Fermierii din sectorul ovinelor și caprinelor s-au revoltat peste măsură după ce o asociație de proprietari de pășuni a cerut Guvernului să le permită instalarea de fotovoltaice, pe motiv că ar mai obține niște bani și din energie, nu numai din închirierea pășunilor. Reprezentanții fermierilor au transmis că este o aberație și că nu vor fi de acord niciodată cu așa ceva. În fapt, proprietarii de pășuni s-au agățat chiar de o Ordonanță de prin 2013, care dădea undă verde panourilor solare pe pășuni, cu binecuvântare de la Ministerul Agriculturii.
În 2013, pe vremea fostului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, s-a strecurat într-o ordonanță o prevedere cât se poate de periculoasă. Și anume că, prin excepție și cu aviz de la MADR, pășunile se pot scoate definitiv din circuitul agricol pentru înfiinţarea de noi capacităţi de producere a energiei regenerabile, în condiţiile legii, care să nu afecteze buna exploatare a pajiştilor.
Totodată, potrivit ordonanței, suprafaţa ocupată cu pajişti permanente se va putea utiliza în sistem dual, atât pentru păşunatul animalelor şi producerea de furaje, cât şi pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile. Evident că nimeni din guvernele care s-au perindat nu a îndrăznit să adopte normele metodologice de aplicare a ordonanței, deși acestea fuseseră elaborate de Ministerul Agriculturii. Acum, însă, o asociație de proprietari de pășuni cere Guvernului să le permită amplasarea de panouri fotovoltaice pe aceste terenuri, să mai câștige și ei un ban în plus, în afara sumelor obținute din închirieri și subvenții. Chestia asta este ca faza cu băieții ăia care te tot hărțuiau să cumperi aspiratorul minune din SUA, care costa enorm, și foloseau ca argument zdrobitor să accepți achiziția că va putea și agentul de vânzări să primească bonus un sejur în Grecia.
”Fără îndoială, pentru comunitățile noastre, agricultura este una dintre cele mai importante surse de venit. Prin faptul că este permisă amplasarea de proiecte de energie regenerabilă pe terenurile noastre, veniturile membrilor noștri, în calitate de proprietari de terenuri, pot crește considerabil, deoarece, suplimentar față de veniturile realizate din agricultură și de subvențiile aferente primite de la UE, putem beneficia și de prețul plătit pentru folosirea terenurilor noastre de cei care vor să dezvolte astfel de proiecte”, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de Florin Ungur, președintele Asociației Proprietarilor de Păduri, Pășuni și Terenuri Agricole Bihor.
Umbră, apă și iarbă din belșug
Proprietarii de pășuni din Bihor susțin că amplasarea panourilor fotovoltaice ar fi benefică inclusiv pentru crescătorii de ovine și caprine. Și asta pentru că, potrivit acestora, panourile solare ar stimula o biodiversitate mai mare, prin ajustarea temperaturii și a altor factori care ar putea influența acest proces, și ar contribui la consolidarea solului pe termen lung, protejându-l de eroziunea cauzată de ploi, vânt și alte fenomene meteorologice nefavorabile, care pot afecta grav structura și fertilitatea acestuia.
”Acolo unde vor fi amplasate aceste proiecte, ne așteptăm ca iarba să fie mai proaspătă și mai suculentă chiar și în condiții de secetă, măcar prin faptul că, în general, va fi mai multă umbră, și, în acest fel, pe lângă hrana mai potrivită pentru animale, acestea se vor putea și adăposti. Panourile solare constituie un element favorabil pentru pășunatul animalelor, acestea oferind umbră și adăpost. Oile sunt suficient de scunde pentru a intra cu ușurință sub panouri. Consumul zilnic de apă al oilor se reduce datorită suprafețelor umbrite oferite de panouri”, a precizat președintele președintele Asociației Proprietarilor de Păduri, Pășuni și Terenuri Agricole Bihor, Florin Ungur.
”Panouri solare? Niciodată”, spun fermierii
Reprezentanții crescătorilor de ovine și caprine ne spun că nu se poate așa ceva și că nu vor fi de acord. ”Panouri fotovoltaice pe pășuni nu se vor instala niciodată. Se grăbesc unii pe ultima sută de metri să facă tot felul de prostii. Ei nu sunt fermieri, sunt niște unii care au pus mâna pe niște foste asociații urbariale. Asociația noastră este total împotriva acestei aberații, iar ei nu pot vorbi în numele fermierilor, pentru că ei sunt doar proprietari care nu fac altceva decât să profite de bunurile fostelor asociații urbariale. Aceste asociații erau ale crescătorilor de animale, care se strângeau și puneau fiecare câte un hectar-două hectare, depinde câte animale aveau fiecare, făceau o asociație ca să poată pășuna. Ulterior, cei care au condus aceste asociații și-au bătut joc de moștenitorii foștilor proprietari și au vândut la italieni, au închiriat, au arat pășunile. Ca să nu vă mai spun că încasează o groază de subvenții. Noi avem lege în care spune clar care sunt terenurile pe care le poți utiliza pentru regenerabile, cele de categoria IV și V. Te apuci tu acum să faci o țară de panouri, ei asta vor. Sunt niște inconștienți, niște trădători, nu vor să facă altceva decât să ne aducă în starea în care să depindem de importuri pentru toată hrana, iar țara noastră să fie altceva”, ne-a declarat Mihai Demian, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine ”Pastorul”, din Bihor.
Nu creste iarba sub panourile alea, pe camp?
Nu?
Va dati seama ca vor intoxica pamanturile alea cu ierbicide, otrava curata , care se va scurge in panza freatica ?
Se doreste desfiintarea cresterii de animale, se doreste infometare si aruncarea in haos a intregii lumi, nu doar a Romaniei. Acele panouri solare produc foarte putina energie, doar in jurul pranzului, energia produsa de ele e foarte scumpa si necesita subventionare bagandu-se mana cu forta in buzunarele noastre (vezi certificatele verzi de pe factura) si aduce dezechilibre in sistem, fortand Romania la importuri foarte scumpe de energie electrica. Panourile solare sunt o adevarata plaga!
„Sculati voi oropsiti ai vietii,” zice un cantec stiut de Romani. Fermieri, aparati-va drepturile si dati de pamant cu nemernicii si tradatorii de tara!