AcasăEconomieRitm catastrofal la regenerabile. În 3 luni s-au instalat 19 MW

Ritm catastrofal la regenerabile. În 3 luni s-au instalat 19 MW

Noile capacități de producție a energiei rămân doar pe hârtie și la nivel declarativ. În realitate, în trei luni de urgență maximă pentru sistemul energetic deficitar, au intrat în funcțiune 39 MW, din care doar 19 MW solar, la capitolul regenerabile. La factorul de capacitate pentru fotovoltaice, asta înseamnă circa 1,9 MW.  Joi, România a importat energie de dimineață până seară, dat fiind că eolienele au produs, în medie, circa 100 MW, din 3.000 MW instalați, iar solarul, circa 500 MW pe timpul zilei. 

După ce duminică, 31 martie, consumul s-a prăbușit până la alerta în sistemul energetic, ministrul Sebastian Burduja a reiterat nevoia de capacități de stocare.

”Dacă nu avem capacități de stocare, punem în dificultate și producătorii de energie din regenerabilă, dar și stabilitatea sistemului energetic”, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. În ce privește singura șansă a României de a obține un echilibru al sistemului energetic, prin construcția hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnița, Burduja a confirmat moartea proiectului, invocând faptul că nu s-au depus oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate. În schimb, acesta a pus pe masă fondurile europene pentru instalarea de baterii.

”Avem pregătită o schemă pentru stocare prin Fondul de Modernizare, cu o sumă generoasă, de 500 de milioane de euro, la care pot aplica și cei care au deja capacități instalate și vor să atașeze stocare la ele”, a spus ministrul. În fapt, stocarea în baterii este cea mai costisitoare metodă. Comitetul Economic și Social European (CESE) atrăgea atenția recent că stocarea unui kWh de energie fotovoltaică îi dublează sau chiar îi triplează costul, fără a mai lua în calcul costurile de mediu ale tehnologiei dominante pe bază de baterii litiu-ion. Astfel, potrivit CESE, vorbim despre costuri între 50 și 80 miliarde euro pentru un singur TWh stocat, în cazul stocării intraanuale sau sezoniere, pentru a răspunde necesității de egalizare, fără a pierde din vedere că bateriile ar trebui reînnoite la un interval de 15, maximum 20 de ani.

Nimic nu se mișcă

Joi, România a importat energie pe tot parcursul zilei. La ora 11.30, se importau 817 MWh, în condițiile în care eolienele, cu o capacitate instalată 3.026 MW, produceau doar 29 MWh, iar fotovoltaicele, 647 MWh. La ora 17.08, importurile erau de 911 MWh, cu o producție la eoliene de 127 MWh și la fotovoltaice, de 354 MWh.  Sincopele de producție arată clar instabilitatea producției din regenerabile. Deși se tot anunță megainvestiții în acestea, în ultimele trei luni au fost puse în funcțiune capacități fotovoltaice de doar 19 MW. În plus, au mai fost instalați 29 MW pe gaze și 1 MW pe hidro. Acum se tot bate moneda pe contractele pentru diferență, care, spun autoritățile, ar aduce investiții de 3,1 miliarde de dolari pentru proiecte solare și eoliene în România. Problema majoră, abordată doar în treacăt de Ministerul Energiei, este blocajul la racordările în sistem, având în vedere că rețelele sunt total nepregătite să preia o cantitate mai mare de energie intermitentă, iar lucrurile acestea nu se rezolvă peste noapte.

Taxe pe stocare

Reprezentanții productorilor de energie din sectorul regenerabilelor au cerut schimbarea legislației cu privire la stocare, deoarece unitățile de stocare sunt privite ca un consumator final, acestea fiind supuse unor serii de taxe, precum certificate verzi, cogenerare, accize și taxe de transport.

”Dacă aceste taxe nu vor fi eliminate, business-ul nu va sta în picioare. O să fie multă energie și nu o să avem ce face cu ea, în unele ore și zile centralele vor trebui oprite”, a precizat Martin Moise, prim-vicepreședinte PATRES, asociația producătorilor din regenerabile.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.