AcasăEconomieRomânia, în derivă. Intrăm sub jugul FMI

România, în derivă. Intrăm sub jugul FMI

Guvernul Ciolacu ne împinge spre capcana FMI

Deficitul bugetar imens din primele două luni ale anului arată că România se prăbușește într-un ritm devastator. Analiștii economici spun că situația este atât de gravă, încât un acord cu FMI este inevitabil, ceea ce va însemna o condamnare la sărăcie cruntă a întregii populații și o obligare a statului de a-și vinde companiile strategice. Mai mult, anul acesta vor veni peste noi impozite și taxe majorate, care vor duce la o scădere și mai accentuată a nivelului de trai.

În primele două luni ale acestui an, România și-a dublat, efectiv, deficitul bugetar, față de aceeași perioadă a anului trecut, semn că fondurile PNRR, austeritatea dictată de Guvern și combaterea evaziunii fiscale cu E-factura nu au avut niciun efect. Premierul a spus că deficitul actual nu este nicio nenorocire, iar cei care ne guvernează nici nu sunt interesați de așa ceva, ne spune prof. dr. Mircea Coșea.

”Lucrurile se depreciază foarte rapid, pentru că UE a făcut niște calcule teoretice și a concluzionat că în acest an suntem în pericol de a mări deficitul bugetar, care va ajunge la 7%. Eu cred că ar trebui ca toată lumea să înțeleagă că chiar este o nenorocire și că s-ar putea să fie o apocalipsă. Deficit bugetar înseamnă incapacitatea statului de a-și asigura fondurile necesare din propriile resurse, din propriile rezultate ale economiei pentru a acoperi cheltuielile bugetare. Și atunci, când ai un astfel de deficit, nu ai decât două căi, cunoscute în manualele de economie. Prima este să te împrumuți și a doua este să mărești impozitele și taxele”, ne-a declarat prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat.

Acesta arată că reforma administrativă în sectorul public nu s-a făcut și că numărul secretarilor de stat și al agențiilor a crescut, cum este cazul apariției celebrei Agenții de coordonare și monitorizare a întreprinderilor cu capital majoritar de stat, cu cele mai mari salarii din economia românească.

Multinaționalele, intangibile

Potrivit analistului economic, ar mai exista o cale de ieșire din acest dezastru, și anume perfecționarea sistemului de colectare la buget, dar este o cale iluzorie, pentru că acea perfecționare, modernizare, informatizare pe care Guvernul a promis că le face cu ANAF este în întârziere.

Economistul Mircea Coșea spune că ne așteaptă vremuri grele

”Au crescut anumite colectări la începutul anului, ceea ce este normal, pentru că întotdeauna se întâmplă așa, dar există în continuare marele evazionist care este statul, prin întreprinderile cu capital majoritar de stat. Toate aceste societăți sunt împânzite de persoane politice, care au avantajul unor retribuții și alte beneficii pe care le au de la societățile statului și nu sunt preocupate de plata impozitelor și taxelor. Pe de altă parte, ANAF nu are capacitatea nici de voință politică, nici tehnică, nici profesională de a intra serios în companiile cu capital străin, multinaționale. Eșecul pe care l-a avut cu OMV, ca până la urmă să nu se obțină nimic din toată ancheta aceea fastuoasă pe care a făcut-o, dar mai mult de imagine, arată că nu se poate pune speranța că va face ceva ANAF-ul în viitor, chiar dacă ministrul Finanțelor vrea să-i înarmeze pe inspectori”, ne-a precizat prof. dr. Mircea Coșea.

Fără scăpare

Analistul economic avertizează asupra faptului că vin vremuri foarte grele pentru români. ”Deocamdată, este absolut sigur că, în pofida celor declarate de prim-ministru, ne așteaptă o situație dificilă și, trecând peste imoralitatea domnului Valentin Lazea, de la BNR, care, cu leafa fantastică pe care o are, ne dă sfaturi să ne pingelim pantofii, nu există șanse ca nivelul de trai să crească”, ne spune prof. dr. Mircea Coșea. Potrivit acestuia, anul 2024 va fi unul în care se vor întâmpla mai multe lucruri. Tot ceea ce ni s-a spus de la UE, de la OCDE, de la Banca Mondială și de la FMI va fi aplicat, adică vor crește impozitele și taxele, va crește TVA, se va începe studierea posibilității introducerii impozitării progresive și, nu în ultimul rând, va crește cota de îndatorare a României.

”Statul se va împrumuta în continuare și suntem în situația în care, recunoscând sau nu că deficitul este o problemă, vom fi nevoiți să ne adresăm FMI, spre mijlocul anului viitor, pentru un acord, pentru că altfel nu vom putea ieși la suprafață. Datoriile fiind mari, îndatorarea va fi din ce în ce mai scumpă și atunci vom căuta o ieșire prin acordul cu Fondul Monetar Internațional, care nu este favorabil din alte puncte de vedere”, ne-a mai declarat prof. dr. Mircea Coșea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
27.975 afisari

18 COMENTARII

  1. Doua lucruri rapide de redresare sau chiar trei,confiscarea averilor tuturor politicienilor de treizeci de ani ca sunt furt,taierea pensiilor speciale care sunt furt si marirea redeventelor .Case closed cum a zis politistul cel vestit!!

