AcasăEconomieRevine nebunia cripto. Bitcoin, peste 100.000 de dolari în 2024?

Revine nebunia cripto. Bitcoin, peste 100.000 de dolari în 2024?

Cea mai cunoscută monedă digitală ar putea ajunge la 125.000 de dolari până la sfârșitul anului viitor

Executivii din industria criptomonedelor au numit începutul unei noi perioade de creștere, un număr tot mai mare de voci solicitând noi maxime istorice pentru Bitcoin în 2024, chiar peste 100.000 de dolari.

Bitcoin a crescut cu peste 120% în acest an, mulți fiind optimiști cu privire la continuarea ascensiuni în 2024. Ultimul maxim istoric al monedei digitale, de aproape 68.990  de dolari, a fost atins în noiembrie 2021.

De atunci, industria cripto  a fost lovită de o litanie de probleme, de la prăbușirea monedelor și proiectelor la falimente și procese penale. FTX, cândva una dintre cele mai mari burse din lume, s-a prăbușit, iar fondatorul  Sam Bankman-Fried riscă ani grei de închisoare după ce a fost găsit vinovat de șapte capete de acuzare pentru fraudă.

Între timp, șeful Binance, Changpeng Zhao, a pledat vinovat de acuzații penale și a demisionat din funcția de director general al companiei, ca parte a unei înțelegeri de 4,3 miliarde de dolari cu Departamentul de Justiție al SUA.

Mulți din industrie consideră că încheierea celor două cazuri reprezintă o linie trasă sub problemele care au afectat piața criptografică.

David Marcus, directorul companiei Lightspark, lucrează acum la o tehnologie care să îmbunătățească Bitcoin ca rețea de plăți. A doua evoluție este înjumătățirea Bitcoin, care are loc la fiecare patru ani și este programată pentru luna mai 2024.

Înjumătățirea este momentul în care minerii, care sunt entități care susțin rețeaua Bitcoin, văd că recompensele pentru munca lor se reduc la jumătate. “Acest lucru menține un plafon în ceea ce privește oferta de Bitcoin – din care vor exista vreodată doar 21 de milioane de monede – și este adesea un factor care stă la baza unei creșteri masive a prețului” , a declarat pentru CNBC Vijay Ayyar, vicepreședinte al piețelor internaționale la bursa de criptomonede CoinDCX.

Standard Chartered a estimat deja că Bitcoin va atinge 100.000 de dolari până la sfârșitul anului 2024. Ar însemna o creștere de aproximativ 160% de la prețul de vineri, de aproximativ 38.413 dolari, potrivit datelor CoinDesk.

Matrixport, care se prezintă ca o firmă de servicii financiare criptografice, a publicat săptămâna trecută o notă în care preconiza că Bitcoin va ajunge la 63.140 de dolari până în aprilie 2024 și la 125.000 de dolari până la sfârșitul anului.

Mulți analiști consideră că relaxarea politicii monetare a băncilor centrale este un sprijin pentru Bitcoin, care este considerat un activ riscant. În același timp, unii văd în Bitcoin un fel „refugiu sigur” în care se pot investi bani în perioade de conflict geopolitic.

author avatar
Radu Jacotă Redactor