AcasăEconomieRolul și avantajele monedelor digitale ale băncilor centrale

Rolul și avantajele monedelor digitale ale băncilor centrale

Monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC) vor scădea  costurile pentru persoanele fizice care trimit remitențe și vor reduce riscurile de decontare și de contrapartidă pentru bănci în tranzacțiile transfrontaliere, se arată într-un raport al Moody’s Investors Service.

Se preconizează că CBDC-urile vor oferi un punct de mijloc pentru piața foarte volatilă a criptomonedelor. Reduc riscurile și oferă un mijloc stabil de schimb de active digitale.

Capacitatea CBDC-urilor de a reduce costurile, timpii de așteptare și riscurile de decontare asociate plăților internaționale ar fi deosebit de benefică pentru întreprinderile mici și start-up-uri, dar și pentru corporațiile stabilite.

Pentru a-și debloca toate avantajele, CBDC-urile vor trebui să funcționeze în mod interschimbabil cu alte sisteme de plată și să permită tranzacții transfrontaliere instantanee, a precizat Moody’s.

Aproape toate băncile centrale din întreaga lume analizează fezabilitatea unei monede digitale naționale, în timp ce unele, precum Banca Chinei, sunt deja în faza pilot.

Bahamas, Nigeria și Jamaica și-au lansat propriile monede digitale ale băncilor centrale în 2020, 2021 și, respectiv, 2022.Îngrijorările legate de faptul că apariția criptomonedelor digitale private și a stablecoins ar putea, în cele din urmă, să înlocuiască monedele oficiale au împins băncile centrale din întreaga lume să ia în considerare emiterea propriilor monede naționale în formă digitală.

CBDC-urile achiziționate ar avea un avantaj critic față de monedele digitale deținute în proprietate privată, prin faptul că ar oferi aceleași mijloace de plată rapide și convenabile, iar sprijinul formal al băncii centrale ar elimina orice risc de credit.

CBDC-urile interoperabile ar putea transforma plățile globale. Acestea ar permite plăți instantanee în diferite valute, eliminând riscul de decontare cu care se confruntă băncile în prezent.

„Băncile ar putea să efectueze, să clarifice și să deconteze plăți transfrontaliere la costuri reduse și în câteva secunde, fără a fi nevoie să se înscrie la mai multe sisteme de plată sau să se bazeze pe bănci corespondente din alte țări.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
272 afisari

4 COMENTARII

  1. Slaba justificare, nu tine la mine. Avantajul mare al CBDC este de fapt centralizarea sistemului financiar practic o dictatura fiscala. Ceea ce inseamna: bani care pot expira, bani care pot fi blocati, mult mai usor de ‘tiparit’, accesibili numai prin aplicatia centrala nu in caz de pana de curent, criza, etc la urma urmei o minciuna un furt cum nu s-a mai intalnit nici macar in filmele sci-fi

  2. Nu exista avantaj ptr mine. Cand am cash in buzunar sunt rege, cand e in card sau aiurea ”digital”…..

    • Printr-un simplu click de maus jegosii te pot lasa doar in izmene, pe cand daca ai cash, vorba ta esti rege LIBER nu sclavete. Si nici nu stie nimeni pe unde umbli. De asta se incearca eliminarea cashului pentru ca acesta inseamna LIBERTATEA individului. Se apropie situatia din romanul „1984” de George Orwell… Obey !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger