O boală infectocontagioasă extrem de periculoasă a lovit zootehnia românească. După ce industria cărnii de porc a fost pusă pe butuci, în urma pestei porcine africane lăsate să evolueze de către autorități, sectorul ovinelor este amenințat cu dispariția. ANSVSA a dat alerta după depistarea pestei rumegătoarelor mici într-o fermă comercială din Tulcea, în condițiile în care boala era prezentă doar în câteva zone din Africa.
Aproape 50.000 de oi dintr-o fermă comercială din Tulcea au fost ucise de către autorități, după ce s-a constatat că acestea contactaseră un virus extrem de periculos, existând mari semne de întrebare privind proveniența acestuia.
Este vorba despre pesta micilor rumegătoare, o boală infectocontagioasă, de natură virotică, întâlnită la capre și oi, cu caracter endemo-epidemic şi evoluţie supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei digestive şi a căilor respiratorii. Până acum, pesta micilor rumegătoare (PMR) era semnalată doar pe continentul african (în ţările situate între Sahara şi ecuator), în Asia de Sud-Est şi în câteva ţări din Orientul Mijlociu.
Primul focar de PMR din Uniunea Europeană a apărut în Bulgaria, în iunie 2018, care s-a extins la alte câteva localități, toate la granița cu Turcia. Focarele au fost lichidate, însă Bulgaria a avut de suferit după interzicerea exporturilor de ovine. La această dată, singura regiune care a semnalat focare de pestă a micilor rumegătoare este Thessalia, din Grecia, urmată, la scurt timp, de România. Lucrurile sunt atât de grave încât autoritățile din țara noastră au informat Comisia Europeană și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală. Totodată, au fost alertate județele limitrofe, Constanța, Ialomița, Brăila, Galați, Călărași.
Diagnostic greșit
Potrivit ANSVSA, primele cazuri de îmbolnăvire au apărut în data de 11.07.2024, urmate de mortalități în zilele următoare. Medicii veterinari au suspectat evoluția unor afecțiuni pulmonare de origine bacteriană, exacerbate de temperaturile extrem de ridicate din această perioadă. Ulterior, după recoltarea probelor pentru examen de laborator la Laboratorul Sanitar Veterinar Județean Tulcea și extinderea investigațiilor pentru boli virale, acestea au fost trimise la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, care a detectat prezența virusului PMR, la 9 zile după semnele de boală ale ovinelor.
Pagubele fermei se ridică la peste 7 milioane de euro, la care se adaugă pierderile din contracte pe perioada carantinei și costurile repopulării exploatației. Ferma de ovine era cea mai mare din județul Tulcea. ANSVSA a anunțat demararea unei anchete epidemiologice, pentru a detecta cum și de unde a fost contactat virusul. Este foarte posibil ca virusul să fi fost eliberat în mod intenționat sau să fi fost adus din import, însă, în acest caz, înseamnă că autoritățile nu și-au făcut treaba la controalele obligatorii.
Carantină totală
Cele aproape 50.000 de ovine au fost ucise și îngropate pe teritoriul fermei, într-o locație avizată de Garda Națională de Mediu și Sistemul de Gospodărirea a Apelor Tulcea. În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3km) şi de supraveghere (10km) și s-au luat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport. Toate exploatațiile comerciale de ovine și caprine din județul Tulcea au fost notificate și verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate.
”ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene. ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.