AcasăEconomieRomânia își blochează dezvoltarea. Undă verde doar pentru investițiile ”verzi”

România își blochează dezvoltarea. Undă verde doar pentru investițiile ”verzi”

Un nou jalon din PNRR împotriva dezvoltării țării

Guvernul a aprobat Memorandumul Ministerului Finanțelor privind sistemul pilot de etichetare a investițiilor propuse de instituțiile publice din punct de vedere al impactului asupra obiectivelor de mediu. Măsura urmărește îndeplinirea jalonului 123 din PNRR, care impune României realizarea de investiții publice doar în proiecte ”verzi”, punând, astfel, o frână puternică în calea dezvoltării țării.

Autoritățile au decis să demareze implementarea jalonului 123 din PNRR care prevede elaborarea și aplicarea unei metodologii de planificare bugetară verde, mai exact prioritizarea și aprobarea doar a investițiilor publice ”verzi”.

Nerealizarea jalonului 123 ar avea ca și consecință blocarea fondurilor europene alocate României prin PNRR, susține Guvernul, care consideră că etichetarea cheltuielilor publice contribuie la alocări din bugetul național către priorități ecologice astfel încât România să se poată conform cadrului european de guvernanță.

În scopul demarării procesului de etichetare a cheltuielilor bugetare și a cheltuielilor fiscale, Ministerul Finanțelor a elaborat Memorandumul cu tema „Prioritizarea ordonatorilor principali de credite care vor face parte din sistemul-pilot, ale căror cheltuieli bugetare vor fi supuse analizei și etichetării în sistem-pilot pe anul 2024”, conform prevederilor art. 3 alin. (7) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/20241. Potrivit acestuia, cheltuielile bugetare și cheltuielile fiscale vor fi evaluate din punct de vedere al impactului asupra obiectivelor de mediu, fiind încadrate în următoarele categorii: cheltuieli ”verzi”, cheltuieli ”maro”, cheltuieli ”mixte”, cheltuieli ”neutre” și cheltuieli ”neetichetate”, de la efectul cel mai favorabil, respectiv ”cheltuieli verzi”, la efectul nefavorabil, respectiv ”cheltuieli maro”.

Investiții din decembrie

Pe anul 2024 s-a stabilit că vor fi supuse analizei și etichetării în sistem- pilot cheltuielile bugetare de la Ministerul Finanțelor, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene . Astfel, în termen de 3 zile lucrătoare de la aprobarea Memorandumului, Comitetul interministerial pentru etichetarea cheltuielilor bugetare și cheltuielilor fiscale va solicita ordonatorilor principali de credite selectați să transmită pe propria răspundere, în termen de 30 de zile, analiza impactului cheltuielilor bugetare asociate măsurilor din cadrul programelor bugetare asupra fiecărui obiectiv de mediu, și de asemenea, să acorde scorul corespunzător.

Procesul de analiză și etichetare a cheltuielilor fiscale se realizează de către Ministerul Finanțelor prin structura responsabilă cu etichetarea cheltuielilor fiscale, luându-se în considerare cele 6 obiective de mediu, comparativ cu un scenariu alternativ în care aceste cheltuieli fiscale nu ar exista. Etichetarea cheltuielilor bugetare şi cheltuielilor fiscale din punctul de vedere al obiectivelor de mediu se va realiza calitativ. Sunt etichetate drept favorabile acele cheltuieli bugetare şi cheltuieli fiscale care sunt asociate unui impact favorabil estimat, indiferent de dimensiunea prognozată a acestuia. Totodată, stabilirea impactului cheltuielilor bugetare şi al cheltuielilor fiscale asupra obiectivelor de mediu trebuie să ia în considerare efectele directe şi/sau indirecte ale unei măsuri sau ale unui obiectiv de investiţii publice locale.

Obiective de mediu

Etichetarea investițiilor publice trebuie să se raporteze la obiectivul atenuării schimbărilor climatice, care înseamnă intensitatea emisiilor de CO2, instituirea infrastructurii energetice necesare pentru facilitarea decarbonizării, pagubele anuale la inundaţii, îmbunătăţirea eficienţei energetice, cantitatea de deşeuri menajere generate, producerea de combustibili nepoluanţi, consolidarea absorbanţilor de carbon aferenţi terenurilor, prin evitarea despăduririlor şi a degradării pădurilor, refacerea pădurilor şi împădurire. Totodată, în etichetare, investițiile publice se vor raporta la adaptarea la schimbările climatice, utilizarea durabilă şi protecţia resurselor de apă şi a celor marine, tranziţia către o economie circulară, prevenirea şi controlul poluării și la protecţia şi refacerea biodiversităţii şi a ecosistemelor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.548 afisari

5 COMENTARII

  1. Tradatorii de tara, jegurile peneliste au distrus sistemul energetic national dupa ce au inchis toate minele si termocentralele, iar acum sintem importatori de energie, si nu importam oricum, ci cea mai scumpa!

  2. Asa se zicea si in America pana la alegeri, dupa care am aflat ca in Ianuarie US se va retrage din Acordul de la Paris (aiureala cu cliima)! Aveti rabdare sa vedem cine va fi Presedintele Romaniei, dupa care mai vorbim!

  3. Verzi cu adevarat nu sunt decat padurile pe care le taie austriecii cei mai ecologisti cu vorba doar!!

  4. Jos PNRR-ul distrugator de tara! Jos energia solara si eoliana scumpa, intermitenta si generatoare de probleme!

  5. Articolul acesta mă direcționează către Călin Georgescu la turul2 de alegeri. Ce facem ,ne ducem în cap ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger