Cauta

România, sluga americanilor. Nuclearelectrica, împinsă spre faliment, de dragul SUA

Nuclearelectrica, sabotată de Guvernul Ciolacu

După ce a finanțat, deja, cu 9 milioane de dolari proiectul falimentar NuScale, derulat de o firmă privată americană, Nuclearelectrica a fost obligată de Guvern să mai cotizeze cu încă 22 milioane de dolari, punând în pericol însăși existența companiei de stat. Insistența slugarnică a Guvernului de a continua proiectul reactoarelor modulare, abandonat de SUA din cauza costurilor uriașe, indică un act de sabotaj la economia națională.

În timp ce se chinuie să obțină împrumuturi pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, Nuclearelectrica s-a trezit că a devenit, fără voie, finanțatorul principal al proiectului falimentar și închis de SUA al reactoarelor modulare de la NuScale.

Astfel, peste cei 9 milioane de dolari donați, efectiv, americanilor, Nuclearelectrica a anunțat că mai donează încă alte 22 milioane de dolari, pentru ca firma privată NuScale să își continue cercetările și dezvoltarea proiectului, declarat nesustenabil. Adunarea Generală a Acționarilor de la Ro Power Nuclear, companie deținută în proporții egale de Nuclearelectrica și Nova Power and Gas (firmă privată), a aprobat intrarea RoPower în etapa LNTP a Proiectului Nuclear al reactoarelor modulare NuScale și a cheltuielilor operaționale aferente trimestrului I 2024. Limited Notice to Proceed – LNTP este o etapă care constă în pregătirea ingineriei critice pentru definirea proiectului, structurarea şi contractarea finanţării şi convenirea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea proiectului, obţinerea licenţei de securitate nucleară pentru construcţie, reevaluarea fezabilităţii proiectului pe baza unor indicatori tehnici şi economici actualizaţi. Toate acestea ar trebui să intre în atribuțiile NuScale, și nicidecum ale Nuclearelectrica, având în vedere că proiectul reactoarelor modulare nu a fost încă finalizat.

Ce spun specialiștii?

Prăbușirea proiectului NuScale ar trebui să însemne sfârșitul reactoarelor nucleare modulare mici, susține M.V. Ramana, profesor la Școala de Politici Publice și Afaceri Globale, la Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada, într-o analiză publicată pe utilitydive.com. Acesta arată că, deși au existat probleme specifice proiectului Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS), provocările financiare și tendințele de cost observate în acel caz vor afecta orice proiect SMR.

”Într-o lume rațională, nicio companie sau guvern nu ar mai investi un ban în aceste concepte teoretice de reactoare. După cum a anunțat în 2015, proiectul UAMPS a implicat inițial construirea a 12 module de reactoare capabile să genereze 600 MW, cu scopul de a începe operațiunile în jurul anului 2023 și la un cost peste noapte de 3 miliarde de dolari. În 2018, NuScale a anunțat o modificare a designului, fiecare modul producând acum 60 MW de energie electrică, sau 720 MW pentru întreaga centrală, susținând că acest lucru ar reduce costul pe baza de kilowatt de la 5.000 USD la aproximativ 4.200 USD. Costurile estimate ale proiectului au crescut la 4,2 miliarde de dolari în 2018, apoi la 6,1 miliarde de dolari în 2020 și, în cele din urmă, la 9,3 miliarde de dolari în 2023, după ce a fost redus la 462 MW în 2021. În cele din urmă, costurile au fost clar prea mari pentru membrii UAMPS”, a scris prof. M.V. Ramana.

Calul mort

Reactoarele modulare mici au dezavantaje economice, deoarece puterea de ieșire mai mică, de sub 300 MW pe unitate, în comparație cu aproximativ 1.000 MW pentru reactoarele tipice, care au fost construite de peste patru decenii, înseamnă venituri mai puține pentru utilitatea proprietară, atrage atenția prof. M.V. Ramana.

”Dar costul construcției nu este proporțional mai mic. Inginerii numesc acest lucru economii de scară. În ceea ce privește costul pe unitate (megawatt) de capacitate de generare, SMR-urile și energia electrică pe care o produc vor fi mai scumpe decât energia de la marile centrale nucleare aflate în prezent în construcție”, susține prof. M.V. Ramana. Totodată, acesta amintește de faptul că, atunci când a anunțat sfârșitul proiectului UAMPS, directorul executiv al NuScale a spus într-o conferință: „Odată ce ești pe un cal mort, descaleci rapid. Acolo suntem aici”.

Ultimele stiri

  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Exit mobile version