  2. Ba politicieni tradatori, de 34 de ani vindeti tot, distrugeti tot din colonia asta suauenato, ati indatorat o cu sute de miliarde si acu va vaicariti ca va ordona stapanii vostri de afara sa lichidati tot??? 😀. Vindeti ba tot, furati xat puteti din ce mai vindeti, ca i ultima tura. Pe urma, va linseaza prostimea pe strada, pe voi si familiile😀

  3. ”Intrăm sub jugul FMI” Nea Cosa va mai aduceti aminte cand era Nastase prim ministru in 91 si a fost la FMI sa ne imprumutam si nu a primit nimic?
    La revenirea in tara a spus ca era bine sa fim deja indatorati ca puteam primi imprumut.
    Ei bine acum suntem indatorati bine. Sa primim bani.

  4. Korectie:
    -bunicii vor fi la jug,
    parintii la lucru
    iar aia mici vor sta cu cooru in sus,
    cu ciocu deschis,
    daca intelegi cum vine chestia asta…

  5. O adevarata ,,placere” sa ai copii si sa traiesti in Romania. Imi este scarba sa vad cum cativa verzisori bine plasati au dus tara la fundul prapastiei. In ultimii 3 ani s-au marit taxele de 5 ori si tot nu le ajunge. Tara este o plantatie de bumbac unde 20 % dicteaza iar 80 % executa (daca intelegeti unde bat).

  6. Coșea asta răde de noi pe față! REDUCI CHELUIELILE DACĂ NU LE POȚI SUSȚINE!!! Nu te împrumuți și nu faci împrumuturi, REDUCI CHELTUIELILE! Ăștia de la PSD au dat pomeni peste pomeni la bugetari. De aceea creste mereu deficitul!

  7. Se mananca rahat din nou cine stie din ce interese. Deficitul bugetar a crescut de la 1,7% din PIB anul trecut la 1,9% in acest an ( este doar o proiectie a deficitului). SUA are peste 100% deficit bugetar si traieste bine mersi. Suntem luati de fraieri din nou impreuna cu acest Cosa, pentru a se mai justifeca vinderea (distrugerea, darea de pomana) a altor active ale statului. Ne cred pe toti fraieri…

  8. Am mai avut un GURU, care vreo 10 ani de la revolutie ne spunea, ce si mai ales cum, desi venise cu tancurile sovietice, traise si traia inca bine iar noi aveam o inflatie de 150%. Acum, pe nea Cosa, l-am urcat pe acelasi scaun si dai cu prorocirile apocaliptice. Nimic din ce s-ar putea face, ci doar cataclisme. Se pare ca s-a uitat prin istorie si ce si-a zis ??? Românii sant obisnuiti cu jugul: primii romanii, apoi turcii, fanariotii, austriecii, rusii, iar azi bancile. Nimic nou. Ne imbatam cu apa rece daca credem ca vom face ceva dupa alegeri. Nuuooo. Va fi exact ca la cele trecute. Degeaba ne vom screme noi sa punem oameni noi la conducere. Monstruoasa coalitie va ingurgita totul si ne va trage un ragait in fata. Sa vedeti.

  9. LIBERTATE!LIBERTATE!LIBERTATE,STRIGAM PRIN 89
    IAR IN 24 TOATE SUNT FURATE,
    DECI PANA CAND NU NE-O VOM LUA IN FREZA ,CU SOMN SI MULTA FOAME ,NU VOM AVEA DIN CE SA NE TREZIM.
    INCA ,SE MAI RESPIRA.

  10. Era de așteptat să se ajungă și la asta. Reformă totală fiscală, începând de la cei de sus, să învețe politicienii că nu sunt zei din Olimp, sunt doar muncitori in slujba cetățenilor. Mâna întinsă trebuie tăiată și aia, suntem țara cu cei mai mulți asistați social, nu muncești, nu ai nimic, simplu. Toate pensiile speciale anulate și încet se poate face redresare. Până atunci, continuați ca și până acum și o să rămâneți doar cu asistații și generalii pe cap, vom pleca toți în final.

  11. De ce le e frică să ia măsurile care se impun? Trebuie dați afară jumătate din bugetari și restul plătiți în funcție de eficiență! Să termine odată cu pensiile speciale și cu cheltuielile fără acoperire,cu prețurile umflate la licitații! Tăiate ajutoarele sociale la toate putorile care nu vor să muncească etc Profesorul Coșea are dreptate!

  12. Cum naiba ca spuneau ca suntem tigrul leul europei am depasit ungaria, Portugalia, castiga basculagii 100 milioane pe luna duduie economis. Cand o sa va vina nota de plata la imprumuturile facute si furate de astia o sa va usture in spate :))) Natie de adormiti.

  13. Cu un guvern plin de „specialisti”, condus de un caldarar analfabet, s-a ajuns aici. Soluții sunt: blocarea pensiilor speciale, sau impozitarea lor până la 90%,reducerea bugetarilor, parlament unicameral cu cel mult 150 parlamentari, și regionalizarea teritorială, unde e o cheltuială imensă. Din cele 41 județe cu 41 prefecți, cu 41 subprefecti, secretare,subsecretar, sute de mașini, sute de șoferi,mii de bagatori de seamă, cheltuieli imense cu utilități,transport, delegații, excursii in zonă exotice,tot pe banii noștri…Cu cele 8 regiuni propuse s-ar economisi miliarde zilnic. Dar nu se vrea. Și ultima soluție …încă o revoluție. Dar una adevărată.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger