Este anul aterizării ușoare și al reducerilor de dobândă care vor sprijini creșterea și piețele din întreaga lume. Așa arată înțelepciunea convențională optimistă cu privire la economia globală în 2024.
Ce ar putea să meargă prost după ani marcați de pandemie, conflicte și prăbușirea băncilor? Multe.
Războiul Israelului din Gaza a adus Orientul Mijlociu în pragul unui conflict mai amplu, cu potențialul de a bloca fluxurile de petrol, de a afecta creșterea globală și de a împinge din nou inflația în sus. Acest tip de perturbare a aprovizionării cu energie nu s-a întâmplat încă, iar piețele pariază că nu se va întâmpla. Dar riscul este inevitabil.
Tensiunile au escaladat în Marea Roșie de când SUA și Marea Britanie au lansat atacuri aeriene în Yemen, ca răspuns la săptămânile de atacuri ale militanților Houthi asupra navelor într-o rută cheie pentru comerțul global.
Schimburile zilnice de focuri de armă de-a lungul frontierei dintre Israel și Liban și asasinarea unui lider Hamas în Beirut riscă să atragă Hezbollah – și, prin urmare, Iranul – și mai mult în lupte. Similar pentru Irak și Siria.
Dacă va izbucni un război direct Iran-Israel, atunci o cincime din aprovizionarea globală cu petrol, precum și rute comerciale importante, ar putea fi în pericol, subliniază Bloomberg. Prețul țițeiului ar putea crește până la 150 de dolari pe baril, reducând 1% PIB-ul global și adăugând 1,2 puncte procentuale la inflația globală.
Aceasta ar fi o veste proastă pentru băncile centrale și pentru investitorii care pariază pe o trecere rapidă și agresivă la reduceri de rate.
Există două moduri în care anul 2024 ar putea fi marcat de o revenire a inflației. Unul implică un șoc al ofertei – o posibilitate reală dacă o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu afectează prețurile petrolului și căile de transport maritim. Celălalt ar proveni din condiții financiare mai relaxate.
Dacă SUA riscă să aibă o economie prea fierbinte, în Europa se întâmplă contrariul.Banca Centrală Europeană și Banca Angliei se află la finalul celor mai agresive cicluri de înăsprire monetară din ultima generație. Orice model macroeconomic ar indica o încetinire, dacă nu chiar o recesiune.
Pentru Germania, centrul de putere al Europei care a stagnat, nu ar fi nevoie de prea mult pentru a transforma 2024 într-un alt an de contracție.
O încetinire în China se adaugă la riscuri. Veștile proaste pentru China – o creștere mai slabă – sunt vești proaste pentru Germania, care numără superputerea asiatică drept una dintre cele mai mari piețe de export ale sale. Veștile bune pentru China – ascensiunea producătorilor săi de mașini electrice – sunt, de asemenea, vești proaste pentru Germania, deoarece Volkswagen și compatrioții săi se tem că rivalii chinezi, precum BYD, îi surclasează.
Economiile SUA și UE au contribuit masiv la susținerea Ucrainei, dar costurile cresc și Rusia lui Putin nu dă semne de slăbiciune.
Revenirea lui Trump la Casa Albă ar putea aduce răsturnări bruște pe piețe. El a promis un tarif de 10% pentru toate importurile. Vor exista mai multe tensiuni comerciale cu parteneri precum Europa și rivali precum China.