AcasăEconomieRomânia, pe harta neagră a interdicțiilor. 4 județe, blocate integral

România, pe harta neagră a interdicțiilor. 4 județe, blocate integral

România, lovită de o catastrofă de proporții, sub ”atenta” supraveghere a ANSVSA

Extinderea cu repeziciune a pestei rumegătoarelor mici, care a decimat zeci de mii de ovine din țară, a plasat România pe harta neagră a interdicțiilor de transport și comercializare a acestor animale, dând o lovitură cupmplită atât fermierilor, cât și economiei. Comisia Europeană a decis să închidă deja 4 județe, în integralitate, și o bună parte din alte 4 județe. În doar 3 zile de la Decizia Comisiei însă, numărul de focare aproape s-a dublat, astfel că urmează noi interdicții.

Comisia Europeană a decis ca 17 comune din Tulcea și 7 comune din Constanța să intre în zona de protecție până la 22.08.2024, 16 comune din Tulcea și 8 comune din Constanța să intre în zona de supraveghere până în 31.08.2024. În Timiș și Caraș Severin s-au instituit zone de protecție în cercuri cu raze de 3 km și 10 km până pe data de 30 august 2024.  Dat fiind gravitatea situației din țara noastră, s-a decis impunerea unor zone suplimentare de restricții, localizate la nivelul întregului județ Tulcea, cu excepția zonelor incluse în orice zonă de protecție sau de supraveghere, până la data de 31.08.2024, și întregul județ Tulcea de la data de 1.09.2024 până la 30.09.2024. Constanța a fost inclusă în zonele suplimentare de restricții cu 37 de comune până la data de 31.08.2024 și cu 38 de comune până la data de 30.09.2024. Totodată, județele Brăila, Călărași, Ialomița și Galați, în integralitatea lor, au fost incluse și ele în zonele de protecție până la 30 septembrie 2024. Din judeul Timiș, 13 comune sunt în zona de supraveghere până la 30.08.2024 și 13 comune până la 29 septembrie 2024, iar din Caraș Severin, 19 comune au intrat în zona de supraveghere până în 29 septembrie 2024. Decizia Comisiei a fost luată în 6 august, însă, în data de 9 august numărul de focare aproape se dublase, ajungând la 56, astfel că este de așteptat o nouă decizie cu extinderea localităților și județelor care trebuie închise.

Comisia cere prelungirea restricțiilor

În total, de la începutul epidemiei actuale, România a notificat Comisiei 32 de focare de infecție cu virusul pestei micilor rumegătoare care formează cel puțin un grup distinct în județele Tulcea și Constanța, se arată în Decizia Comisiei Europene. Toate focarele noi din județele Tulcea și Constanța sunt situate în interiorul zonelor de restricții deja stabilite, în timp ce focarul din județul Timiș este situat în afara acestui grup și în afara zonelor de restricții deja stabilite. În plus, două dintre noile focare din județul Tulcea și noul focar din județul Constanța sunt situate foarte aproape de perimetrul exterior al zonei suplimentare de restricții deja stabilite în aceste două județe. Prin urmare, este necesar ca zonele menționate ca zone de protecție, de supraveghere și zone suplimentare de restricții pentru România să fie ajustate, din punct de vedere spațial și temporal, pentru a preveni răspândirea în continuare a bolii în România și în restul Uniunii, iar durata regionalizării să fie ajustată. ”În situația epidemiologică actuală, există un risc foarte ridicat de răspândire suplimentară a bolii, în special din cauza faptului că, potrivit informațiilor furnizate de România, printre noile unități afectate există o unitate care deține peste 50 000 de ovine, iar alte două unități dețin peste 12 000, respectiv, 19 000 de ovine. În plus, boala s-a răspândit pe parcursul câtorva zile pe o distanță de 500 de kilometri către județul Timiș și până la 50-80 de kilometri în județele Tulcea și Constanța. Având în vedere gravitatea și urgența situației epidemiologice și pentru a limita imediat răspândirea bolii, este necesar  ca perioada de aplicare a deciziei să fie prelungită până la 31 decembrie 2024”, a precizat Comisia Europeană.

Jale și la greci

În total, de la începutul epidemiei actuale, Grecia a notificat Comisiei 23 de focare de infecție cu virusul pestei micilor rumegătoare care formează cel puțin două grupuri distincte: unul în unitatea regională Trikala; iar celălalt în unitatea regională Larisa. Toate cele șase focare noi din unitatea regională Larisa sunt situate în interiorul zonelor de restricții deja stabilite, în timp ce cele două focare din unitățile regionale Corintia și Attica de Vest sunt ambele situate în afara acestor grupuri și în afara zonelor de restricții deja stabilite. În situația epidemiologică actuală, există un risc mare de răspândire suplimentară a bolii, în special din cauza faptului că, în conformitate cu informațiile furnizate de Grecia, boala s-a răspândit în decurs de câteva zile la distanțe de până la 180 de kilometri de la primul focar, iar informațiile epidemiologice disponibile sugerează că boala a fost prezentă în zonele infectate de o oarecare perioadă de timp înainte de a fi diagnosticată. Pentru a limita răspândirea bolii, au fost stabilite zone de restricții în unitățile regionale Trikala, Larisa, Corintia, Attica de Vest, plus zone suplimentară de restricții în regiunile Tesalia, Macedonia de Vest, Attica, Grecia Centrală, Peloponez și Grecia de Vest.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.