în valoare de aproximativ 376,43 milioane lei plus dobândă, echivalent a aproximativ 84,54 milioane euro. De asemenea, în dosarul arbitral LSG Building Solutions GmbH & alții împotriva României, pentru prejudiciile pe care le-au suferit ca urmare a încălcării de către România a art. 10 alin.(1) din Tratatul Cartei Energiei,  tribunalul a obligat la plata către reclamanți a sumei de 42,2 milioane de euro plus dobândă de la data 01.01.2022, la care se adaugă 600.000 dolari costuri de arbitraj și aproximativ 3,5 milioane euro reprezentând cheltuieli de apărare.

Se lucrează și în dosarul Pfizer

Pentru dosarele deja primite de Ministerul Finanțelor de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și contractele noi, printre care și Pfizer, s-a cheltuit, cu casele de avocatură, suma de 2.963 mii lei, susține Ministerul Finanțelor.

”Pe parcursul anului 2024, față de bugetul estimat inițial, casele de avocatură au solicitat cheltuieli suplimentare, în cuantum total de 17.898 mii lei. Considerăm că este necesară majorarea creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate cu suma de 43.968 mii lei, reprezentând pe de o parte, încheierea de noi acorduri de finanțare cu case de avocatură, altele decât cele cu care Ministerul Finanțelor are încheiate relații contractuale, pentru reprezentarea MF în instanțele internaționale, ca urmare a finalizării procedurilor de achiziție publică”, se arată într-o Hotărâre de Guvern adoptată de Executiv în ultima ședință.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
46.215 afisari

19 COMENTARII

    • Ai dreptate, parfrazand un celebru citat din Brâncuși – nu știu dacă este exact, real – „când am plecat v-am lăsat săraci și proști/ acum când m-am intors, v-am găsit și mai săraci și mai proști”, real sau nu, se potrivește ca o „mănușă romanilor”. L-am auzit pe dl Ciolacu triumfal cu majorarea salariului minim de economie dar, „tăcerea porcului din porumb” asupra „suprimării bonurilor de masă”, chiar așa compensație in bătaie de joc ?. Au fost si încă sunt alegeri, tv-urile slugarnice „pe bani murdari” tac chitic si tăinuitor, nici-o declarație politică despre miliardele pe care multinaționalele de pe tot „mapamondul străinătății” ,in baza slugărniciei și legilor/ contractelor strâmbe date cu dedicație in favoarea străinilor si defavoarea, vor să le jefuiască din bugetul României. Noi, un popor de fraieri…..

  1. In contracte sunt 2 parti. Cel/cea/cei care au semnat din partea Romaniei sa fie pusi sa plateasca .

    • Sa raspunda cine a semnat aceste clauze contractuale daunatoare Statului roman, cine s-a chinuit sa treaca la capitolul „litigii”, faptul ca se vor rezolva doar la Curtile de arbitraj international sau cine nu a respectat obligatiile contractuale de s-a ajuns la litigiu.
      Sa plateasca doar romanii, m-am saturat de prosti si corupti.

  2. Sat fara caini, strainii se plimba fara bat. Cine sa protejeze colonia? Slugile? Stapanii? Nimeni. Toti o jupoaie.

  3. Partea care a reprezentat România, pariu ca a fost mituita si a lucrat impotriva intereselor romanesti .Altfel nu se explica !Ar trebui pusi la plata .

    • Răspuns corect. Nu vor plăti niciodată, din contră vor lua mai multă șpagă.

  4. România este un stat în care constituția și legile țări sunt încălcate în primul rând de cei ce normal le-au făcut și obligați să le respecte . Funcționarii statului de la cel mai înalt nivel în jos în primul rând sunt incapabili și corupți ,pentru că politicul ” Ceaușescu a fost judecat că se considera a tot stiutor de la agricultură ,minerit economie ,eu cred că el a vazut ce incompetenți sunt pe lângă el
    Ce putin el cu o mână de specialiști nu a făcut dezastrul în care ne bagat incompetenții cu neamurile și prietenii poletecienilor care ne conduc azi . Și toate astea se produce pentru că România nu are justiție . România trebuie să schimbi tot personalul din justiție dacă este cazul cu juriștii din afara țări care cunoaște și respectă ligile țări sub jurământ .

  5. De nu ne spune onor jurnalista care sunt motivele , intr-o fraza măcar, pentru care una dintre firme cere despăgubiri?
    1. Senzațiile articolelor de presa !
    2. Hahalerelor de guvernanți și legiuitorii din parlament care nu inițiază, nu fac legi și nu respecta legile
    3. La mai mare și jurnalism și guvernanții stabilității!!!

  6. Cu banii ăștia se înființa un comando care să-i întrebe de sănătate pe toți cei implicați în jaful țării
    Dar mai trebuie sa se vre

  7. Profesionalism în cădere brusca urmare a învatamantului asemeni.Conducerea tarii la fel de neprofesionalism in toate directiile.

  8. De ce jug strain?
    Atata pot dobitocii care ne conduc.
    Cand posturile alea „grase” se vor lua prin concurs nu vom mai avea astfel de situatii.
    Singurul jug e al prostiei alegatorului roman.

  9. Din păcate nu avem profesioniști în instituțiile de control ale statului,ca să
    îi zăpăcim și să plece .

  10. Cei ce ne conduc nu sunt prosti…au plan clar sa ne vanda si sa ia spaga… treb dati jos si trasi la raspundere..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger