Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a fost informat de Comisia Europeană că România va avea interdicție la transportul animalelor vii, astfel că a și început să se conformeze. S-a dus în Arabia Saudită și a vorbit cu băieții de acolo, eventual să facă niște abatoare pentru ei, iar apoi să facem noi un aeroport, ca să avem cu ce căra oile sacrificate. Reprezentanții crescătorilor de ovine spun însă că acest lucru nu este posibil și că România ar trebui să negocieze și să se impună în fața Comisiei Europene, fiind vorba de interesul național.
România, principalul exportator de ovine și caprine din UE, primește o grea lovitură de la propriul Guvern, care a luat poziția de drepți în fața ordinului Comisiei Europene de a interzice transportul animalelor vii. În primul rând, marea majoritate a animalelor exportate ajung în țările arabe, nu la europeni, astfel că nu se pot plânge că mănâncă animale stresate din cauza drumului lung. În fapt, ONG-urile din statele UE au fost cele care au făcut presiuni pentru bunăstarea animalelor, care însemna interzicerea transportului înainte de sacrificare.
”Din informațiile pe care le am de la Comisia Europeană, Comisia Europeană nu va mai accepta exportul de animale vii. Și atunci trebuie să facem abatoare kosher și halal în România. Am fost în Arabia Saudită și au fost de acord cu noi, aștept să vină în România fondul de investiții cu capital de stat din Arabia Saudită, pentru că am obținut de la Comisia Europeană să poți autoriza abatorizare în sectorul ovin și normal, dar și halal. Deci poți să investești și în zona de halal. Pentru ca exportul de carne să se poată realiza conform standardelor dorite de țările arabe și la volumul pe care îl poate asigura România, ar fi nevoie de construcția aeroportului București-Sud”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
”Nu ONG-urile conduc lumea asta”
Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din județul Alba, dr. Horia Moruțan, ne spune că nu va exista posibilitatea să se interzică exportul de animale vii sau am fi cei mai fraieri, noi, ca națiune, să acceptăm chestii de genul ăsta.
”În acest moment oprirea exportului animalelor vii este imposibilă din punct de vedere economic pentru crescătorii de oi din România. Dacă Uniunea Europeană ne cere așa ceva, noi trebuie să motivăm că este o tradiție seculară, că oamenii din asta trăiesc. Nu ONG-urile conduc lumea. Partenerii noștri principali sunt cei din țările arabe și ar fi o variantă ideală să putem să vindem animale deja sacrificate, uitați-vă la supermarketuri, ambalează două felii de salam într-o folie și deja au un preț mult mai mare. Discuțiile astea cu abatoare kosher și halal în România sunt discuții de pe vremea lui Pazvante. Arabii au tradițiile lor și nu acceptă tăieri de animale decât în modul halal, ceea ce înseamnă că nu poți sacrifica acolo niciun alt animal în afara ovinelor și caprinelor. Plus că trebuie să aibă omul lor care să stea permanent în abator, să supravegheze, e mai complicat. Este o politică fundamentală și trebuie să fie a României. Interesul nostru este să facem bani. Normal că și eu aș vrea, ca și român, să vând la prețul cel mai mare, dar de aici până la a ne interzice transportul animalelor vii e cale lungă. Păi atunci noi ce negociatori avem cu Uniunea Europeană?”, ne-a declarat dr. Horia Moruțan, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din județul Alba.
Acesta ne mai spune că ministrul Agriculturii, Florin Barbu, i-a mințit pe crescători susținând că a cerut la UE subvenție pentru reproducerea la ovine, dar căp, după ce a sunat la Bruxelles, a aflat că România nu a depus nicio solicitare.
Nu e profitabil
Într-o analiză făcută de Curtea de Conturi Europeană se arată că transportul cărnii în locul transportului de animale vii ar putea fi mai durabil din perspectiva atât a bunăstării animalelor, cât și a impactului asupra mediului și a schimbărilor climatice, dar că această soluție nu este profitabilă din punct de vedere economic.
”În ultimii ani, cetățenii UE au devenit din ce în ce mai preocupați de bunăstarea animalelor, iar organizațiile neguvernamentale (ONG-uri) au insistat asupra condițiilor precare pe care animalele le pot îndura în timpul transportului. Toate acestea au ridicat întrebări nu numai cu privire la eficacitatea normelor UE, ci și cu privire la rațiunea de a fi a transportului de animale vii pe perioade lungi de timp sau pe distanțe lungi”, se preciza în analiza Curții de Conturi Europene.
Ue e deja o carpa mondiala ,care nu conteaza niciunde si face doar dresaj cu slugile romanesti,dar ei vor muri primii si noi dupa!!!Doar atat merita ue disparitia!!
Da’ din Ucraina, oi fara avize veterinare , cereale neverificate de daunatori sau pesticide se poate importa?
Si trebuie ca doar noi sa ne conformam UE?
Pai, de la ei vine si pesta porcina…
Da’ din Ucraina, oi fara avize veterinare , cereale neverificate de daunatori sau pesticide se poate importa?
Si trebuie ca doar noi sa ne conformam UE?
Pai, de pe la granitele cu ei(Tulcea) si cu Serbia( Timis) vin nenorocirile.
D-le Barbu, Dumneavoastra sunteti Ministrul Agriculturii Romaniei. Deci, orice aberatie de la Bruxelles trebuie sa fie ignorata daca este in defavoara tarii pe care Dvs. trebuie sa o serviti. Daca nu puteti, sau va este teama, faceti un efort elegant si lasati pe altul mai capabil sa-si serveasca tara. Nu este greu de inteles!
Doar a CE? Ei, as. Este sluga tuturor.