AcasăEconomieRockefeller aruncă bomba: creșterea economiei Chinei, o șaradă!

Rockefeller aruncă bomba: creșterea economiei Chinei, o șaradă!

Ceva este putred în economia chineză, dar nu vă așteptați ca analiștii de pe Wall Street să vă spună acest lucru, susține Ruchir Sharma, președintele Rockefeller International.

El subliniază că  nu a existat niciodată o mai mare discrepanță între unele dintre opiniile optimiste ale băncilor de investiții cu privire la China și realitatea „sumbră” de pe teren.„Deși economiștii continuă să își mențină previziunile privind creșterea produsului intern brut în 2023 și se așteaptă acum să fie cu mult peste 5%, această cifră este chiar mai mare decât ținta oficială a Beijingului și este extrem de neconformă cu realitatea companiilor chineze”.

Speranțele pentru un boom al redeschiderii Chinei s-au bazat pe premisa că, odată eliberați din izolare, consumatorii chinezi vor face o adevărată avalanșă de cheltuieli, dar rapoartele companiilor nu arată niciun semn în acest sens.

Încetinire pe toate planurile

Dacă economia Chinei ar crește cu 5%, atunci, pe baza tendințelor istorice, veniturile companiilor ar trebui să crească cu mai mult de 8%. În schimb, au crescut cu doar 1,5% în primul trimestru.Veniturile corporatiste cresc acum mai lent decât PIB-ul declarat oficial în 20 din cele 28 de sectoare ale Chinei, inclusiv în cele preferate de consumatori, de la automobile la electrocasnice.

În loc de o grabă de redeschidere, indicele bursier MSCI China a scăzut cu 15% de la vârful din ianuarie, iar acțiunile de consum discreționar au scăzut cu 25% de atunci.Dacă analiștii au avut dreptate, iar cererea de consum se redresează în ceea ce unul dintre ei a descris ca fiind o economie „înfloritoare”, importurile ar fi puternice. Dar au scăzut cu 8 procente în aprilie.

Creșterea creditării în China este și ea în scădere, cu doar 720 de miliarde de yuani (103 miliarde de dolari) în aprilie, la jumătate din ritmul așteptat de piață. Povara serviciului datoriei consumatorilor chinezi s-a dublat în ultimul deceniu, ajungând la 30% din venitul disponibil – un nivel de trei ori mai mare decât în SUA. Șomajul în rândul tinerilor din mediul urban este în creștere și luna trecută a depășit 20%.

Aceste fapte indică sursa putregaiului. Din 2008, modelul economic al Chinei s-a bazat pe stimulente guvernamentale și pe creșterea datoriei, mare parte din aceasta fiind vărsată pe piețele imobiliare, care au devenit principalul motor de creștere. Cu datorii atât de mari, guvernul a fost mult mai reținut în ceea ce privește cheltuielile de stimulare în timpul pandemiei.

Până la începutul acestui an, chinezii au acumulat un surplus de economii în timpul pandemiei egal cu 3% din PIB. Cifra comparabilă în SUA a fost de 10 %. În timp ce America a primit un impuls important de redeschidere din partea stimulentelor, China nu a primit unul de data aceasta.

Deși Beijingul își propune în continuare o creștere de 5%, potențialul său a scăzut la jumătate. Guvernul este suspectat de mult timp că își manipulează cifrele PIB-ului pentru a-și atinge obiectivele. Dar încurajările de pe Wall Street par să atingă acum un crescendo, deoarece analiștii care au cerut o redeschidere a boom-ului consideră că este mai oportun să mențină cursul – chiar dacă acest lucru necesită o utilizare extrem de selectivă a datelor oficiale – decât să facă cale întoarsă.

În timp ce acești analiști nu au prea multe de pierdut din previziunile roz, economia globală are de pierdut. Discuțiile pompoase au contribuit la pierderea de către investitori a sute de miliarde de dolari în China, doar în ultimele patru luni.

Mai mult, creșterea globală s-ar putea dovedi mai slabă decât se așteaptă în 2023, deoarece se speră că o încetinire a creșterii economice în SUA va fi contracarată de boom-ul redeschiderii Chinei, care s-ar putea să nu mai apară niciodată.

“Este timpul să expunem această șaradă înainte ca repercusiunile să se agraveze”, conchide Ruchir Sharma.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
934 afisari

5 COMENTARII

  1. este „criza investitiilor”:
    -banii pompati la nivel record
    nu mai aduc decat profit mediocru
    in scadere.
    (mai au calitate de investitii ci au devenit cheltuieli pur si simplu)

  2. „Râde hârb de oala spartă”. Cel mai bine să se uite in propria ogradă și să lase pe chinezi. De atâtea probleme în economie au ajuns „hipermarchetul” lumii.

  3. Indianul Ruchir Sharma, genetic uraste pe chinezi si lucrand la Rockeffeler mai face si bani cu ura lui, ar trebui sa reamarce ca un economist, investitior si columnist ce se pretinde ca attaa timp cat in lume a scazut puterea de cumparare – criza- China ca producator nu poate invada piata cu marfuri care nu pot fi cumparate.
    Dar China face ceva mai mult cu Drumul Matasii, creaza locuri de munca si creste nivelul de trai si puterea de cumparare in regiunile neglijate de imperialisti.
    Oricum in cativa ani Nationalul nu va mai publica asemenea articole penibile care il fac pana si pe Raducu Jacota sa-i fie greata.

    • „creaza locuri de munca”
      -ca sa nu se plictiseasca shomerii,
      asta spune si noi!
      (vor apare paznicii paznicilor,
      de exemplu)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger